Bubbelwerknemerssyndroom: wat het is en hoe ermee om te gaan
Geconfronteerd met de onmogelijkheid om je los te koppelen van de werkplek, creëert het bubbelwerknemerssyndroom omstandigheden die bevorderlijk zijn voor stress, angst en depressie. Ontdek hier enkele strategieën om ermee om te gaan.
Op sommige muren staat te lezen: “Thuis, kantoor, slaapkamer en werk: waar begint en eindigt de dag?” Deze zin verwijst naar (en hekelt) ongedifferentieerde tijden, naar activiteiten die samensmelten in een ruimte die voorheen beperkt was tot bepaalde functies. Zo ontstaat het Bubbelwerknemerssyndroom, degene die geen grens kan aangeven tussen zijn privéleven en zijn werkleven, degene die de hele tijd verbonden is met zijn werk.
Natuurlijk kan deze situatie voordelen hebben, maar ze is ook niet zonder gevolgen. Vooral wat betreft de gezondheid. Laten we eens kijken wat het is en welke strategieën we kunnen toepassen om een evenwicht te vinden.
Wat is het Bubbelwerknemerssyndroom?
Het Bubbelwerknemerssyndroom verwijst naar de moeite die werknemers hebben om zich los te koppelen van hun werkverplichtingen.
Hoewel het niet nieuw is, is het versterkt door de pandemie. Telewerken en het samensmelten of vervagen van de grenzen tussen de offline en online wereld scheppen de voorwaarden om deze situatie in stand te houden. Enkele tekenen die wijzen op het bubbelwerknemerssyndroom zijn de volgende.
- Verlies van interesse in alles wat geen werk is.
- Obsessieve afhankelijkheid of controle van mobiele telefoon, e-mail en meldingen.
- Overmatig gebruik van technologie en internet. De persoon kan intens ongemak ervaren wanneer apps crashen of wifi wordt verbroken.
- Slaap- en eetluststoornissen.
- Stemmingsstoornissen: stress, angst, nervositeit.
- Verarming in gespreksonderwerpen, omdat alles begint en eindigt op het werk.
We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
10 negatieve effecten van stress op je gezondheid om in gedachten te houden
Hoe om te gaan met het bubbelwerkerssyndroom?
Uit de hierboven geschetste symptomen valt te verwachten dat er gevolgen zijn op alle terreinen van het leven. We hebben het niet alleen over lagere prestaties en creativiteit op het werk, omdat we nooit rusten, maar ook over inmenging in zelfzorg en sociale relaties.
Natuurlijk kan dagelijkse stress ook leiden tot problemen van grotere complexiteit, zoals depressie en angststoornissen. Daarom volgen hier enkele aanbevelingen om in gedachten te houden om met het Bubbelwerknemerssyndroom om te gaan.
Stel een beperkte takenlijst op
Maak een lijst van de verplichtingen die gedurende de dag moeten worden uitgevoerd. Op deze manier zal het je helpen om een duidelijk beeld te krijgen van wat je moet oplossen, het belang ervan te prioriteren en te voorkomen dat je meer werkt dan je zou moeten.
Reserveer wat tijd voor lichamelijke activiteit
Als je het moeilijk vindt om je in te zetten of je ziet er meestal van af, probeer het dan met iemand anders te oefenen. Zo wordt het moeilijker om het plan af te zeggen of excuses te maken.
Ga het huis uit
Misschien heb je niet veel zin om uit te gaan, maar het is een manier om de verleiding van achter de computer zitten te vermijden. Het is goed om activiteiten te doen zonder je mobiele apparaat mee te nemen. Maak bijvoorbeeld een wandeling in het park en laat je mobieltje thuis.
Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Naar het werk fietsen vermindert werkstress
Kies momenten van pauze tijdens je werkdag
Je kunt ze gebruiken om je lichaam te strekken, naar een liedje te luisteren, je ogen te sluiten en adem te halen. Identificeer wat je een goed gevoel geeft en neem een paar minuten om dat te doen.
Oefen “nee” te zeggen
Zowel met jezelf als met andere mensen. Ook als je gepassioneerd bent over je werk, moet je een grens kunnen stellen.
Het is niet nodig om vandaag alles op te lossen; het is ook niet verkeerd om een e-mail tot de ochtend onbeantwoord te laten. Ook is het een goed idee om de uren aan te geven waarop je beschikbaar bent en die te respecteren.
Besteed aandacht aan je werkomgeving
Het bevordert een positievere sfeer als jij de leider bent. Zorgen voor je medewerkers is ook een manier om voor jezelf te zorgen.
Als iedereen een obsessief tempo aanhoudt zonder pauzes, zal de stress toenemen (Spaanse link). Daarom is het, zelfs als ze op afstand werken, belangrijk om ruimtes te bieden voor informeel socialiseren, om tijd te nemen om grappen te maken, om een catharsis op het werk te hebben.
De uitdaging om evenwicht te vinden
Het leven is als een jongleerspel: om het gaande te houden en te winnen moeten we proberen alle gekleurde ballen in evenwicht te houden, zonder meer aandacht te geven aan de ene dan aan de andere. Deze metafoor helpt ons na te denken over de verschillende ruimtes waarin onze activiteiten plaatsvinden. Werk en professionele ontwikkeling, relaties, zelfzorg en gezondheid, vriendschappen.
Als we te veel nadruk leggen op een van deze ballen, verwaarlozen we de andere en lopen we het risico dat ze vallen. Het gebeurt dat ze soms vallen en, hoewel ze niet breken, sporen achterlaten.
Daarom moeten we proberen tijd en ruimte te reserveren voor elk van de dingen, activiteiten en mensen die ons interesseren. Zorg voor ze, geniet ervan, maak contact met ze. We moeten het deel niet verwarren met het geheel. We moeten begrijpen dat, hoewel werk een belangrijk deel van ons leven is, het niet ons hele leven is.
Tenslotte hebben we als maatschappij ook een rol te herzien. We moeten stoppen met het belonen van 24/7 beschikbaarheid, 365 dagen per jaar.