Zes fouten die je maakt als je op dieet bent
In dit artikel hebben we het over de fouten die je maakt als je op dieet bent. Weet je zeker dat jij de goede eetgewoonten hebt?
Een gezond dieet is een van de belangrijkste middelen als je naar een gezond gewicht streeft. Omdat je graag snel goede resultaten wilt zien, komt het voor dat je fouten maakt die tot gewichtstoename leiden.
De populariteit van zogenaamde wonderdiëten en mythes over gewichtsverlies heeft veel mensen met het doel om af te vallen flink gedwarsboomd.
Als je dus graag wat gewicht wilt verliezen, is het goed om te weten wat je moet vermijden. Hoewel sommige van deze foutjes onschuldig en soms zelfs effectief lijken, zouden ze jouw dieet uiteindelijk in gevaar kunnen brengen.
Veel van deze fouten belemmeren daarnaast ook je gezondheid. Ze zorgen er namelijk voor dat je belangrijke voedingsstoffen uit je dieet weglaat en gewoontes afzweert die je lichaam eigenlijk nodig heeft.
Fouten die je maakt als je op dieet bent
De beste manier om een gezond en gebalanceerd gewicht te behouden is het volgen van een gebalanceerd dieet. Hoewel je misschien niet even snelle resultaten ziet als bij verschillende caloriearme diëten, zullen de resultaten van een gebalanceerd dieet veiliger en blijvender zijn.
Het probleem is dat veel mensen niet altijd weten wat een goed dieet precies is. Gebaseerd op slecht advies van andere mensen, kan het gebeuren dat deze mensen fouten maken zonder dat ze dat zelf weten.
Deze fouten kunnen er vervolgens voor zorgen dat ze juist aankomen. Vraag jij je af waarom het je niet lukt om af te vallen tijdens je dieet? Lees dan vooral verder!
1. Je kiest een dieet dat niet bij je past
Een van de grootste fouten die mensen maken tijdens hun dieet, is het kiezen van een dieet dat een vriend of familielid aan het volgen is. Alleen omdat jouw vriend of familielid veel goede resultaten ziet, betekent dit niet dat jij ook goede resultaten zult gaan zien.
Ieder lichaam is namelijk anders. Dit betekent dat ieder lichaam ook zijn eigen behoeften heeft. Als je geen resultaten ziet, kun je dus concluderen dat het dieet niet bij je past.
We raden je aan een afspraak te maken met de diëtist. Hij of zij kan je helpen bij het samenstellen van een passend dieetplan. Dit plan past dan precies bij jouw:
- huidige gewicht
- gezondheid
- dagelijkse gewoontes
2. Het dieet dat je volgt is te extreem
Wees heel voorzichtig! Het volgen van een extreem dieet zorgt niet alleen voor gewichtstoename, maar brengt ook mogelijk je algehele gezondheid in gevaar. Een extreem dieet is:
- ongezond
- beperkend
- de oorzaak van een jojo-effect
Dit jojo-effect betekent dat een extreem dieet in eerste instantie effectief lijkt, maar niet voor blijvende resultaten zorgt. Uiteindelijk zal je al het verloren gewicht weer terug krijgen en misschien zelfs meer aankomen. Daarnaast kan dit zorgen voor verschillende tekorten en de ontwikkeling van stofwisselingsstoornissen.
3. Je eet niet gevarieerd genoeg
In een gezond dieetplan wordt het meestal aangeraden om de volgende voedingsstoffen zoveel mogelijk te vermijden:
- suiker
- meel
- verwerkte voedingsmiddelen
Dit betekent echter niet dat je niet wat variatie aan je maaltijden kunt toevoegen. Er zijn namelijk genoeg gezonde voedingsmiddelen die je aan je dieet toe kunt voegen.
Wist je dat het beperken van je maaltijd ook een veelvoorkomende dieetfout is? Hoewel het misschien goed lijkt om koolhydraten en vetten te vermijden, heeft dit in de realiteit een averechts effect.
Een gezond dieet bevat een redelijke hoeveelheid van iedere voedingsstof. Zo geef je je lichaam alle stoffen die het nodig heeft zonder dat je maaltijden saai worden.
4. Je eet niet genoeg
Misschien denk je dat jezelf uithongeren een effectieve manier is om je calorieën onder controle te houden. Dit is echter een andere fout die veel mensen maken als ze op dieet zijn.
Hoewel het inderdaad essentieel is om overtollige calorieën zo veel mogelijk te vermijden, is het ook niet goed om jezelf uit te hongeren.
Deze situatie zorgt namelijk alleen voor een soort paniekgevoel dat ervoor zorgt dat je naderhand te veel eet. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je je zwak gaat voelen. Dit komt doordat je brein zich nu voelt alsof het geen energie meer heeft.
Het is daarom beter om een aantal gezonde voedingsmiddelen te kiezen die de honger stillen. Deze gezonde voedingsmiddelen zullen ervoor zorgen dat je geen fouten maakt als je op dieet bent.
5. Je drinkt niet genoeg water
Water is essentieel in vrijwel ieder dieetplan, vooral als je graag wat af wilt vallen. Als je echter niet genoeg water drinkt, zullen je stofwisseling en andere belangrijke lichamelijke processen vertragen. Dit zorgt er vervolgens voor dat je niet meer zo makkelijk van gifstoffen en vet afkomt.
Het is daarom belangrijk dat je genoeg water en andere gezonde dranken aan je dieet toevoegt. Drink deze gedurende de hele dag.
Het is daarnaast echter ook belangrijk om niet te overdrijven en te veel te drinken. Drink daarom niet meer dan drie liter of twaalf glazen per dag. Te veel vocht kan je nieren overbelasten, wat je gezondheid aan kan tasten.
6. Je eet salades die niet gezond zijn
Veel mensen zien salade als een gezonde, lichte en caloriearme maaltijd. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit niet altijd waar is. Hoewel er veel recepten zijn die je helpen afvallen, zijn er ook veel ongezonde salades die te veel calorieën bevatten.
Als je een salade maakt, is het dus belangrijk om de volgende producten zoveel mogelijk te vermijden:
- kant-en-klare dressings
- worstjes en spek
- vette kaassoorten
Deze producten, samen met nog vele andere ongezonde ingrediënten, zorgen ervoor dat je salade de vijand van je gezonde dieet wordt.
Denk je dat je een gezond dieet volgt, maar kom je nog steeds aan? Ga dan eens goed na of je een van deze fouten maakt als je op dieet bent!
Als dit het geval is, zorg er dan voor dat je deze fouten zo snel mogelijk corrigeert. Onthoud tenslotte ook dat het belangrijk is om regelmatig te sporten. Dit is essentieel als je wilt afvallen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Oliver, G., & Wardle, J. (1999). Perceived effects of stress on food choice. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/S0031-9384(98)00322-9
- Papies, E. K., Stroebe, W., & Aarts, H. (2017). Healthy cognition: Processes of self-regulatory success in restrained eating. In The Goal Conflict Model of Eating Behaviour: Selected Works of Wolfgang Stroebe. https://doi.org/10.4324/9781315141817
- Lowe, M. R. (1993). The effects of dieting on eating behavior: A three-factor model. Psychological Bulletin. https://doi.org/10.1037/0033-2909.114.1.100