Behandeling en oplossingen voor een trage schildklier

De behandeling van een trage schildklier (ook wel hypothyreoïde genoemd) is gebaseerd op vervanging van hormonen door toediening van levothyroxine.
Behandeling en oplossingen voor een trage schildklier
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

De behandeling van een trage schildklier bestaat uit het herstellen van de concentratie thyroxine, een schildklierhormoon dat ook bekend staat als T4.

De T4 wordt gegeven in plaats van T3 omdat T4 een betere halfwaardetijd heeft.  Bovendien transformeert het lichaam een deel in T3. Dus de T3 hoeft niet vervangen te worden.

Behandeling en oplossingen voor een trage schildklier

Doordat er nog geen genezing mogelijk is, is de behandeling van een trage schildklier is levenslang. Er zijn enkele uitzonderingen. En met de juiste dosis hebben patiënten geen beperkingen van hun activiteiten.

Vaststellen van de juiste dosis

Om de juiste dosis vast te stellen, moet de arts een evaluatie van de patiënt uitvoeren op basis van:

 • Gewicht
 • Leeftijd
 • Klinische geschiedenis

Na het vaststellen van de dosering zal de arts na 6 tot 8 weken opnieuw tests laten uitvoeren om de niveaus van T4 en TSH in het bloed te meten. Het thyreotropine of TSH is het stimulerende hormoon van de schildklier. Het wordt geproduceerd in de hypofyse om de productie van schildklierhormonen te reguleren.

Tekst met schildklier test

Het geneesmiddel met de beste resultaten is levothroxineDus dit moet worden voorgeschreven in de laagst mogelijke dosis die voldoende is om de niveaus van T4 te herstellen.

Overwegingen

Er zijn enkele concrete gevallen waarbij de dosering wordt aangepast om specifieker te zijn voor een effectieve behandeling van een trage schildklier:

 • Mensen ouder dan 60 jaar: de dosis voor deze patiënten moet lager zijn dan voor jongere mensen.  De aanpassing moet geleidelijk gebeuren om hartproblemen te voorkomen.
 • Zwangerschap: vrouwen die zwanger zijn, moeten een aangepaste dosis krijgen.
 • Zuigelingen, kinderen en adolescenten: moeten periodieke controles hebben. De dosis moet minder zijn dan voor volwassenen en moet gebaseerd zijn op het gewicht van de patiënt.
Een trage schildklier
 • Sommige patiënten hebben schildklierkanker gehad. Deze mensen moeten levothyroxine gebruiken om de mogelijkheid te voorkomen dat de hypofyse TSH produceert. Zonder die mogelijkheid zal de schildklier niet groeien. Het vermindert ook de kans op de terugkeer van kanker. Er moeten vaker medische onderzoeken worden gedaan om problemen met de botten en het hart te voorkomen.

Aanbevelingen

Experts bevelen een reeks stappen aan voor de behandeling van een trage schildklier. Dit zijn onder andere:

 • Als iemand overgaat op een ander geneesmiddel dan moet de patiënt opnieuw tests laten doen.
 • Patiënten moeten het geneesmiddel op een lege maag innemen. Voedsel kan namelijk de absorptie van het geneesmiddel verstoren, vooral voedsel die rijk is aan soja en vezels.
 • Hoewel de symptomen kunnen verbeteren, moeten patiënten niet stoppen met het gebruik van het geneesmiddel voordat zij een arts raadplegen.
 • Wees voorzichtig met voedingssupplementen of medicijnen die zich aan galzuur binden. Artsen raden aan om na het innemen 4 uur te wachten met het toedienen van de behandeling.
 • Zorg voor een uitgebalanceerd dieet. Patiënten met een trage schildklier hebben de neiging om aan te komen. Daarom is een dieet met weinig vet en rijk aan fruit en groenten het beste.

Let op de volgende symptomen:

 • Snel gewichtsverlies
 • Zweten
 • Rusteloosheid of trillingen
 • Hartkloppingen

Dit zijn typische symptomen voor overactieve schildklierhormonen.

Een te snel werkende schildklier kan optreden als we een te hoge dosis van de medicatie gebruiken.

Andere alternatieven voor de behandeling van een trage schildklier

Sommige patiënten geven de voorkeur aan andere opties voor de behandeling van een trage schildklier, zoals:


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.