Aanbevolen voedingsmiddelen voor het prikkelbaredarmsyndroom

Er zijn voedingsmiddelen die door hun samenstelling een positief effect op de symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom lijken te hebben. Ontdek in dit artikel de voedingsmiddelen die worden aanbevolen bij het prikkelbaredarmsyndroom!
Aanbevolen voedingsmiddelen voor het prikkelbaredarmsyndroom
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wist je dat bepaalde voedingsmiddelen voor het prikkelbaredarmsyndroom worden aanbevolen? Dat klopt: de consumptie van een aantal voedingsmiddelen kan voor patiënten met deze aandoening positief zijn.

Het prikkelbaredarmsyndroom is een inflammatoir darmsyndroom dat bij patiënten verschillende problemen kan veroorzaken. Het veroorzaakt met name symptomen op basis van buikpijn, diarree en misselijkheid.

Het kan bovendien tot een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen leiden. Het is een pathologie waar voeding een grote invloed op heeft. Door middel van een dieet kunnen we de symptomen ervan dus aanzienlijk verlichten en de ontwikkeling ervan verbeteren.

Om deze reden gaan we een reeks voedingsmiddelen presenteren waarvan de consumptie als hulpmiddel bij de behandeling van deze ziekte kan dienen. Je mag echter niet vergeten om altijd de instructies van je arts op te volgen.

Voedingsmiddelen die voor het prikkelbaredarmsyndroom worden aanbevolen

Zoals vermeld in een artikel gepubliceerd in Gastroenterology & Hepatology (Engelse link) kunnen voedingsmiddelen de symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom zowel verergeren als verbeteren.

Dieetinterventies worden daarom als een belangrijk onderdeel van de behandeling van deze ziekte beschouwd. Wat zijn dus de aanbevolen voedingsmiddelen als je last hebt van het prikkelbaredarmsyndroom?

Probiotica

Voedingsmiddelen met probiotica

Wetenschappelijke literatuur (Engelse link) levert bewijs voor de werkzaamheid van probiotica bij de behandeling van dit probleem. Het zijn, zoals je waarschijnlijk weet, bacteriën die het darmkanaal koloniseren en verschillende gezondheidsvoordelen hebben.

Elke dag ontdekken we meer toepassingen van deze micro-organismen bij de behandeling en preventie van ziekten. Ze worden traditioneel gebruikt om de symptomen van diarree als gevolg van het gebruik van antibiotica te verbeteren.

Onlangs ontdekten wetenschappers echter dat ze de pijn bij en symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom aanzienlijk helpen verminderen. Probiotica zijn te vinden in gefermenteerde melk, yoghurt en kefir.

Een van de belangrijkste kenmerken van deze ziekte is echter de behoefte aan individualisering. We kunnen onder patiënten verschillende personen vinden die de consumptie van zuivelderivaten en lactosebevattende voedingsmiddelen afwijzen. In dit soort situaties is suppletie aan te raden.

Vezels

Experts hebben voedingsvezels met de selectieve groei van bacteriële microflora in verband gebracht. Een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Alimentary Pharmacology & Therapeutics suggereert dat de inname van deze stof de problemen van deze ziekte vermindert (Engelse link).

  • Om deze reden wordt de consumptie aanbevolen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan pectines, zoals appels en peren.
  • De reactie van het lichaam op de opname van haver in het dieet kan bovendien worden geëvalueerd. De inname van bèta-glucanen uit dit graan draagt aanzienlijk bij aan de verbetering van de samenstelling van de microbiota.
  • Tegelijkertijd wordt de incidentie van glutenconsumptie bij dit type syndromen bestudeerd, maar er is nog geen bewijs geleverd of dit het geval is.

Hydratatie

Vrouw drinkt water

Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven als je last hebt van het prikkelbaredarmsyndroom. Periodes van diarree, vaak voorkomend bij deze aandoening, kunnen onevenwichtigheden in de vochtbalans veroorzaken. Uitdroging kan dodelijk zijn, vooral bij ouderen.

  • Om deze reden raden wij het gebruik van minimaal 2 liter water per dag aan.
  • Het is daarnaast belangrijk om de consumptie van fructose te beperken, waarvan de vertering zwaar en soms ongemakkelijk is. Met dit in gedachten, moet je frisdranken vermijden.
  • Alcohol is ook een element dat je beter kunt vermijden als je aan het prikkelbaredarmsyndroom lijdt. Deze stof is niet alleen giftig, maar veroorzaakt ook onevenwichtigheden in de water- en elektrolytenbalans die de gezondheid van het individu in gevaar kunnen brengen.
  • Op dezelfde manier waarschuwen experts voor de consumptie van koffie, thee en pittig of irriterend voedsel dat de spijsvertering kan irriteren.

Conclusie over aanbevolen voedingsmiddelen voor het prikkelbaredarmsyndroom

Het prikkelbaredarmsyndroom is een zeer individuele ontstekingsziekte. Om deze reden kunnen voedingsmiddelen die goed zijn voor de ene patiënt, slecht zijn voor de andere. Het is noodzakelijk om je tolerantie voor verschillende producten te testen voordat je ze systematisch in je dieet opneemt of juist vermijdt.

Een aantal voedingsstrategieën kunnen de symptomen van de ziekte echter aanzienlijk verbeteren. De meeste daarvan bestaan uit het positief moduleren van de bacteriegroei van de darm.

Je kunt dit doen door de consumptie van gefermenteerde zuivelproducten en oplosbare vezels te verhogen. De inname van pectine uit appels en peren zorgt voor een fermentatie op darmniveau, die de selectieve groei van bepaalde darmbacteriën in gang zet.

De effecten van een glutenvrij dieet bij de behandeling van de ziekte zijn ook onderwerp van lopende onderzoeken. Specialisten beginnen daarnaast innovatieve therapieën zoals stoelgangtransplantatie te implementeren, die veelbelovende resultaten op middellange termijn laten zien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Didari T., Mozaffari S., Nikfar S., Abdollahi M., Effectiveness of probiotics in irritable bowel syndrome: updated systematic review with meta analysis. World J Gastroenterol, 2015. 21 (10): 3072-84.
  • Rao SS., Yu S., Fedewa A., Systematic review: dietary fiber and FODMAP restricted diet in the management of constipation and irritable bowel syndrome. Aliment Pharmacol Ther, 2015. 41 (12): 1256-70.
  • Werlang ME, Palmer WC, Lacy BE. Irritable Bowel Syndrome and Dietary Interventions. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2019;15(1):16–26.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.