Redenen waarom tieners een dokter bezoeken

Er zijn veel redenen waarom tieners een dokter bezoeken of overwegen dat te doen. Dit dwingt ons om de verschillende contexten en ook de verschillende leeftijden eens nader te bekijken.
Redenen waarom tieners een dokter bezoeken

Laatste update: 23 mei, 2021

Het identificeren van de meestvoorkomende redenen waarom tieners een dokter bezoeken, is een essentiële stap. Het weten van aan welke kwalen ze lijden en de bepalende factoren die deze kwalen veroorzaken, zou het doel van onderzoekers op dit vlak moeten zijn.

Frequente redenen waarom tieners een dokter bezoeken

Volgens een publicatie van een groep onderzoekers van het Hospital General Dr. Manuel Gea González (Spaanse link) in Mexico-Stad:

”Het aantal tieners in de nationale context is niet zo belangrijk. De maatschappelijke uitdaging om de bevrediging van hun behoeften en eisen te garanderen is dat wel. Bovendien moeten we ervoor zorgen dat hun specifieke capaciteiten volledig worden ontwikkeld, zodat ze hun volledige potentieel bereiken.”

Medische consulten bij tieners tussen de 10 en 14 jaar oud gaan over puberale ontwikkelingen, buikpijn en hoofdpijn. Het gaat echter veel verder dan de bijzonderheden die de verschillende contexten bieden. Acne is niet altijd een reden om een arts te raadplegen, maar het maakt wel deel uit van hun leven.

Emotionele factoren spelen ook een belangrijke rol, hoewel ze niet vaak een reden zijn voor een consult. Ervaren professionals kunnen stemmingswisselingen echter snel herkennen, zelfs als dit niet de reden voor het consult was. De uitdaging is dus om alle uitingen en ongemakken te onthullen die ze om verschillende redenen kunnen verbergen.

Tiener bij huisarts

Waarheden over consulten met tieners

Veel mensen gaan ervan uit dat tieners gezond zijn en dat ze alleen de dokter raadplegen voor kleine problemen of voor lichamelijke fitheidscontroles.

Dit is goed omdat ze dan minstens één keer per jaar contact hebben met hun huisarts. Ze leren zo ook meer over hun immuunstatus en de noodzaak voor nieuwe vaccinaties.

Toch associeert men tegenwoordig de gezondheid van tieners met eetstoornissen, trauma, geweld en zelfmoord. Dit laatste is vooral vermeldenswaardig, aangezien de cijfers stijgen.

Overtuigingen en percepties over tieners en hun gezondheid

Het is moeilijk om bepaalde diepgewortelde overtuigingen uit te bannen die het beeld vormen dat sommige mensen en de gemeenschap in het algemeen van adolescenten hebben.

Er zijn mythes over seks en rock & roll maar er is ook een beeldvorming van de adolescentie als de ‘goddelijke maatstaf voor de jeugd’. Het is waar dat jonge mensen over het algemeen gezond zijn en toegewijd zijn aan hun projecten (indien die er zijn), idealen en doelen.

Terugkomend op het onderwerp van de redenen voor frequente consulten van tieners bij de dokter, is de ontwikkeling van gezonde seksualiteit, wat belangrijk is. Gezondheidswerkers moeten deze activiteiten dus voortdurend controleren en proberen eventuele vooroordelen van tieners in dit opzicht weg te nemen.

Zwangerschap is een van de redenen waarom tieners naar een dokter gaan

Ongeplande zwangerschap tijdens de adolescentie baart zorgen. Het Argentijnse ministerie van onderwijs heeft bijvoorbeeld een specifiek project geïmplementeerd via een nationaal programma voor integrale seksuele voorlichting (ESI – Spaanse link).

Het doel is om te werken aan het terugdringen van onbedoelde zwangerschappen bij tieners en de vervulling van seksuele en reproductieve rechten. Dit maakt deel uit van de curriculaire richtlijnen van ESI, althans volgens gegevens van datzelfde programma:

“Tienerzwangerschappen zijn meestal een gespreksonderwerp bij het onderwijzen en beheren van groepen en gezinnen. Elke persoon heeft zijn eigen kijk op het onderwerp. Verder is er een uitwisseling van indrukken en manieren om ermee om te gaan, om de continuïteit van onderwijspaden te waarborgen.”

Ook interessant om te lezen:
Frustratie voor ouders als tieners niet willen praten

Een van de redenen waarom tieners een dokter bezoeken is zwangerschap

Verdere vragen over zwangerschappen bij tieners

Er rijzen veel vragen met betrekking tot tienerzwangerschappen. Daarom benadrukken en stellen de auteurs een reeks vragen in het onderwijsmateriaal waarnaar we hierboven verwezen:

 • Wat is de beste manier om er voor de tiener te zijn?
 • Hoe kunnen scholen bijdragen aan het doel om ongewenste zwangerschappen te helpen voorkomen?
 • Wat doen scholen momenteel?
 • Geven scholen les over anticonceptiemethoden?
 • Praten ze genoeg met de tieners, luisteren ze naar hun twijfels, angsten en blikken?
 • Bieden ze ook ruimte voor een echte dialoog met hen?
 • Wat zijn de sociale representaties met betrekking tot de zwangerschap van adolescenten?
 • Wat is het normatieve kader dat deze kwestie dekt?

Samengevat

Tieners zijn over het algemeen gezond en veel van hun problemen hebben te maken met gedrag. Vroegtijdig over deze kwesties praten om hun gezondheid te bevorderen, is een belangrijke manier om gevreesde scenario’s als depressie, zelfmoord en geweld te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Irma Jiménez-Escobar, Samuel Weingerz-Mehl, Elizabeth Castillo-Macedo et al. “Caracterización de los adolescentes y motivo de consulta por el que acuden al Servicio de Urgencias Pediátricas del Hospital General Dr. Manuel Gea González”. Gac Med Mex. 2016;152:30-5.
 • Plan Nacional de Prevención del Embarazo no intencional en la adolescencia. “El embarazo no intencional en la adolescencia” Ministerio de Educación, Argentina.
 • Wilkes MS, Anderson M. A primary care approach to adolescent health care. West J Med. 2000;172(3):177–182. doi:10.1136/ewjm.172.3.177
 • McPherson A. Adolescents in primary care. BMJ. 2005;330(7489):465–467. doi:10.1136/bmj.330.7489.465

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.