Een intraossale infusie - zorg na de procedure

Deze infusietechniek, ook wel intraossale canulatie genoemd, is van vitaal belang in noodsituaties. Het mag echter niet langer dan 24 uur gedaan worden.
Een intraossale infusie - zorg na de procedure
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Een intraossale infusie is een vorm van vasculaire toegang die alleen gedaan mag worden in noodsituaties. Artsen gebruiken het om medicijnen en vloeistoffen toe te dienen aan patiënten die dit mogelijk nodig hebben. Een andere naam hiervoor is intraossale canulatie. Het heeft veel voordelen. Het is echter nog steeds een weinig bekende, ongebruikelijke methode.

In dit opzicht raden artsen het gebruik ervan niet langer dan 24 uur aan. Na het te hebben toegepast om een voldoende hoeveelheid vloeistof te vervangen, zal een professional aandringen op een andere veneuze toegang via een centrale of perifere route.

Kenmerken van een intraossale infusie

Arts bereidt patiënt voor op een intraossale infusie

Er was een tijd dat deze techniek voornamelijk werd gebruikt bij kinderen onder de zes jaar. Artsen gebruikten het na drie mislukte pogingen om perifere veneuze toegang te verkrijgen.

Dankzij medische vooruitgang is deze procedure nu echter ook effectief bij volwassenen. Men gebruikt het bij ernstig zieke patiënten van alle leeftijden, zolang artsen niet tijdig een veneuze verbinding kunnen aanmaken.

Het geavanceerde trauma-programma voor levensondersteuning beveelt het aan voor alle patiënten die geen intraveneuze medicatie kunnen krijgen en voordat de arts probeert toegang te krijgen tot een centrale veneuze route. De procedure is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.

De rechtvaardiging voor het gebruik van een intraossale infusie ligt in het feit dat de medullaire holte van de lange botten een netwerk is van sinusoïdale haarvaten. Deze kunnen draineren naar een grote centrale veneuze route die medicijnen en vloeistoffen snel en effectief in de bloedsomloop kan transporteren.

Het lijkt erg op hoe dit zou gaan via een andere perifere ader. Bovendien zal het niet begeven, zelfs niet als er een hartstilstand optreedt. Het is dus een veilige manier om toegang te krijgen tot het vaatstelsel en het heeft een hoog slagingspercentage.

Zorg na de operatie

Het krijgen van adequate vasculaire toegang is van fundamenteel belang voor de patiënt in medische noodsituaties. Het feit dat de perifere route vaak ontoegankelijk wordt of dat er vertraging optreedt bij het verkrijgen van de perifere toegang, betekent onder deze omstandigheden een verlies van middelen en tijd. Het maakt de intraossale infusie dus veel relevanter.

De specialisten die deze procedure uitvoeren, moeten weten welke zorg elke patiënt nodig heeft. Ze moeten ook weten welke producten ze met deze methode kunnen toedienen, evenals de beste plaatsingstechniek.

Deze procedure opent een route naar de bloedcirculatie en daarom is de nazorg aan patiënten met een intraossale route vergelijkbaar met de zorg die wordt gegeven in gevallen van perifere veneuze toegang.

Een specialist moet de verschillende symptomen controleren, waaronder:

  • De kleur van het bloed
  • De aanwezigheid van distale pulsatie
  • Temperatuur en uiterlijk
  • Pijn, als de patiënt bij bewustzijn is, en de mate van ontsteking rond de punctie zijn beide indicatief voor een mogelijke infectie.

Het medisch personeel moet ook het gebied van de punctie om de 5 uur desinfecteren om infecties te voorkomen. Ze moeten ook alles wat ze doen tijdens de intraossale infusie-procedure opnemen in een verpleegblad.

Verpleegkundige zorg

Illustratie van bloedvaten

Een occlusief verband wordt niet aanbevolen omdat het de huid verzacht. Houd er ook rekening mee dat dit een tijdelijke techniek is en vanwege de eventuele complicaties niet langer dan 24 uur mag duren.

In ieder geval moet de intraossale infusie zo snel mogelijk worden stopgezet en indien nodig een andere veneuze route aangelegd worden. Sommige apparaten (FAST1) kunnen het gebruik echter tot 72 uur verlengen, zonder dezelfde risico’s te lopen.

We willen ook vermelden dat er weinig complicaties zijn en dat de meeste secundair zijn en te wijten aan een verkeerde techniek. Daarom is het werk van professionals essentieel voor het juiste gebruik van deze methode.

Tot slot moet de verpleegkundige een antiseptisch middel aanbrengen voordat de katheter wordt verwijderd. Vervolgens moet het vijf minuten met steriel gaas worden dichtgedrukt. Houd het ook minimaal een paar uur in de gaten voordat je het eraf haalt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.