Een drempelhulp, ken jij het al?
Een drempelhulp is eigenlijk precies dat wat de naam aangeeft. Het is een hulpmiddel dat je kunt gebruiken om gemakkelijker over drempels heen te kunnen gaan. Maar wanneer kan je zo’n drempelhulp gebruiken en welke verschillende soorten en toepassingen zijn er? Lees snel verder om meer te ontdekken.
Waar kom je drempels tegen?
Drempels zijn overal om ons heen. Ze kunnen heel handig, maar ook lastig zijn. Niet voor niets heeft de Nederlandse taal veel uitdrukkingen en gezegdes die over drempels gaan:
- Drempelvrees hebben
- De drempel platlopen
- Over de drempel komen
- Tussen de deur en de drempel zitten
- Op de drempel van een nieuwe levensfase staan
Er zitten vaak drempels onder een deur, maar ook een stoeprand kun je als een drempel beschouwen. Vaak hebben we er geen erg in dat ergens een drempel zit. Dat komt omdat we geen problemen met drempels hebben en soms omdat de drempels al voorzien zijn van een speciale constructie.
Voor wie is een drempelhulp nuttig?
Drempelhulpen kunnen in diverse situaties nuttig en soms zelfs noodzakelijk zijn. Denk hierbij aan opstaande drempels waar je met wielen niet makkelijk overheen kunt rijden. Drempels kunnen dus problemen opleveren voor:
- rollators
- (elektrische) rolstoelen
- karretjes en karren
- fietsen
- scooters en brommers
- auto’s
- materiaal zoals kruiwagens en heftrucks
Wat is het nut van een drempelhulp?
Afhankelijk van de toepassing kunnen drempelhulpen diverse problemen ondervangen. De meest bekende optie zal zijn om met wielen gemakkelijk over een drempel te komen. In huis is dit praktisch, maar bij bedrijven is dit in bepaalde gevallen zelfs verplicht!
Denk bijvoorbeeld aan restaurants, waar men sinds een paar jaar verplicht is om toegankelijk te zijn voor mindervaliden. Dit gold al langer voor publieke gebouwen en de regel is opgenomen in de algemene wet “Toegankelijkheid en Publieke Gebouwen”.
Met een drempelhulp kost het minder energie om over een drempel heen te gaan. Dat is nuttig voor mensen met een rollator en een rolstoel. Maar ook als je regelmatig met een zware kar over een drempel moet rijden is het praktisch om een drempelhulp te plaatsen. Het kan ook risico’s verminderen.
Daarnaast kunnen drempelhulpen het gevaar om te vallen verminderen. Bijvoorbeeld bij mensen die minder goed ter been zijn door ouderdom, ziekte of een blessure.
Welke soorten drempelhulpen zijn er?
In principe zijn er voor alle soorten drempels geschikte drempelhulpen. Het is afhankelijk van:
- de hoogte van de drempel waar het om gaat
- het gewicht van hetgeen er over de drempelhulp moet
- de plaats waar de drempel zich bevindt
Hieronder zullen we de verschillende mogelijkheden en opties nader toelichten.
Standaard-drempelhulp
Als je weet dat er binnenshuis een lage drempel is waar regelmatig iemand overheen moet met een object met wielen, kan het heel handig zijn om er een vaste drempelhulp neer te leggen.
Afhankelijk van de hoogte van de drempel kan er voor een gewone of een hoge drempelhulp gekozen worden.
Waterkeringsprofiel
Een waterkeringsprofiel is een hulpmiddel voor drempels waarbij water tegengehouden moet worden. Denk hierbij aan een drempel in de badkamer. Deze zorgt ervoor dat het water van de douche niet door de hele badkamer stroomt.
Mobiele drempelhulpen
Het is natuurlijk ook heel goed mogelijk dat je onderweg een drempel tegenkomt die problemen oplevert. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan een bedrijf of een restaurant. In dat geval is een mobiele drempelhulp zeer handig. Mobiele drempelhulpen zijn eenvoudig neer te leggen en op te pakken.
Rubberen drempelhulpen
Deze variant is voorzien van een zeer goede grip. Daarnaast zijn ze goed buiten te gebruiken. Rubberen drempelhulpen zijn in diverse hoogtes verkrijgbaar waardoor er een goede aansluiting op de drempel bereikt kan worden.
Metalen drempelhulpen
Deze drempelhulpen zijn zeer geschikt voor diverse toepassingen.
- Zo is er een drempelplaat die gemaakt is van aluminium en daardoor sterk maar relatief licht is. Dat geldt ook voor een drempelbrug, die geschikt is om over een drempel heen te leggen.
- Er bestaan ook rolstoelhellingen waarmee zelfs meerdere treden overbrugd kunnen worden. Sommige varianten zijn oprolbaar of opklapbaar, zodat ze gemakkelijk verplaatst en meegenomen kunnen worden.
- Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden voor lastige situaties. Denk bijvoorbeeld aan uitschuifbare oprijgoten of een oprijdplaat.
Conclusie
Drempelhulpen zijn zeer nuttig en in sommige gevallen zelfs onmisbaar. Ze zijn praktisch en maken het mogelijk om zonder problemen over een drempel heen te komen. Dat geldt niet alleen voor mensen met een beperking, maar ook voor bedrijven en organisaties.
Drempelhulpen besparen energie en verminderen slijtage. Daarnaast maken ze het minder onplezierig om een drempel over te gaan. Het kan dus heel verstandig zijn om een drempelhulp te kopen!