6 redenen om rozijnen te eten in de morgen

Als je rozijnen in je ontbijt opneemt, zal je je lichaam een boost aan vitaminen en mineralen geven. Leer meer over de voordelen van dit geweldige gedroogde fruit in dit artikel.
6 redenen om rozijnen te eten in de morgen
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 06 oktober, 2018

Rozijnen doen een hoop meer dan alleen helpen met je vertering. Je gelooft het misschien niet, maar deze kleine geschenken van de natuur zijn een schatkist vol gezondheidsvoordelen.

Gedroogd fruit, zoals gedroogde vijgen en dadels, gaan door een nauwkeurig proces waarbij het watergehalte wordt gereduceerd. Hierdoor blijven alleen de meest potente voedingsstoffen over. Zelfs hun donkere kleur zou een hint moeten zijn van de energieboost die ze bieden.Om het maar niet te hebben over de schat aan antioxidanten in hun zoete kern.

Als je ze met mate eet, en voornamelijk tijdens de eerste uren van je dag, zal je lichaam je zeker dankbaar zijn.

Wij geven je 6 redenen waarom je rozijnen moet opnemen in je ontbijt.

1. Rozijnen verlagen hyperspanning

Rozijnen helpen om je bloeddruk te verlagen en de gezondheid van je hart te ondersteunen.

Iets dat we duidelijk moeten maken vanaf het begin, is dat rozijnen glucose bevatten. Dus, de sleutel om er het meeste voordeel uit te halen, is ze regelmatig en met mate te consumeren.

Met een handje per dag (ongeveer 25 g), profiteer je al van het hoge kaliumgehalte. Kalium is een mineraal dat erg goed is om je bloeddruk te verlagen. De vezels in rozijnen ondersteunen de biochemie van de bloedplaatjes, terwijl ze stijfheid verminderen.

Als je deze soort gedroogd fruit toevoegt aan je ontbijt, kun je de zeker dag aan. Bovendien weet je tegelijkertijd dat je iets goeds doet voor je cardiovasculaire gezondheid.

Ontdek: De 4 beste granen voor bij het ontbijt

2. Ze zitten vol energie en helpen je om bloedarmoede te bestrijden

Glazen pot met rozijnen

Rozijnen bevatten een aanzienlijke hoeveelheid ijzer, wat je kan helpen om bloedarmoede te behandelen.

Ze zijn ook rijk aan vitamine B-complex, essentieel voor de vorming van nieuw bloed.

De hoge gehaltes aan koper in rozijnen stimuleren ook de goede vorming van rode bloedcellen.

Aan de andere kant moeten we niet vergeten dat een goed ontbijt er eentje is dat veel energie biedt. Rozijnen zitten dan ook vol koolhydraten. Dit is ideaal om die klassieke dip midden in de ochtend te voorkomen.

3. Ze zullen je helpen om je lichaam te reinigen

Een interessante manier om volop te profiteren van de natuurlijke voordelen van rozijnen, is door de rozijnen in de nacht te laten weken en dan het water te drinken. Dit is een goede manier om je lever en nierfunctie te verbeteren.

Hoewel het lichaam zijn eigen reinigingsmechanismen heeft, kun je deze processen ook zelf ondersteunen. Dit doe je door gebruik te maken van remedies die je lever- en nierfunctie optimaliseren. Rozijnwater is een van deze remedies. Probeer het eens uit en je zult een verschil waarnemen.

4. Zeg vaarwel tegen verstoppingen

Houten schaaltje met rozijnen

Wanneer je rozijnen consumeert, gebeurt er iets heel verrassends. Ze zwellen namelijk op. Dit komt door hun gehalte oplosbare vezels.

Dit natuurlijke proces stimuleert bewegingen in je verteringsstelsel. Bovendien stimuleert het ook ontgifting, waardoor afvalstoffen goed kunnen worden afgevoerd.

Daarbij geldt, dat als je diarree hebt, deze oplosbare vezels vocht opnemen en dus geleidelijk het probleem verhelpen. Zodoende blijf jij goed gevoed blijft en kun je zwakte bestrijden.

5. Het is de beste manier om in de ochtend voor je botten te zorgen

Je zult blij zijn om te horen dat rozijnen, net als gedroogde vijgen, rijk zijn aan calcium. Als je een handvol rozijnen aan je yoghurt toevoegt, zal je je botten voorzien van de calcium die ze nodig hebben.

Dit gedroogde fruit is ook een van de beste bronnen van borium, een micro-voedingsstof die in geen enkel dieet zou moeten ontbreken. Borium is vitaal voor een goede vorming en onderhoud van je botten, en helpt je om beter calcium op te nemen.

Zoals we eerder al genoemd hebben, bevatten rozijnen ook veel kalium. Kalium is een andere essentiële voedingsstof die je helpt om osteoporose en gewrichtsslijtage tegen te gaan, wat wordt geassocieerd met ouderdom.

6. Ze helpen om je lichaam alkalisch te houden

Een lepel vol rozijnen

Een zuur lichaam manifesteert zich vaak extern door huidproblemen zoals acne. Je ingewanden worden ook geraakt door deze pH-onbalans. Artritis verergert, evenals je risico op nierstenen of een hoog cholesterol.

Als je begint met het eten van een handjevol rozijnen bij je ontbijt, zal je de kalium en magnesium binnenkrijgen die je nodig hebt. Deze twee mineralen fungeren als tussenschakels voor een meer alkalisch lichaam. Ze zijn in staat om de zuurtegraad te neutraliseren, die je risico op gezondheidsproblemen verhoogt.

Oké, vertel ons nu…

Heb je besloten welk ingredient je vanaf nu gaat toevoegen aan je ontbijt? 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.