Hoe te weten of je emotioneel intelligent bent?
Je hoeft geen masterdiploma te hebben of tijd in Tibet doorgebracht te hebben om emotioneel intelligent te zijn. Het is voldoende om respect te kweken, zelfkennis te verwerven en te leren hoe je je emoties dag na dag goed kunt beheren.
Tegenwoordig is het concept van emotionele intelligentie helemaal in, zowel in het bedrijfsleven als op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Daarom is het een goed idee om er iets meer over te weten en je te verdiepen in wat het betekent. Op die manier kunnen we proberen het in ons leven te integreren. Ook is het zo mogelijk om deze kennis door te geven aan onze geliefden of kinderen.
Een wereld die geworteld is in empathie, de erkenning van de ander als deel van jezelf, en de assertiviteit die ons in staat stelt onze eigen emotionele grenzen te bepalen en te beschermen, zijn de pijlers voor het scheppen van een betere toekomst. Dus, ben je emotioneel intelligent? Laten we eens kijken.
Ben je emotioneel intelligent? Hoe weet je dat?
Een aspect waar we rekening mee moeten houden is dat de mens handelt op basis van zijn emoties, bijna zonder het te beseffen. In feite is het brein het geraffineerde resultaat van een evolutie die talloze fasen heeft doorlopen.
Er is een systeem dat meer specifiek verantwoordelijk is voor het verwerken van emoties: het limbisch systeem. In zekere zin is het de neurale component van emotie. Laten we, dit in gedachten houdend, eens kijken naar de tekenen van een goed ontwikkeld limbisch systeem. Dat wil dus zeggen, de tekenen van emotionele intelligentie.
Als je emotioneel intelligent bent, heb je geleerd je emoties te herkennen en te gebruiken
Er zijn veel mensen die emotionele beheersing verwarren met het beteugelen of verbergen van emoties. Echter, beheersen is niet ontkennen. Als we bijvoorbeeld op een bepaald moment boosheid of woede voelen, zal het ons geen goed doen om te ontkennen wat we voelen of om het te verbergen. Sterker nog, dat doen kan juist heel negatieve gevolgen hebben.
- Een emotioneel intelligent iemand begrijpt wat hij voelt. Verre van het te verbergen, besteedt hij of zij er aandacht aan en zoekt naar manieren om deze toestand te verbeteren en te confronteren.
- Voelen ze bijvoorbeeld boosheid, dan zoeken ze naar de redenen die die boosheid veroorzaakt hebben. Vervolgens proberen ze een oplossing te vinden. Deze oplossing is er dan op gericht de negatieve emotie te kanaliseren. Het kennen van de oorzaak is de eerste stap naar de oplossing.
Een emotioneel intelligent persoon zoekt niet de schuld bij anderen en projecteert hun emoties niet op anderen. Integendeel, ze weten dat ze verantwoordelijk zijn voor hun emoties en weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen om spanning los te laten en grenzen te stellen.
We weten dat je graag zult lezen:
Emotionele communicatie: tips om beter te verbinden
Ze gebruiken assertieve communicatie
Assertiviteit kan omschreven worden als het vermogen om emoties met vertrouwen over te brengen. Het is het vermogen om NEE te zeggen zonder agressie en daarmee ook erkenning en waarde aan de ander te bieden.
Een emotioneel intelligent persoon kan je vertellen dat het hem niet bevalt hoe je hem behandelt. Ze kunnen je dit met respect en volkomen oprechtheid meedelen, terwijl ze ook aangeven dat onze relatie gezonder en verrijkender zou zijn als jij je anders zou gedragen.
Respectvol, zonder boosheid, en met intelligentie informatie kunnen geven is de sleutel tot het met respect kunnen samenleven. Bovendien kunnen we, dankzij assertiviteit, voor ons gevoel van eigenwaarde zorgen door steeds duidelijk te maken wat we willen en wat we niet bereid zijn te accepteren.
Misschien vind je dit interessant:
Wees assertief en leer jezelf te verdedigen tegen kritiek
Ze weten dat empathie niet hetzelfde is als sympathie
Dit is nog een aspect waar we rekening mee moeten houden: mensen met empathie tonen niet altijd sympathie. In werkelijkheid is het een veel dieper proces dat ons als soort verbindt door ons in de ander te kunnen verplaatsen.
- De emotioneel intelligente persoon begrijpt wat teleurstelling is omdat hij het zelf ervaren heeft. Ze weten het in andermans gezicht te lezen, en daarom handelen ze met respect om anderen niet te kwetsen.
- Empathie verbindt ons met elkaar. Het is ons middel om te begrijpen dat onze woorden evenveel pijn kunnen doen als elke klap, en dat alles wat we doen en zeggen gevolgen heeft.
- Daarom kunnen we, dankzij de spiegelneuronen (Engelse link) die we allemaal hebben, beter met elkaar in contact komen om respectvoller sociale en persoonlijke ervaringen op te bouwen.
Emotioneel intelligente mensen herkennen de verbintenis tussen gedachten en emoties
Tenslotte is het interessant te bedenken dat we zijn wat we denken. Als we een negatief oordeel hebben over onze mogelijkheden, zullen onze emoties dat weerspiegelen. Daardoor zal de actie die we ondernemen beperkt en van slechte kwaliteit zijn.
- Iemand met emotionele intelligentie erkent dat hij is wat hij denkt. Ze weten dat een positieve gedachte aanleiding kan geven tot een krachtige emotie. Deze emotie kan een actie opwekken die hen zelfs in staat stelt hun werkelijkheid te veranderen.
Emotionele intelligentie is de sleutel tot het openen van veel van die deuren die we in de loop van ons leven gesloten hebben. Het vermogen om rekening te houden met hoe de geest in verband staat met emotie, kan ons in staat stellen vaardiger en gelukkiger te zijn in ons dagelijks leven. We willen je adviseren om dit in gedachten te houden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ravikumar, R., Rajoura, O. P., Sharma, R., & Bhatia, M. S. (2017). A Study of Emotional Intelligence Among Postgraduate Medical Students in Delhi. Cureus, 9(1), e989. doi:10.7759/cureus.989
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5323023/ -
Velasco Bernal, J. J. (2014). LA INTELIGENCIA EMOCIONAL. Industrial Data, 4(1), 80.
https://doi.org/10.15381/idata.v4i1.6677 -
Bisquerra, R. (2003). Educación emocional y competencias básicas para la vida. Revista de Investigación Educativa, 21(1), 7–43.
https://doi.org/10.1080/02109395.2014.922263 -
Goleman, D. (1999). La práctica de la inteligencia emocional. Psicolibro, 1(1), 1–183.
https://doi.org/1.843/199 -
Garde, M. J. M., Mestre, J. M., & Vázquez, I. N. (2007). Inteligencia emocional y cerebro. In Manual de inteligencia emocional (pp. 123-152). Pirámide.