Tien kaliumrijke voedingsmiddelen om aan je dieet toe te voegen
Ons lichaam heeft verschillende mineralen nodig om goed gezond te blijven en ook om goed te blijven functioneren. Het in stand houden van een uitgebalanceerd dieet en het eten van kaliumrijke voedingsmiddelen zorgt er dus voor dat we een scala aan vitaminen en mineralen binnen krijgen, die bijdragen aan een goede lichamelijke en mentale gezondheid.
Kalium is een mineraal dat onder andere helpt bij het groeiproces van het lichaam.
Daarnaast vervult het mineraal ook andere functies, zoals:
- Het reguleren van bloeddruk.
- Het reguleren van neuro-musculaire activiteit
- De instandhouding van de elektrolytenbalans.
- Behoud van de zuurbalans.
- Het activeren van bepaalde enzymen.
- Het verteren van koolhydraten.
- De productie van eiwitten.
- Het voorkomen van ziekten.
Vanwege deze eigenschappen is het belangrijk om kaliumrijke voedingsmiddelen in ons dieet op te nemen.
Misschien heb je wel eens gehoord dat bijvoorbeeld bananen veel van dit mineraal bevatten. Hoewel dit zeker waar is, is het niet het enige kaliumrijke voedsel. We zullen je in dit artikel daarom tien van de beste kaliumrijke voedingsmiddelen laten zien. Sommige zullen je toch wel verrassen!
Tien kaliumrijke voedingsmiddelen om aan je dieet toe te voegen
1. Wortelen
Wortelen zitten vol vitamine A, voedingsstoffen en antioxidanten en zijn ook rijk aan kalium. In 100 gram wortel zit ongeveer 321 mg kalium.
Bovendien zijn wortelen zeer veelzijdig. Je kunt ze onder andere gebruiken in salades, soepen, sauzen en zelfs in desserts.
Zie ook: De verrassende krachten van wortels
2. Pompoenen
Een andere groente met een hoog kaliumgehalte dat ook veel andere vitaminen en mineralen bevat, is de pompoen. In elke 100 gram pompoen die we eten, vinden we 190 mg van het mineraal.
Het is een heerlijk ingrediënt om bijvoorbeeld te verwerken in allerlei gerechten, soepen en stoofschotels. Vergeet niet om te profiteren van het pompoenseizoen door het op te nemen in je maaltijden.
3. Cantaloupe
Per 100 gram cantaloupe kunnen we 267 mg kalium binnenkrijgen. Het is een heerlijke, sappige en voedzame meloen.
Cantaloupe hydrateert het lichaam en is ook een heerlijke snack of bijgerecht als aanvulling van meer uitgebreide maaltijden.
4. Watermeloen
Watermeloen is een zoete en zeer sappige vrucht. Ze bevatten veel water, waardoor ze in staat zijn om het lichaam te hydrateren.
Een enkele stuk watermeloen kan je lichaam voorzien van 320 mg kalium.
5. Rozijnen
Rozijnen zijn een populair soort gedroogd fruit dat op bijna elke denkbare manier gegeten kan worden. Je kunt ze eten als snacks als je ze rauw eet, en ze kunnen zelfs gebruikt worden als ingrediënt en decoratie voor desserts.
100 gram rozijnen leveren je lichaam 749 mg kalium. Behalve dat ze een uitstekende bron van dit mineraal zijn, verlichten ze ook verstopping, dankzij het hoge vezelgehalte.
Meer weten? Lees: 6 redenen om rozijnen te eten in de morgen
6. Tarwekiemen
Kalium komt ook voor in granen, zoals tarwekiemen, die 109 milligram per 100 gram bevatten.
Het nadeel van tarwekiemen is dat het snel zijn oliën kwijtraakt, waardoor het bederft en zijn eigenschappen verliest. Vanwege de beperkte houdbaarheid is het belangrijk om het goed te bewaren.
7. Pistachenoten
Pistachenoten zijn kleine, zoute en smakelijke nootjes die 1 gram kalium per 100 gram noten bevat.
Natuurlijk moeten we niet vergeten dat we bij het eten van pistachenoten veel water binnen handbereik hebben, want doordat ze zout zijn, krijgen we snel dorst.
8. Champignons
Deze soort verse paddenstoelen bevat 318 mg kalium per 100 gram.
Naast belangrijke mineralen bevatten ze ook een grote hoeveelheid vitamine B5, wat onder andere migraine en stress kan verzachten.
Meer weten? Vier symptomen van een kaliumtekort
9. Kip
Kalium komt ook voor in wit vlees, zoals kip. Doordat het andere voedingsstoffen en vitaminen zoals vitamine B3 bevat, is kip een geweldige voedingsbron. Voor elke 100 gram van dit vlees krijgen we 264 mg kalium.
Kip, met name kipfilet, is een mild en sappig vlees. We kunnen het op veel verschillende manieren gebruiken, zoals in bouillon, salades, broodjes of als hoofdgerecht.
10. Vette vis
Met 384 mg kalium per 100 gram is vette vis een belangrijke bron van deze voedingsstof.
Het is belangrijk om ze niet te verwarren met andere vissoorten, want anderen kunnen een inhoud hebben die te laag of te hoog is.
Vette vissoorten die heel geschikt zijn als kaliumbron zijn onder andere:
- Forel
- Tonijn
- Haring
- Makreel
Zoals je hebt gezien, zijn er veel kaliumrijke voedingsmiddelen gewoon in de supermarkt vinden, die het je makkelijk maken om ervoor te zorgen dat het op je tafel terecht komt.
Wist je het nog niet? Negen ongezonde vissoorten die je beter kunt vermijden
Kun je ziek worden van een gebrek of een overschot aan kalium?
Hoewel dit mineraal een belangrijk element is voor onze gezondheid, is een gebrek of overschot in ons lichaam uiteindelijk nooit aan te bevelen.
We moeten de juiste hoeveelheid binnenkrijgen door zowel te weinig als te veel kalium te vermijden.
Gevolgen van een tekort kunnen leiden tot een medisch probleem genaamd hypokaliëmie, wat onder andere de volgende symptomen kan veroorzaken:
- Spierzwakte
- Vermoeidheid
- Krampen
- Langzamere reflexen
Aan de andere kant kan een overschot aan kalium hyperkaliëmie veroorzaken, een aandoening met onder andere de volgende symptomen:
- Zwakte
- Ademhalingsstoornis
- Misselijkheid en braken
- Hart- en vaatziekten
- Neuromusculaire problemen
Een bloedonderzoek kan bepalen of een patiënt aan een van deze aandoeningen lijdt. Als uit een bloedonderzoek blijkt dat er een probleem is, moeten patiënten contact opnemen met hun huisarts om de juiste behandeling te krijgen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolescents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.
- McDonough AA., Youn JH., Potassium homeostasis: the knowns, thu unknowns and the health benefits. Physiology, 2017. 32 (2): 100-111.
- Gianfredi V., Salvatori T., Villarini M., Moretti M., et al., Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta analysis. Int J Food Sci Nutr, 2018. 69 (8): 904-915.