6 fouten 's morgens die je stofwisseling kunnen beïnvloeden

Het is niet alleen belangrijk dat je het ontbijt niet overslaat, maar ook dat je kiest voor het juiste voedsel dat van hoge kwaliteit is en je stofwisseling voor de aankomende dag meteen op gang brengt.
6 fouten 's morgens die je stofwisseling kunnen beïnvloeden

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je stofwisseling bestaat uit een groep chemische processen die de taak hebben om voedingsstoffen uit voedsel om te zetten in energie voor elk van je lichaamssystemen. Een ontregelde stofwisseling kan dan ook voor een hoop problemen zorgen. Er zijn meerdere factoren die je stofwisseling kunnen beïnvloeden.

De stofwisseling reguleert de glucosewaarden in je bloed, die op hun beurt verantwoordelijk zijn voor het beheersen van je gewicht en het handhaven van de gezondheid van je hart.

De stofwisseling is bij iedereen anders.  Factoren als de leeftijd, het geslacht, dagelijkse gewoonten en verschillende aspecten van de gezondheid zijn zaken die je stofwisseling kunnen beïnvloeden.

De meeste mensen doen wel hun best om hun stofwisseling actief te houden. Wanneer de stofwisseling vertraagt, is er namelijk sprake van een hoger risico om overgewicht te krijgen en bepaalde stoornissen te ontwikkelen.

Helaas negeren sommige mensen echter nog steeds de processen en gewoonten die hun stofwisseling kunnen beïnvloeden, en – ondanks hun beste inspanningen – merken ze dat het nog altijd niet lukt om de nodige kilo’s kwijt te raken of hun algehele gezondheid te verbeteren.

Om die reden is het van essentieel belang om te weten welke gewoonten dit zijn en hoe je ze kunt corrigeren, zodat je geen last krijgt van complicaties. Omdat er zo veel mensen zijn die er niet op letten, delen we in dit artikel zes ochtendfouten die je zelf wellicht ook maakt en een ontregelde stofwisseling kunnen veroorzaken.  

Fouten die je stofwisseling kunnen beïnvloeden

1. Te vroeg wakker worden

Factoren die je stofwisseling kunnen beïnvloeden

Het is waar dat vroeg opstaan ​​veel voordelen kan bieden, zoals meer tijd hebben voor het ontbijt of om te bewegen.

Maar als dit betekent dat je ‘s nachts minder uurtjes kunt slapen, dan zou deze ‘goede gewoonte’ je stofwisseling kunnen beïnvloeden en kan er overgewicht ontstaan.

  • Minder dan zeven uur slaap per dag activeert honger en stresshormonen, waardoor het lichaam sneller vet opslaat.
  • Om dit te voorkomen, is het dan ook het beste om een ​​gezond slaapschema aan te houden en minimaal zeven tot acht uur per nacht ononderbroken te slapen

2. Niet genoeg water drinken

‘s Ochtends veel water drinken is een goede gewoonte die de werking van je stofwisseling gedurende de dag stimuleert.

Je lichaam voert veel functies uit terwijl je slaapt. En wanneer je dan de volgende ochtend weer wakker wordt, kan je lichaam soms uitgedroogd zijn.

Daarom is het essentieel om ‘s ochtends veel vocht binnen te krijgen, of het nu gaat om water of om andere gezonde dranken.

  • Als je je lichaam van wat extra voedingsstoffen wilt voorzien, begin je dag dan met warm water en citroensap.

3. Een ongezond ontbijt eten of het ontbijt helemaal overslaan

Niet ontbijten zou je stofwisseling kunnen beïnvloeden

Onthoud het volgende! Het ontbijt is een van de belangrijkste maaltijden als het gaat om een ​​gezonde stofwisseling.

Hoewel sommige mensen hun ontbijt misschien overslaan om calorieën te besparen, is het inmiddels duidelijk dat deze maaltijd een van de belangrijkste energiebronnen is voor je lichaam.

Het is van essentieel belang dat je voedsel van hoge kwaliteit eet en voldoende van de volgende bronnen binnenkrijgt:

Probeer daarnaast om geraffineerd voedsel, suiker en verzadigde vetten bij het ontbijt juist te vermijden. 

4. Te laat ontbijten

Om nog iets verder in te gaan op dit thema, is het ook belangrijk om te vermelden dat het moment waarop je je ontbijt nuttigt je stofwisseling beïnvloedt. Als je kiest om op het juiste moment te ontbijten, kan dit je stofwisseling zeer ten goede komen.

  • Om te voorkomen dat het lichaam erg veel hongerhormonen aanmaakt, is het verstandig om binnen een uur nadat je bent opgestaan je ontbijt te nuttigen.
  • Wanneer je langer wacht dan een uur, is je lichaam minder goed in staat om calorieën te verbanden en vetten en suikers om te zetten in energie.

5. Het drinken van ongezonde koffiedranken

Koffie zou je stofwisseling kunnen beinvloeden

Het valt niet te ontkennen dat koffie ‘s ochtends een van de populairste drankjes is.

Het geeft het lichaam immers energie en helpt om van dat slaperige gevoel in de vroege uren van de dag af te komen.

Ondanks deze voordelen kan koffie je stofwisseling op een negatieve manier beïnvloeden. Vooral wanneer je voor koffiedranken kiest die niet zo gezond zijn. Koffie drinken die toegevoegd suiker, siroop of slagroom bevat is altijd een slecht idee.

De beste manier om koffie te drinken is zwart, zonder dat er iets aan wordt toegevoegd.

6. Stress op weg naar het werk

Te weinig tijd, drukte in het verkeer en een slechte nachtrust. Ze kunnen ervoor zorgen dat je je al boos of gestrest voelt voordat je überhaupt op je werk bent aangekomen. 

Je cortisolspiegel gaat omhoog en dit kan stress veroorzaken die de hele dag aanhoudt.

Wat je misschien niet weet, is dat deze emotionele toestand daadwerkelijk een van de factoren is die je stofwisseling kunnen beïnvloeden en ervoor kan zorgen dat je aankomt.

  • Wanneer stress niet onder controle wordt gehouden, verhindert deze stress dat je spieren helpen bij het afbreken van vetten. Daardoor zullen vetten zich dus gemakkelijker ophopen.
  • Daarom is het belangrijk om ontspanningstechnieken te oefenen. Ook kun je alternatieve manieren zoeken om situaties die stress veroorzaken te vermijden.

Maak je een of meer van deze fouten ‘s morgens? Zo ja, zorg er dan voor dat je ze in het vervolg vermijdt voordat ze stofwisseling kunnen beïnvloeden. Zelfs als je deze fouten niet maakt, weet je nu waar je op moet letten.

Houd er rekening mee dat ze in eerste instantie misschien onschadelijk lijken. Maar na verloop van tijd kunnen ze een negatieve invloed hebben op zowel je gewicht als je algehele welzijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.