Zijn sportsupplementen aan te bevelen voor tieners?
Er is nogal wat controverse over het gebruik van sportsupplementen bij adolescenten of tieners. Het is normaal dat veel jongeren in deze levensfase willen sporten en op hun best willen presteren, maar is het een goed idee om hun toevlucht te nemen tot supplementen om dit te bereiken?
Wat vooral zorgwekkend is op dit gebied, is het feit dat veel van deze producten geen wetenschappelijk onderzoek hebben dat hun werkzaamheid en ook veiligheid ondersteunt. De markt staat vol met stoffen die worden aangeprezen als formules om meer spiermassa te krijgen of de conditie te verbeteren, en tieners zijn gevoelig voor deze boodschappen.
Wat zijn sportsupplementen?
Laten we beginnen met te zeggen dat sportsupplementen farmaceutische producten zijn die meestal een bepaald voedingsbestanddeel bevatten. Zo’n ingrediënt bevat meestal plantenextracten en vitaminen, aminozuren, enzymen, probiotica of andere mineralen.
Sportsupplementen worden aangeprezen als stoffen die iemands prestaties helpen verbeteren. Soms beweren ze dat ze de spiermassa vergroten, de fysieke prestaties verbeteren, of zelfs gewichtsverlies bevorderen.
Het probleem is dat veel van deze supplementen niet door wetenschappelijke studies worden ondersteund. Dus aan de ene kant is er de mogelijkheid dat ze totaal niet effectief zijn. Aan de andere kant is het ook nodig te beoordelen of ze daadwerkelijk schade kunnen toebrengen aan adolescenten.
De risico’s van sportsupplementen bij adolescenten
De meeste studies over sportsupplementen zijn uitgevoerd bij volwassenen. Momenteel is er nog heel weinig onderzoek dat het effect van deze stoffen op adolescenten onderzoekt. Men mag niet over het hoofd zien dat dit een kritieke leeftijd is voor zowel de lichamelijke als de geestelijke ontwikkeling.
De American Academy of Pediatrics raadt het gebruik van sportsupplementen bij personen onder de 18 jaar af. Uit beschikbare gegevens blijkt dat tussen 12% en 58% van de supplementen op de markt verschillende van hun ingrediënten niet op het productetiket vermelden. Dit duidt op veel mogelijke risico’s.
Enkele van de mogelijke bijwerkingen die adolescenten kunnen ondervinden zijn onder andere de volgende.
- Allergische reacties.
- Het ontstaan van acne.
- Haaruitval.
- Slaapstoornissen.
- Groeiproblemen.
- Maagdarmstoornissen.
- Schade aan nieren of lever.
- Stemmingsveranderingen.
- Toegenomen neiging tot agressiviteit.
- Veranderingen in de seksuele organen (bij jonge mannen kan er bijvoorbeeld een verkleining van de testikels optreden. Bij vrouwen kan vergroting van de clitoris optreden).
We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Redenen waarom tieners een dokter bezoeken
Welke sportsupplementen moet je vermijden?
In het algemeen moeten adolescenten sportsupplementen vermijden die de volgende bestanddelen bevatten.
- Guarana (Spaanse link).
- Germander.
- Geranium (of DMAA).
- Yerba mate extract.
- Yohimbine (of erex, testomar, yocon, yohimar, yohimbe).
- Fenylethylamines (of PEA, B-fenylethylamine, N-methylfenylethylamine).
- Bittere sinaasappel (of biarade, Sevilla, zure sinaasappel, Citrus aurantium).
- Baelboomvrucht (of N-[2-hydroxy-2(4-methoxyfenyl) ethyl]-3-fenyl-2-propenamide).
Daarnaast is het geen goed idee om sportsupplementen te nemen die een eigen mengsel bevatten. Elke stof kan onder deze naam vallen. Producten met woorden als hardcore of extreem in hun etikettering zijn niet te vertrouwen.
Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Supplementen om het geheugen en concentratie te verbeteren
Welke sportsupplementen worden aanbevolen voor tieners?
Niets vervangt een evenwichtige voeding rijk aan eiwitten. Bepaalde sportsupplementen kunnen echter met relatieve veiligheid worden gebruikt. Dit zijn onder andere de volgende.
- Multivitaminen. Deze combineren vitamines, mineralen en andere ingrediënten. Ze kunnen iemands voedselinname aanvullen, hoewel dit zelden gecertificeerd is.
- Essentiële aminozuren. Deze versterken het immuunsysteem en helpen ook bij de opbouw van spiermassa.
- Eiwitten. Deze sportsupplementen bevorderen de toename van spiermassa en helpen bovendien calorieën aan te vullen bij zeer competitieve sporters.
- Creatine. Dit verhoogt de atletische prestaties en begunstigt daarnaast de toename van spiermassa. Bij sommige mensen veroorzaakt het echter uitdroging, misselijkheid en krampen.
- Cafeïne. Cafeïne vermindert vermoeidheid en moeheid. Het optimaliseert ook de fysieke prestaties en verbetert de celactiviteit.
Het wordt aanbevolen dat als een tiener een van deze stoffen wil consumeren, hij/zij eerst een arts raadpleegt.
Leefstijladviezen voor tieners
Idealiter zouden adolescenten moeten afzien van het gebruik van sportsupplementen (Spaanse link). Er is zoveel twijfel en er zijn zo weinig gegevens beschikbaar dat het daarom ook verstandig is om het zekere voor het onzekere te nemen. Aan de andere kant zijn er natuurlijke en gezonde manieren om fit te blijven.
- Neem voldoende rust. Adolescenten hebben gemiddeld meer dan 8 uur slaap nodig.
- Eet een gezond en aangepast dieet. Een gevarieerde voeding is de beste manier om blessures te voorkomen, evenals vermoeidheid te vermijden en adequate prestaties te leveren.
- Train op de juiste manier. Combineer cardiovasculaire training met krachttraining.
- Gebruik geen schadelijke stoffen. Tabak, alcohol en psychoactieve stoffen zijn stoffen die zowel de lichamelijke als de geestelijke prestaties aantasten.
Een voedingsdeskundige moet altijd geraadpleegd worden om de voedingsbehoeften van elke adolescent vast te stellen. Deze deskundige kan ook aangeven of het al dan niet raadzaam is om sportsupplementen te nemen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Kuskoski, E. M., Roseane, F., Garcia, A., & TRONCOSO, A. M. (2005). Propiedades químicas y farmacológicas del fruto guaraná (Paullinia cupana). Vitae, 12(2), 45-52.
- Fernández Carrión, D. (2019). Educación para la salud sobre el consumo de suplementos proteicos en adolescentes deportistas (Bachelor’s thesis).
- ORNELAS, MA GUADALUPE REYNAGA. “Consumo de Proteína y uso de Suplementos en Adolescentes Deportistas.” (2016).
- Galicia, Patricia Máximo, and Ma Guadalupe Reynaga Ornelas. “CONSUMO DE PROTEÍNA Y USO DE SUPLEMENTOS EN ADOLESCENTES DEPORTISTAS.” JÓVENES EN LA CIENCIA 2.1 (2016): 169-173.