Acht natuurlijke alternatieven voor suiker
Ondanks zijn heerlijke smaak, kan suiker veel ziekten veroorzaken als je het in grote hoeveelheden consumeert. Deze omvatten onder andere obesitas, hartaandoeningen en diabetes. Gelukkig zijn er echter veel natuurlijke alternatieven voor suiker die je in voedingsmiddelen en dranken kunt gebruiken.
De meest natuurlijke manier om je voedsel te zoeten is door stevia, honing of xylitol te gebruiken. Lees het volgende artikel voor meer informatie over dit onderwerp.
Acht natuurlijke alternatieven voor suiker
1. Stevia
Stevia is een natuurlijke zoetstof die veel ter vervanging van suiker wordt gebruikt, vooral door mensen die een dieet volgen om af te vallen. Dit komt, omdat het minder calorieën bevat en gewichtstoename niet bevordert. Het wordt uit de bladeren van een stevia rebudiana-struik gewonnen.
Stevia verhoogt het glucosegehalte in het bloed minder snel dan witte suiker. Op deze manier kan het helpen bij het bestrijden van de gebruikelijke problemen bij diabetes.
Het kan als een poeder of vloeistof gebruikt worden. De smaak en zoetheid kan variëren. Deze variaties zijn gekoppeld aan de aanwezigheid en hoeveelheid zoetstoffen die ze bevatten. Dat is de reden dat sommige varianten bekender zijn dan andere.
2. Kokossuiker
Kokossuiker bevat een kleine hoeveelheid vezels en voedingsstoffen. Hoewel het als gezonder dan gewone suiker wordt beschouwd, heeft het een hoog gehalte aan fructose en moet het met mate worden geconsumeerd.
Dit kan een goede optie zijn om suiker op natuurlijke wijze te vervangen. Je moet echter wel oppassen. Vergeet niet dat alles wat te veel is slecht is. Gebruik het alleen in kleine hoeveelheden voor het zoeten van:
- sappen
- thee
- bepaalde gerechten
Lees ook dit artikel:
Voordelen van het opnemen van kokoswater in je dieet
3. Erytritol
Erytritol is een optie met minder calorieën die suiker kan vervangen. Het is in wezen suikeralcohol, maar het bevat slechts 6% van de hoeveelheid calorieën. Dit maakt het een goede keuze als vervanging als je eten of drinken wilt zoeten zonder aan te komen.
Het is ook veilig voor diabeten om te consumeren. Het verhoogt namelijk de niveaus van insuline en glucose in het bloed niet. Dat geldt ook voor de cholesterol- en triglycerideniveaus. Mensen met cardiovasculaire risicofactoren kunnen het daarom consumeren zonder dat het hun gezondheid beïnvloedt.
4. Yacon siroop
Yacon siroop wordt uit een plant met dezelfde naam gewonnen. Het is zoet, donker en heeft een dikke consistentie vergelijkbaar met melasse.
Het bevat tussen 40% en 50% fructo-oligosachariden, een soort suikermolecuul die het menselijk lichaam niet kan verteren. Om deze reden geven ze, net als erythritol, geen effecten die schadelijk zijn voor het lichaam.
Hoewel het consumeren ervan als veilig wordt beschouwd, kan het teveel innemen van deze siroop enig spijsverteringsongemak veroorzaken. De meest voorkomende effecten zijn gasvorming en diarree.
5. Xylitol
Xylitol wordt uit natuurlijke bronnen gewonnen. Het is een goed alternatief voor geraffineerde suiker. Dit is een suikeralcohol met een zoetheid die er erg op lijkt.
- Het verhoogt echter de bloedsuikerspiegel niet. Het consumeren van gewone suiker zal deze niveaus verhogen vanwege het feit dat het fructose bevat. Xylitol daarentegen bevat dit bestanddeel niet.
- Xylitol heeft ook het vermogen om het risico op gaatjes te verminderen en de botdichtheid te verhogen. Dit komt vooral door het feit dat het de opname van calcium in het lichaam verhoogt.
6. Honing
Dit superfood mag niet als natuurlijk alternatief voor suiker niet vergeten worden! Honing bevat antioxidanten, vitamines en mineralen die gunstig zijn voor het lichaam. Het wordt ook vaak gebruikt om ademhalingsproblemen te behandelen en het immuunsysteem te versterken.
Suiker en alle vervangers moeten niet teveel geconsumeerd worden. Laat je dus niet door de heerlijke smaak misleiden. Gebruik het om koffie en andere dranken te zoeten, maar gebruik niet meer dan een theelepel.
Lees ook dit artikel:
8 medicinale voordelen van kaneel en honing
7. Melasse voor het vervangen van suiker
Melasse heeft een consistentie die vergelijkbaar is met honing. Het is echter donkerder van kleur. Het is een van de natuurlijke alternatieven voor geraffineerde suiker. Je hoeft alleen een theelepel melasse toe te voegen aan wat je wilt zoeten.
Geloof het of niet, het bevat voedingsstoffen die de gezondheid van je botten en hart verbeteren. Melasse kan ook helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Om deze reden is het een zeer geschikte optie voor diabeten om hun eten en drinken te zoeten.
8. Ahornsiroop
Ahornsiroop bevat mineralen en een groot aantal antioxidanten. Daarnaast heeft het diverse effecten op het menselijk lichaam waaronder:
- het versterken van het immuunsysteem.
- helpt de spieren te herstellen.
- het behouden van de normale bloedsuikerspiegel, mits het niet oveerdadig geconsumeerd wordt.
Het helpt ook om angstgevoelens te verminderen, dus het gebruik ervan kan helpen om mogelijke ‘eetbuien’ of overeten te voorkomen. Dit zal op zijn beurt het risico op obesitas verminderen.
De natuur kan je veel opties bieden die je kunnen helpen genieten van een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsstoffen. Vergeet dus het gebruik van bewerkte suiker en verbeter je gezondheid.
Als je in de groep mensen zit die risico lopen op diabetes, kies dan voor natuurlijke alternatieven voor suiker door te kiezen voor een natuurlijk product. Je kan dan mogelijk voorkomen dat je het slachtoffer van deze ziekte wordt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos. Edulcorantes y azúcares. MedlinePlus, en línea 2020: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002444.htm
- Bueno-Hernández, N., Vázquez-Frías, R., Abreu y Abreu, AT, Almeda-Valdés, P., Barajas-Nava, LA, Carmona-Sánchez, RI, Chávez-Sáenz, J., Consuelo-Sánchez, A., Espinosa-Flores, AJ, Hernández-Rosiles, V., Hernández-Vez, G., Icaza-Chávez, ME, Noble-Lugo, A., Romo-Romo, A., Ruiz-Margaín, A., Valdovinos-Díaz, MA y Zárate-Mondragón, FE (2019). Revisión de la evidencia científica y opinión técnica sobre el consumo de edulcorantes no calóricos en enfermedades gastrointestinales. Revist de Gastroenterología de México, 84 (4), 492–510. https://doi.org/10.1016/j.rgmx.2019.08.001
- García-Almeida, J. M., Casado Fdez, Gracia M.ª, & García Alemán, J. (2013). Una visión global y actual de los edulcorantes: aspectos de regulación. Nutrición Hospitalaria, 28(Supl. 4), 17-31. Recuperado en 13 de septiembre de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013001000003&lng=es&tlng=es
- Goldfein, K. R., & Slavin, J. L. (2015). Why Sugar Is Added to Food: Food Science 101. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12151
- Rocio Pilar Larico Perez, July Jessica, Yanqui Gilari, Kattherine Ursula & Escobar Copa (2016). Elaboración de Helado Dietetico a partir de Jarabe de Yacon (Smallanthus sonchifolius) con características Prebióticas Revista Investigaciones Altoandinas, ISSN 2306-8582, Vol. 18, Nº. 1, 2016 (Ejemplar dedicado a: Revista de Investigaciones Altoandinas – Journal of High Andean Research), págs. 77-82. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5399046
- Lustig, R. H., Schmidt, L. A., & Brindis, C. D. (2012). The toxic truth about sugar. Nature. https://doi.org/10.1038/482027a
- Panesso Suescún, Ernesto A, Calle Arroyave, María Clara y Meneses Gómez, Edwin J. (2012). Salud bucal y xilitol: usos y posibilidades en caries y enfermedad periodontal en poblaciones “PEPE”. Universidad y Salud , 14 (2), 205-215. Obtenido el 13 de septiembre de 2020 de http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0124-71072012000200010&lng=en&tlng=es.
- Organización Mundial de la Salud (2015). Ingesta de azúcares para adultos y niños. https://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sugars_intake/es/
- Ritu, M. y Nandini, J. (2016). Composición nutricional de Stevia rebaudiana, una hierba dulce, y su efecto hipoglucemiante e hipolipidémico en pacientes con diabetes mellitus no insulinodependiente. Revista de ciencia de la alimentación y la agricultura, 96 (12), 4231–4234. https://doi.org/10.1002/jsfa.7627
- Ruanpeng, D., Thongprayoon, C., Cheungpasitporn, W., & Harindhanavudhi, T. (2017). Sugar and artificially sweetened beverages linked to obesity: A systematic review and meta-analysis. QJM. https://doi.org/10.1093/qjmed/hcx068
- Toyoda, T., Kamei, A., Ishijima, T. et al. Un extracto de jarabe de arce altera el metabolismo de los lípidos en ratones modelo obesos con diabetes tipo 2. Nutr Metab (Lond) 16, 84 (2019). https://doi.org/10.1186/s12986-019-0403-2