Verbale mishandeling: ben jij hier een slachtoffer van?

Verbale mishandeling laat geen zichtbare sporen achter, maar het is net zo wreed als lichamelijke mishandeling. Leer in dit artikel de signalen van verbale mishandeling kennen.
Verbale mishandeling: ben jij hier een slachtoffer van?
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 17 maart, 2023

Woorden zijn ongelofelijk krachtig. Ze kunnen je oppeppen of afbreken. Woorden kunnen je tot rust brengen of je kwetsen. Vele mensen vergeten dit. Spijtig genoeg kunnen woorden conflict veroorzaken. Wees aandachtig voor de signalen van verbale mishandeling.

Verbale mishandeling is een onderdeel van conflicten. Vooral vrouwen zijn de voornaamste slachtoffers.

Het doel van verbale mishandeling is te kwetsen met woorden maar geen lichamelijke pijn te veroorzaken. Zodra deze woorden de gedachten en overtuigingen aantasten, is het erg moeilijk om te bepalen of jij een slachtoffer bent van verbale mishandeling.

Daarom willen we in dit artikel de belangrijkste signalen bespreken. Ze zijn een aanwijzing of jij inderdaad te maken hebt met dit soort mishandeling.

Signalen van verbale mishandeling

1. Het gaat niet alleen over schreeuwen

We denken vaak dat schreeuwen een typisch signaal is. Om het slachtoffer te zijn van verbale mishandeling, betekent dit niet dat je partner altijd tegen jou schreeuwt. In werkelijkheid gaat het over een reeks gedragingen. Met dit soort gedrag manipuleert iemand het slachtoffer zodat diegene aan zijn/haar eigen overtuigingen, eigen geheugen of gezond verstand gaat twijfelen.

De agressor kan bedreigingen gebruiken. Hij dreigt jou of iemand die je lief is pijn te doen. Maar dat gebeurt niet altijd. Toch betekent het niet dat er geen sprake is van mishandeling omdat de persoon zich niet agressief gedraagt.

Misbruikers beïnvloeden langzaam anderen met uitgestippelde manipulatieve strategieën, waar je moeilijk aan kunt ontsnappen. Hoe eerder je je ogen opent, hoe beter.

Het kan zelfs erger. De agressor kan zich ook op een extreem liefdevolle manier gedragen. De impact van zijn verbale agressie kan hierdoor nog versterkt worden. De persoon die de mishandeling ondergaat, zal altijd in angst leven voor het ogenblik waarop de ander zijn beheersing verliest.

2. Je partner maakt pijnlijke vergelijkingen, geeft je altijd de schuld en is bezitterig en jaloers

Signalen van verbale mishandeling

Een partner die jou verbaal mishandelt, zal jou voortdurend vergelijken met anderen. Je vriendin is mooier dan jij bent, zijn eigen beste vrienden zijn intelligenter dan jij. Ze zullen altijd zeggen dat iemand beter is dan jij bent.

In sommige gevallen doen ze dit op een erg subtiele manier. Ze zullen bijvoorbeeld naar een beroemdheid verwijzen en die als voorbeeld nemen. Het voornaamste effect is dat jij je minderwaardig zult voelen.

Ze geven je ook voor alles de schuld. Dat gaat zelfs over dingen die jij niet eens onder controle hebt.

Je partner zal kritiek hebben op je werk, je loon, je manier van kleden en zelfs op je lichaam. Je zal er gewoonweg voortdurend aan herinnerd worden welke tekortkomingen je allemaal hebt. Bovendien zullen ze met enorme overdrijving beschreven worden.

Daarnaast zal je partner altijd iets op je vrienden aan te merken hebben. Vooral op de vrienden van het andere geslacht zal hij of zij kritiek hebben. Ze haten het dat je telefoontjes krijgt van collega’s. Ze verachten het feit dat je een sociaal leven hebt.

3. Je weet niet wanneer je het onderwerp van beledigingen was

Iedereen denkt dat het gemakkelijk is om in te zien wanneer je het slachtoffer bent van verbale mishandeling, maar in werkelijkheid is dat niet zo.

Mensen die in hun kindertijd geleden hebben onder mishandeling, hebben het moeilijk om dit in latere relaties in te zien. Wanneer het hen later in het leven opnieuw overkomt, dan zien ze niet dat ze weer het slachtoffer zijn.

Bovendien kan de misbruiker dit gedrag toepassen als een grap, waarmee hij je een slecht gevoel geeft. Hij kan een denigrerende opmerking maken en erbij glimlachen. Toch is het in werkelijkheid een aanval op je vaardigheden, vermogens en waarden.

Het maakt niet uit dat de opmerkingen op het eerste oog erg schattig lijken. Je moet jezelf afvragen welk gevoel die ‘onschuldige’ woorden jou geven.

4. Jij gaat anderen mishandelen…

Ruzie tussens partners door verbale mishandeling

Je kan een slachtoffer blijven, maar je kan ook zelf een misbruiker worden, of beide. Eigenlijk is het patroon van mishandeling erg moeilijk te doorbreken. Het is belangrijk dat je erkent dat er sprake is van een ernstig probleem en dat je hulp zoekt. Doe je dat niet, dan is het bijna onmogelijk om deze reeks gedragingen te veranderen.

Opgroeien in een omgeving waarin de ouders niet in staat zijn om hun emoties onder controle te houden, kan schadelijk zijn. Het kind kan op zijn of haar beurt een verbaal agressieve persoon worden. Dat komt omdat hij of zij niet weet hoe met zijn of haar gevoelens om te gaan.

Maar er is nog een ander risico. Stel dat jij een einde gemaakt hebt aan een relatie waarin jij te maken had met verbale mishandeling. Dan is het erg waarschijnlijk dat jij zelf je volgende partner zal mishandelen.

5. Hoe voel jij je?

Het is belangrijk dat je je op elk moment in de relatie de vraag stelt: “Hoe voel ik me?” Dit zal je helpen om te begrijpen of je partner je echt gelukkig maakt. Moedigt hij of zij je aan om vertrouwen te hebben in jezelf? Als je te maken hebt met verbale mishandeling, dan is je zelfvertrouwen het eerste dat begint af te brokkelen.

Hoe langer je dit soort opmerkingen ondergaat, hoe gemakkelijker je de beledigingen en de kritiek zal beginnen te geloven. Je kan jezelf afvragen waarom je bang bent. Waarom ben je altijd triestig of zenuwachtig als je bij je partner bent of als je weet dat je hem of haar gaat zien?

Haal meer informatie uit dit artikel:
Laag zelfvertrouwen: als jijzelf je grootste vijand wordt

6. Omgaan met verbale mishandeling

Omgaan met verbale mishandeling

Het is een feit. We hebben allemaal tekortkomingen en problemen. Bovendien zijn discussies en botsende meningen erg gewoon in een relatie.

Maar de volgende dingen zijn niet normaal. Je mag nooit toelaten dat die persoon je op de volgende manier behandelt:

  • Jou een minderwaardig gevoel geven. Natuurlijk staan sommige situaties en mensen boven jou, maar je mag nooit het verschil tussen nederigheid en negatieve opmerkingen uit het oog verliezen.
  • Negatieve gevoelens zoals verdriet of depressie veroorzaken. Heb je voortdurend een slecht gevoel? Merk je dat je partner meer negatieve dan positieve emoties veroorzaakt? Dan is het belangrijk dat je leert afstand te nemen.

Denk je dat je, ook al is het maar in mindere mate, het slachtoffer bent van verbale mishandeling? Dan is het belangrijk om de signalen niet te negeren. We raden je aan om professionele hulp te zoeken. Raadpleeg een therapeut of een psycholoog.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.