Voedingswaarde en voordelen van Johannesbroodpitmeel
Johannesbroodpitmeel is, zoals de naam al zegt, afkomstig van de zaden van de Johannesbroodboom ( Ceratonia siliqua). Het is een levensmiddelenadditief van natuurlijke oorsprong dat fabrikanten gebruiken als verdikkings- en stabilisatiemiddel in levensmiddelen zoals ijs, yoghurt en roomkaas.
En hoewel het minder bekend is, wordt het vaak gemengd met xanthaangom of carrageen om een dikker levensmiddel te krijgen. In gezoete producten versterkt het de werking ervan; bovendien helpt het in bevroren producten de vorming van ijskristallen te vertragen. Wat is de voedingswaarde ervan? Wat zijn de voordelen? Ontdek het hier!
Voedingswaarde van johannesbroodpitmeel
Het United States Department of Agriculture (USDA) (Engelse link) stelt dat johannesbroodpitmeel het volgende bevat:
- Calorieën: 332 kcal.
- Vet: 0,5 gram.
- Natrium: 125 milligram.
- Eiwit: 4,6 gram.
- Vezels: 77,3 gram.
- Suikers: Geen.
Deze metingen zijn voor 100 gram, wat staat voor één ons.
Lees ook dit artikel:
Meel van peulvruchten: variëteiten en voordelen
Voordelen van johannesbroodpitmeel
Van johannesbroodpitmeel is bekend dat het een verdikkend effect heeft, hoewel slechts weinigen op de hoogte zijn van de gezondheidsvoordelen ervan. We vertellen je meer over wat de wetenschap erover zegt.
Het zou de bloedlipiden kunnen reguleren
Deze gom bevat een stof genaamd “galactomannan polysacchariden,” wat een soort oplosbare vezel is. Daardoor kunnen de producten indikken en geleren als het eraan wordt toegevoegd. Bovendien is het een vezel die men in verband brengt met het verlagen van het slechte cholesterolgehalte in het bloed (LDL).
Studies bij mensen
In die zin werd in onderzoek bij volwassenen met een hoog cholesterolgehalte waargenomen dat de dagelijkse inname van 15 gram johannesbroodvezels, gedurende 6 weken, het “slechte” cholesterol of LDL met 12 procent en het totale cholesterol met 7 procent verlaagde.
Er zijn 2 mechanismen die dit effect verklaren. Eén, het treedt direct op, wanneer de slijmachtige vezel van johannesbroodpitmeel een gel vormt in de darm die voedingscholesterol vasthoudt, dat in het lichaam zelf wordt geproduceerd. Het wordt dan uitgescheiden in de ontlasting.
De indirecte vorm treedt op wanneer de gom de galzouten uitscheidt die vrijkomen om vetten te verteren. Deze worden geproduceerd uit cholesterol in de lever. Dus, hoe meer gal wordt uitgescheiden, hoe meer cholesterol er nodig is om ze weer aan te maken. Daardoor ontstaat een cyclus tussen de darm en de lever. Uiteindelijk vermindert ook het LDL-cholesterol in het bloed.
Dierstudies
Ook experimenten in diermodellen lijken deze resultaten te ondersteunen. Een studie (Engelse link) die het effect van johannesbroodvezels op de vetvertering bij gezonde ratten analyseerde, stelde vast dat deze stof de verlaging van bloedlipiden bevordert. En dit effect werd waargenomen nadat de vetten waren verteerd en geabsorbeerd.
Een andere test (Engelse link), uitgevoerd op konijnen, wees uit dat de onoplosbare voedingsvezel in johannesbroodbrood rijk aan polyfenolen de ontwikkeling van atherosclerose kon verminderen.
De resultaten suggereerden dat johannesbroodvezels in staat zijn gemengde dyslipidemie te verminderen door de niveaus van leverenzymen die betrokken zijn bij het cholesterol- en triglyceridenmetabolisme te verhogen. Er zijn meer menselijke studies nodig om het effect van johannesbroodpitmeel op ziekten in verband met bloedlipidenstoornissen te bevestigen.
Beschermt en voedt de darm
Johannesbroodpitmeel bevat galactomannanen, een soort oplosbare vezels die de groei van de darmmicroflora bevorderen. Een groep deskundigen (Spaanse link) heeft dit bevestigd (artikel in het Spaans). Deze vezel vermindert de groei van ziekteveroorzakende bacteriën, terwijl de gunstige bacteriën, lactobacillen genaamd, toenemen.
In het Spaanse tijdschrift NutriNews leggen ze uit dat galactomannanen zich binden aan darmbacteriën, waardoor ze niet aan de wanden van de darm blijven kleven en bijgevolg hun overgroei blokkeren. Bacteriën als Salmonella en E. coli verminderen het risico op infecties, terwijl de rest van de microflora de darmfuncties intact houdt.
Bovendien heeft deze oplosbare vezel een prebiotisch effect, waardoor lactobacillen worden gevoed en hun groei wordt bevorderd. Op deze manier werken ze rechtstreeks in op de functie van de darmbarrière onder normale omstandigheden en tijdens blootstelling aan schadelijke bacteriën voor het lichaam.
Het heeft een anti-reflux activiteit
Het verdikkende effect van johannesbroodpitmeel is gemeld om de voeding van zuigelingen met refluxproblemen te verbeteren . In dit verband is vastgesteld (Engelse link) dat, door de gebruikelijke concentratie van deze gom in de flesvoeding te verlagen, het hetzelfde effect heeft als wanneer men het in de standaardconcentratie gebruikt. Baby’s verminderden de regurgitatie met minstens 50 procent.
Een ander onderzoek (Engelse link) vergeleek de werkzaamheid van zuigelingenmelk met en zonder johannesbrood. In het bijzonder werden 56 in aanmerking komende zuigelingen, tussen 1 en 6 maanden oud, willekeurig verdeeld. De helft werd toegewezen om gedurende twee weken flesvoeding met verschillende concentraties galactomannaan te ontvangen.
Het bleek dat alleen bij zuigelingen die de flesmelk kregen met 0,33 gram galactomannaan per 100 milliliter, verdund terwijl ze koud waren, gunstige effecten vertoonden. Zo verminderden de reflux, namen de baby’s in gewicht toe en verbeterde de tolerantie. Terwijl verhoudingen van 0,45 gram per 100 milliliter flesvoeding, zowel koud als warm verdund, de symptomen niet verbeterden.
Om precies te zijn was 0,33 gram per 100 milliliter koude galactomannanen effectief in het verminderen van reflux. Bovendien werden ze goed verdragen door zuigelingen.
Verder onderzoek(Engelse link) naar zuigelingen die formules met 0,350 gram johannesbroodpitmeel consumeerden, een andere met 0,450 gram en een andere groep zonder het product meldde dat alleen degenen die johannesbroodpitmeel consumeerden een verbetering hadden met maagreflux.
Mogelijk anti-diabetisch effect
In 2015 bleek uit een onderzoek (Spaanse link) naar producten gemaakt met johannesbroodpitmeel dat ze allemaal een lage glycemische index en glycemische belasting hadden. Het hoge gehalte aan onoplosbare vezels van dit meel vermindert de darmtransitduur en verhoogt de fecale bolus. Daarnaast vertraagt het de suikeropname en zetmeelafbraak. Op deze manier neemt het lichaam de suiker geleidelijk op in het bloed.
Anderzijds werd bij onderzoek op ratten (Engelse link) waargenomen dat johannesbroodpitmeel het glucosegehalte in het bloed kan verlagen en overigens het glycogeengehalte van de lever kan verhogen.
Uit een ander soortgelijk onderzoek (Engelse link) bleek dat dit product in staat is het hongergevoel en de bloedsuikerspiegel te verminderen. Er zijn echter niet veel studies bij mensen die deze effecten bevestigen.
Wellicht vind je dit artikel ook interessant:
Pindameel: een bron van eiwitten voor je dieet
Contra-indicaties Johannesbroodpitmeel
Voorlopig acht men de inname van Johannesbroodpitmeel veilig voor de meeste gezonde volwassenen. Deskundigen raden alleen aan contact met deze stof te vermijden in geval van allergie. Er zijn echter geen gevallen van allergie gemeld als gevolg van de inname ervan. De consumptie ervan in grote hoeveelheden moet men vermijden. Het heeft namelijk de neiging om winderigheid te veroorzaken.
En om samen te vatten…
Johannesbroodpitmeel is niet zomaar een voedseladditief. Afgezien van de consistentie die het aan recepten kan geven, schijnt het ook positieve effecten te hebben bij het verlichten van reflux. Dat geldt ook voor het verlagen van cholesterol en bloedsuiker.
Een zeer interessant aspect is dat slechts kleine hoeveelheden nodig zijn om de effecten te bereiken. Bijvoorbeeld, slechts een portie van 0,35 gram kan een anti-reflux effect hebben bij zuigelingen.