Salade van broccoli en couscous: een licht, gezond recept

Broccoli is een van de gezondste groenten die je kunt eten. Je kunt er meer van toevoegen aan je dieet met behulp van deze heerlijke salade.
Salade van broccoli en couscous: een licht, gezond recept
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een salade van broccoli en couscous is een uitstekend recept als je naar een optie voor een lichte maaltijd op zoek bent. Broccoli heeft veel gezondheidsvoordelen. Het eten van broccoli kan bijvoorbeeld helpen om te voorkomen dat verschillende ziekten zich ontwikkelen.

Het is belangrijk om op te merken dat het verhogen van de hoeveelheid groenten die je eet essentieel is voor je algehele gezondheid. Ze bevatten onder andere vitamines, mineralen en fytonutriënten. Hoe groter de verscheidenheid aan groenten die je eet en hoe meer groenten je in je dieet opneemt, hoe beter.

Salade van broccoli en couscous

Schaaltjes met kruiden

In dit artikel gaan we een recept delen dat vol met hoogwaardige complexe koolhydraten zit. Het bevat ook eiwitten met hoge biologische waarden, die bij een goede spierfunctie zullen helpen. Deze salade zit daarnaast boordevol antioxidanten.

Houd er rekening mee dat je deze salade van broccoli en couscous op veel verschillende manieren kunt maken. Vandaag gaan we echter slechts één recept delen. Nadat je deze hebt uitgeprobeerd, raden we aan om met andere groenten of andere dressings te experimenteren.

Kruiden zijn goed voor je gezondheid en je kunt ze ook in je salade verwerken. Ze verbeteren de organoleptische kwaliteit van je recept en dragen ook bij aan bioactieve elementen.

Ingrediënten

 • 200 gram couscous
 • 170 ml groentebouillon
 • 1 sinaasappel
 • tonijn uit blik
 • 1 broccoli
 • balsamicoazijn
 • 1 theelepel Dijon mosterd
 • peper en zout
 • 1 theelepel honing
 • gepelde hazelnoten

Instructies

 • Begin eerst met het koken van de couscous. Kook hiervoor de bouillon met een beetje zout en doe daarna de couscous in een aparte kom. Giet dan, zodra het begint te koken, de bouillon over de couscous in de kom en dek deze af. Wacht vervolgens 10 minuten.
 • Rasp daarna de sinaasappelschil erover en gebruik een vork om alles door elkaar te mengen.
 • Snijd vervolgens de broccoli in kleine stukjes en fruit deze 3-4 minuten in een koekenpan met extra vierge olijfolie.
 • Nu is het tijd om de vinaigrette te maken. Meng de azijn, mosterd, honing, peper en zout in een kom. Giet het dan over de broccoli en couscous, net als een klein blikje natuurlijke tonijn. Voeg als laatste de gehakte hazelnoten toe om het helemaal af te maken. Het gerecht is klaar!

Je kunt de hazelnoten ook door walnoten, cashewnoten en gehakte amandelen vervangen als je die noten lekkerder vindt. Je zou zelfs kunnen proberen om ze allemaal te combineren en aan je gerecht toe te voegen.

Nutritionele eigenschappen van broccoli

Broccoliroosjes

Natuurlijk kunnen we dit recept niet met je delen zonder het over de voedingswaarde van broccoli te hebben. Volgens een studie gepubliceerd in de Journal of Medicinal Food (Engelse link) bevat deze groente een groot aantal antioxidante eigenschappen.

Volgens onderzoek in het tijdschrift Life Sciences (Engelse link) kunnen deze elementen de ontwikkeling van chronische ziekten helpen voorkomen. Antioxidanten helpen de vorming van vrije radicalen en inactieve cellen met kwaadaardige veranderingen te blokkeren. Dit vermindert het risico dat die cellen zich ongecontroleerd delen.

We moeten daarnaast op het vezelgehalte van broccoli wijzen. Deze voedingsstof heeft het vermogen om constipatie te voorkomen. Volgens een artikel in Gut Microbes (Engelse link) is het ook gunstig voor de bacteriën in je darmen.

Deze groente helpt ook om je verzadigingsgevoel te vergroten, omdat het veel vezels bevat. En broccoli bevat heel weinig calorieën, dus het zal je dieet niet schaden. Dat is erg belangrijk voor degenen die willen afvallen.

Conclusie

Zoals je kunt zien, is deze salade van broccoli en couscous heel eenvoudig te maken. Het kost je maar een paar minuten om een gezond gerecht vol antioxidanten bereiden. Je kunt het desgewenst wekelijks maken, zolang je andere maaltijden maar vol met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen zitten.

Onthoud dat het altijd een goed idee is om een verscheidenheid aan groenten te eten. Op die manier krijg je voldoende fytonutriënten binnen. Deze helpen om het risico op het ontwikkelen van chronische ziekten die door oxidatie worden veroorzaakt en ontsteking te verminderen. Vergeet ten slotte niet hoe belangrijk het is om je dieet met regelmatige lichaamsbeweging en voldoende rust aan te vullen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Vanduchova A, Anzenbacher P, Anzenbacherova E. Isothiocyanate from Broccoli, Sulforaphane, and Its Properties. J Med Food. 2019 Feb;22(2):121-126. doi: 10.1089/jmf.2018.0024. Epub 2018 Oct 27. PMID: 30372361.
 • Singh D, Arora R, Bhatia A, Singh H, Singh B, Arora S. Molecular targets in cancer prevention by 4-(methylthio)butyl isothiocyanate – A comprehensive review. Life Sci. 2020 Jan 15;241:117061. doi: 10.1016/j.lfs.2019.117061. Epub 2019 Nov 30. PMID: 31794774.
 • Holscher HD. Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes. 2017 Mar 4;8(2):172-184. doi: 10.1080/19490976.2017.1290756. Epub 2017 Feb 6. PMID: 28165863; PMCID: PMC5390821.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.