Helpt zeewier bij de behandeling van endometriose?
Het gebruik van zeewiersupplementen (Fucus vesiculosus) is populair geworden voor de behandeling van endometriose. Volgens de promotors werkt de anti-oestrogene werking (Engelse link) ervan positief tegen de symptomen van deze ziekte.
In het bijzonder neemt men aan dat het de hormonale balans bevordert, de menstruatiecyclus regelt en de pijn vermindert. Voorlopig zijn er echter nog niet genoeg klinische proeven om deze eigenschappen te ondersteunen, en het moet met voorzichtigheid gebruikt worden. Wil je er meer over weten? Hier zijn alle details.
Wat je moet weten over endometriose
Endometriose is een chronische gynaecologische ziekte (Engelse link) die gekenmerkt wordt door de groei van endometriumweefsel buiten de baarmoeder. Onder normale omstandigheden bekleedt het baarmoederslijmvlies de binnenkant van de baarmoeder en herbergt en voedt, in het geval van zwangerschap, het embryo.
Als er geen bevruchting optreedt, stoot het lichaam het baarmoederslijmvlies af en treedt de menstruatie op. In het geval van endometriose bevindt dit weefsel zich echter meestal in de eierstokken, eileiders, urineblaas, of darmen.
Hoewel het ook verdikt, afbreekt en menstruatiebloedingen produceert, veroorzaakt het een ontstekingsproces dat zich uit in onder andere hevige menstruatiepijn, dyspareunie (ongemak bij het vrijen), overmatig bloeden, buikzwelling en onvruchtbaarheid.
Bekkenpijn is meestal de reden om een arts te raadplegen. De specialist bevestigt de diagnose met aanvullende onderzoeken zoals een echografie, magnetische resonantie beeldvorming, en een laparoscopie.
Hierna kan de behandeling de volgende mogelijkheden omvatten:
- Medicijnen, zoals niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s).
- Hormonale anticonceptiemiddelen.
- Progestine therapie.
- Gonadotropin-releasing hormone (GnRH) agonisten en antagonisten.
- Aromataseremmers (om het oestrogeenniveau te verlagen).
- Laparoscopische chirurgie.
- Vruchtbaarheidsbehandeling.
- Verwijdering van de eierstokken.
- Veranderingen in levensstijl, zoals betere voeding en lichaamsbeweging.
De keuze voor de ene of de andere therapeutische optie hangt af van elk bijzonder geval.
Daarnaast zijn er mensen die het gebruik van sommige kruidensupplementen als hulpmiddel overwegen om de symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Zeewiersupplementen behoren tot de meest populaire. Maar werken ze echt?
We denken dat je dit artikel misschien ook interessant vindt om te lezen:
Een vlek op de long: de belangrijkste oorzaken en behandeling
Eigenschappen van zeewier voor de behandeling van endometriose
Endometriose is een oestrogeen-afhankelijke ziekte; in dit verband lijkt behandeling met zeewier gunstig door de anti-oestrogene eigenschappen.
In het bijzonder brengt men deze supplementen in verband met een afname van de pijn die door deze ziekte ontstaat. Ze lijken ook te helpen de menstruatiecyclus te reguleren en ontstekingen te verminderen.
Het bewijs van de werkzaamheid ervan is echter nog vrij beperkt.
Onderzoek (Engelse link) dat via BMC Complementar y Medicine and Therapies gedeeld werd vond dat toediening van Fucus vesiculosus verlichting van hypermenorroe en dysmenorroe bevordert. Daarom wordt het in verband gebracht met het gevoel van verlichting bij endometriose.
Maar ook brengt men het overvloedige fytonutriëntengehalte in verband gebracht met de positieve effecten op deze ziekte. Zoals beschreven in een studie (Engelse link) die gedeeld werd in het tijdschrift Marine Drugs, zijn enkele van de voornaamste bestanddelen als volgt:
- Koolhydraten (overvloedig in voedingsvezels)
- Meervoudig onverzadigde lipiden
- Eiwitten
- Vitaminen
- Mineralen
Een andere theorie suggereert dat de inname van jodium een rol speelt bij deze effecten. Dit en andere mineralen in zeewier helpen de activiteit van de schildklier te reguleren. Zo bevorderen ze het evenwicht van hormonen in het bloed.
Een jodiumarm dieet is in verband gebracht (Engelse link) met hormonale onevenwichtigheid die samenhangt met endometriose, baarmoederfibromen, en andere aandoeningen van de reproductieve gezondheid.
Mogelijke risico’s van een behandeling met zeewier
Hoewel men zeewiersupplementen in verband brengt met gunstige eigenschappen tegen endometriose en andere ziekten, mag men niet negeren dat de inname ervan bepaalde risico’s met zich meebrengt. Volgens een studie (Engelse link) in Nutrition Reviews zijn enkele van hun mogelijke ongewenste effecten als volgt:
- Overmatige inname van jodium. Hoewel dit sporenelement de schildklier ten goede komt, heeft het bij overmaat het tegenovergestelde effect. In dit geval brengt men het in verband met aandoeningen als struma en schildklierkanker.
- De overvloedige inname van kalium kan schadelijk zijn voor mensen met nierziekten.
- Door zijn vitamine K-gehalte kan het de werking van anticoagulantia verstoren.
- Zeewier kan zware metalen bevatten zoals arsenicum, cadmium, kwik, of lood.
Hoe consumeer je zeewier?
In sommige landen, zoals Japan, wordt zeewier als groente in het gewone dieet opgenomen. Op andere plaatsen wordt het echter regelmatiger geconsumeerd als supplement, in poeder- of tabletvorm.
Het is belangrijk het etiket te lezen en de aanbevolen dosering van de fabrikant te volgen. In elk geval kun je, voordat je dit soort producten gebruikt, het beste je arts raadplegen.
Vind je dit artikel leuk? Je vindt het misschien ook leuk om te lezen:
Steken en pijn in de baarmoeder: oorzaken en medisch bewijs
Wat je moet onthouden over zeewier en endometriose
Hoewel zeewier populair is geworden bij mensen die aanvullende behandelingen zoeken voor endometriose, is de waarheid dat er onvoldoende bewijs is voor de veiligheid en werkzaamheid ervan.
Men gelooft dat de anti-oestrogene eigenschappen ervan kunnen helpen, maar er zijn nog meer studies nodig. Daarom moet deze optie geen eerste-keus behandeling zijn. Het beste alternatief is het volgen van de aanwijzingen van een specialist.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Tsamantioti ES, Mahdy H. Endometriosis. [Updated 2022 Feb 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567777/
- Catarino MD, Silva AMS, Cardoso SM. Phycochemical Constituents and Biological Activities of Fucus spp. Mar Drugs. 2018 Jul 27;16(8):249. doi: 10.3390/md16080249. PMID: 30060505; PMCID: PMC6117670.
- Bilal, M. Y., Dambaeva, S., Brownstein, D., Kwak-Kim, J., Gilman-Sachs, A., & Beaman, K. D. (2020). Iodide Transporters in the Endometrium: A Potential Diagnostic Marker for Women with Recurrent Pregnancy Failures. In Medical Principles and Practice (Vol. 29, Issue 5, pp. 412–421). S. Karger AG. https://doi.org/10.1159/000508309