Houthakkersstijl: wat past er bij geruite overhemden?

babel · 26 september 2023
In dit artikel wordt uitgelegd wat de houthakkersstijl is en wat er bij geruite overhemden voor dames en heren past.

Je kunt zeggen dat het meest kenmerkende in de houthakkersstijl de geruite overhemden zijn, waarvan de prints doen denken aan een kilt. Ze zijn er in allerlei kleuren en er zijn dunnere of dikkere stoffen, voor elk seizoen van het jaar.

Plaid is een even functioneel als veelzijdig kledingstuk, omdat het een grote diversiteit aan combinatiemogelijkheden biedt. En hoewel de houthakkersstijl voor dagelijks gebruik is, voor een urban of street look, kun je het ook gebruiken in formelere gelegenheden en contexten.

Daarom mag het nooit ontbreken in je kast. Het is belangrijk op te merken dat het zowel mannen als vrouwen van elke leeftijd past. In dit artikel vertellen we je iets meer over de houthakkersstijl en in het bijzonder hoe je geruite overhemden kunt combineren voor een geweldige look.

Wat is de houthakkersstijl?

Er wordt gezegd dat het type print van de zogenaamde houthakkershemden zijn oorsprong vindt in de Schotse tartans. In dit land had elk van de clans zijn eigen specifieke patroon waarbij één kleur overheerste, hoewel de meestvoorkomende rood en groen waren.

Volgens onderzoek (Engelse link) verbood de Britse Kroon tussen 1747 en 1782 het gebruik van dergelijke stoffen vanwege hun politieke connotatie, met de gedachte dat dit opstanden zou voorkomen en hen zou helpen meer controle te houden. Vervolgens besloten sommige leden van deze clans te emigreren.

Al in Noord-Amerika werd de werkkleding – vooral die van houthakkers – slecht nagemaakt van het Schotse ruitpatroon. De eerste overhemden met dit ontwerp begonnen in het midden van de 19e eeuw in de Verenigde Staten te worden gedragen.

Ze werden gemaakt van enigszins dikke katoenen stoffen ter bescherming tegen de kou die houthakkers buiten moeten doorstaan. Daarna werd het gebruik ervan gepopulariseerd en in de loop van de twintigste eeuw door verschillende modes overgenomen en werd het een veelvoorkomend kledingstuk in street style looks.

In brede zin omvat de houthakkersstijl de borstelige baard, het gebruik van tatoeages en het enigszins ruwe, zelfs slordige uiterlijk. Hoewel het kenmerkende element dat als universeel teken is overgenomen de eerder genoemde geruite overhemden zijn.

Lees ook dit artikel:
11 Tips om er slanker uit te zien op foto’s

Hoe je geruite overhemden kunt combineren voor een houthakkersstijl

Vrouw draagt geruit overhemd
Vrouwen kunnen deze stijl dragen in combinatie met een spijkerbroek, wat een look is die nooit mislukt.

Het geruite overhemd heeft allang het straatbeeld veroverd. Daarom is het een van die kledingstukken die niet in je kast mogen ontbreken. Het hoort echter niet alleen bij de mannelijke kleding. Deze zijn ook de favoriet van veel vrouwen.

In het algemeen passen ze bij bijna alles, of het nu een iets formelere of informelere stijl is. Er zijn echter een paar manieren om het meeste uit deze klassieker te halen. Laten we eens kijken hoe je geruite overhemden kunt combineren om die houthakkersstijl te laten zien.

Plaid shirts met jeans

De combinatie die nooit mislukt is de combinatie met een spijkerbroek. Meer dan de houthakkersstijl is dit de denimkleding, vooral als het overhemd korte mouwen, lichte stof en zakken aan beide kanten heeft.

Dit is perfect voor een casual look. Je kunt ook kiezen of je het overhemd aan de buitenkant of aan de binnenkant draagt. En welke spijkerbroek je ook kiest, je ziet er altijd goed uit. Het beste van alles: het raakt nooit uit de mode.

Met een getailleerde broek en een pak

Hoewel het misschien niet zo lijkt, kan een geruit overhemd goed samengaan met een getailleerde broek en zelfs met een pak. Houd gewoon rekening met deze aanbevelingen:

  • Hoe donkerder het pak, hoe beter.
  • Probeer een bijpassende stropdas te dragen.
  • Wat betreft het patroon van het overhemd, zorg ervoor dat het een klein geruit overhemd is in sobere of koele kleuren.

Een open overhemd voor een houthakkersstijl

Dit gebruik werd gepopulariseerd door de grungebeweging, waarvan de meest representatieve band Nirvana was. Juist Kurt Cobain (1967-1994), de zanger van deze groep, verscheen vroeger met dergelijke kleding.

Het wordt meestal aan de buitenkant gedragen, zonder knopen, en met een T-shirt eronder. Het kan wit zijn en met de opdruk van je favoriete band. Combineer het met een wijde broek en tennisschoenen.

Houthakkersstijl en tanktops

Dit is een variant van de vorige die sportiever is dan grunge, maar net zo casual. In dit geval wordt een tanktop of mouwloos t-shirt gedragen. Dit is een ideale stijl voor de zomer, waarmee je koel kunt zijn en tegelijkertijd een beetje formeel als de gelegenheid of de plaats daarom vraagt.

In dat geval knoop je het shirt gewoon dicht. En als je het open draagt, kun je je figuur laten zien. Probeer een eenkleurig overhemd te dragen, wit of zwart, in de toon die het beste past bij je geruite overhemd.

Plaid shirt met Bermuda shorts of capris

De trend volgend om dit kledingstuk als overhemd te dragen, kun je het ook combineren met Bermuda shorts of capri in een lichtere toon, contrasterend met de top. En als je de zomerse look wilt accentueren, draag dan sandalen of tennisschoenen zonder sokken.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Lees: Formele Dresscode: Wat is het?

Met een jasje

Geruite overhemden
De kleuren van de houthakkershemden zijn er in verschillende opties, dus die kunnen overal bij passen.

In de rockstijl gaat een spijkerjasje goed samen met een geruit overhemd. Wil je meer lagen toevoegen, draag dan het witte T-shirt eronder, het overhemd half dichtgeknoopt, en dan het jasje.

Je kunt ook kiezen voor een leren jasje. In dat geval raden we aan het geruite overhemd strakker te dragen en tot aan de kraag dicht te knopen.

Plaid overhemden met bretels

Of het nu gaat om een overhemd met korte mouwen of driekwartlengte, bretels zijn een goede aanvulling. In dit geval moet het overhemd ingestopt zijn.

Overigens is dit een heel geschikte look voor kleine jongens met een korte broek. Het zal er tegelijkertijd heel schattig, vintage en stoer uitzien.

Houthakkersstijl met laarzen

In de puurste houthakkersstijl gaat de combinatie van een geruit overhemd met een spijkerbroek samen met een paar bergschoenen. En in de cowboystijl natuurlijk met bijpassende laarzen. Maar je kunt het ook dragen met verschillende soorten sportschoeisel.

Hoeden en petten

Je kunt kiezen uit het volgende:

  • Beanies, voor koude dagen of om een beetje te rappen.
  • Een baseballpet, voor een meer straatstijl.
  • Een breedgerande Stetson-hoed , om de cowboy-outfit compleet te maken.

Een midi- of denimrok

Hoewel de houthakkersstijl een meer mannelijke look is, hebben geruite overhemden veel belang gekregen in de vrouwelijke esthetiek, en vormen ze een van de meest gewilde opties om er casual uit te zien of je comfortabel te voelen. Er zijn verschillende opties in dit verband: combineer dit kledingstuk bijvoorbeeld met een midi-rok of met een denim die iets boven de knie is gesneden.

De oversized look

Tot slot is een optie die veel wordt gebruikt voor dit kledingstuk de oversized look, als jurk. Je kunt het aanvullen met een korte broek of een minirok – ideaal om de benen te accentueren – en er een paar hoge laarzen aan toevoegen. Maar als je het liever draagt met een topje als overhemd of om je middel voor een sexyer tintje.

Houthakkersstijl voor het hele seizoen

De houthakkersstijl met een geruit overhemd kan elk moment van het jaar je go-to look zijn. Je kunt zelfs meerdere van deze kledingstukken hebben met verschillende stoffen, koeler of warmer, en met een verscheidenheid aan kleuren.

Zoals je hebt gezien, kun je kiezen uit een verscheidenheid aan stijlen en er tegelijkertijd je originele touch aan geven door er andere elementen in te verwerken, zoals hoeden of jasjes. En als je de houthakkersstijl wilt accentueren, laat dan een baard groeien en kijk hoe dat gaat!

  • Brown, I. (2010). From Tartan to Tartanry: Scottish culture, history and myth. Edinburgh-Scotland, University Press.
  • Oldstone-Moore, C. (2021). The irony of hipster beards (cap. 7). Hipster Culture: Transnational and Intersectional Perspectives. New York-USA, Bloomsbury Academy.
  • Quye, A., Cheape, H., & Burnett, J. (2003). An historical and analytical study of red, pink, green and yellow colours in quality 18th-and early 19th-century scottish tartans, Dyes in History and Archeology, volume (19), pp. 1-12.
  • Woodward, S. (2009). The myth of street style. Fashion Theory, volume 13(1), pp. 83-101. DOI: 10.2752/175174109X381355.