Vijf tekenen dat je meer moet eten om af te vallen

4 maart 2019
Niet genoeg eten kan tot hoofdpijn leiden. Dit komt door een gebrek aan energie en voedingsstoffen in je lichaam. Als je hier last van hebt, kan het zijn dat je meer moet eten om aan de glucose te komen die je lichaam nodig heeft.

Vijf, gezonde maaltijden per dag eten betekent niet dat je ook daadwerkelijk af zult vallen. Sommige mensen geloven dat ze minder calorieën moeten eten om af te vallen, wat soms tot uithongering leidtVandaag hebben we het echter over vijf tekenen dat je meer moet eten om af te vallen. 

Vijf tekenen dat je meer moet eten om af te vallen

1. Je hebt altijd honger

honger en meer eten

Altijd honger hebben is één van de tekenen dat je meer moet eten om af te vallen. Je moet namelijk goed onthouden dat afvallen en uithongering niet hand in hand gaan. 

Probeer vijf keer per dag te eten. Zorg ervoor dat de maaltijden die je eet gezond en vullend zijn. Vraag jezelf eens af of je genoeg eet.

 • Sla je het ontbijt over?
 • Eet je geen gezonde snacks?

Als je altijd hongerig bent, zul je niet op een gezonde manier met je eten omgaan. Het kan er namelijk voor zorgen dat je je eten te snel eet alleen omdat je uitgehongerd bent. Als je je eten op een gezonde manier over de dag verspreid, zul je niet in de verleiding komen om te veel te eten of jezelf uit te hongeren. 

lees ook:
Maaltijdtips om buikvet te verliezen zonder jezelf uit te hongeren

2. Je hebt vaak erge hoofdpijn

Regelmatige, erge hoofdpijn hebben is eveneens een teken dat je meer moet eten om af te vallen. Als je hoofdpijn niets te maken heeft met migraines of menstruatie, kan het betekenen dat je niet genoeg eet:

 • Als je niet genoeg eet, maaltijden overslaat of een te beperkend dieet volgt, kan het zijn dat jouw hersenen niet aan de juiste hoeveelheid glucose komen. Zonder deze glucose functioneren je hersenen namelijk niet zoals ze zouden moeten.
 • Als je hersenen dit gebrek aan glucose opmerken, ontstaat er ook een gebrek aan energie. Dit  kan ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgtJe kunt dit oplossen door meer en beter te eten.

3. Je treuzelt

treuzelen en te weinig eten

Als je treuzelt, probeer je het werk van vandaag tot morgen uit te stellen. Het maakt niet uit welke reden je hiervoor hebt. Als je niet genoeg eet, kan het zijn dat je je zwak voelt. Dit zorgt er meestal voor dat je geen zin hebt om iets te doen.

Daarnaast kan te weinig eten er ook voor zorgen dat je ’s nachts niet goed in slaap komt. Een goede nachtrust maakt het verschil tussen een dag vol goede prestaties en een dag vol slechte prestaties. Als je slecht slaapt, zul je dus sneller merken dat je begint te treuzelen en afgeleid raakt.

Als je daar ook nog eens een hoofdpijn bij krijgt, zul je al helemaal beginnen te treuzelen. Je moet er dus voor zorgen dat je genoeg eet. Zo heb je meer kracht en meer zin om je verantwoordelijkheden uit te voeren. 

4. Je stoort je overal aan

Mensen zeggen vaak dat ze snel geïrriteerd raken als ze honger hebbenHongerig zijn zorgt er voor dat je slecht gehumeurd raakt. Dit kan er voor zorgen dat je je overal aan stoort of snel kwaad wordt.

 • Dit probleem kan ontstaan doordat je jouw lichaam niet geeft wat het nodig heeft. Zo voel je je niet op je gemak en oncomfortabel.
 • Als je vervolgens iets eet wat je niet zou moeten eten, kan dit je humeur zelfs verslechteren. Als je bijvoorbeeld een chocoladereep eet, zou je je schuldig kunnen gaan voelen.

Lees ook:
De beste behandeling voor een slecht humeur

5. Je poept niet genoeg

drink meer water

Niet genoeg poepen kan één van de tekenen zijn dat je meer moet eten om af te vallen. Ten minste, als je geen last hebt van chronische constipatie. Dit kan ook komen doordat je niet genoeg water drinkt.

Als je je lichaam niet de juiste hoeveelheid eten geeft die het nodig heeft om te functioneren, is het waarschijnlijk dat je ook niet genoeg water drinkt.

 • Water drinken kan je helpen als je last hebt van constipatie
 • Let er in het geval van constipatie ook op dat je genoeg vezels eet. Als je niet genoeg eet, kun je namelijk een vezeltekort hebben.

Dit zijn een aantal tekenen die aanduiden dat je meer moet eten om af te vallen. Zoals we hierboven vermelden kun je inderdaad afvallen als je niet genoeg eet, maar tegen welke prijs? Het is belangrijk om je de bijwerkingen van te weinig eten goed te realiseren. 

Je kunt afvallen zonder je gezondheid in gevaar te brengen, zonder boos te worden en zonder jezelf te veel te verbieden. Diëten betekent niet dat je jezelf moet uithongeren.

Het is mogelijk om af te vallen door simpelweg je eetgewoonten aan te passen en gezondere maaltijden te eten. Eet bijvoorbeeld meer groenten en fruit. Vooral als je last hebt van deze vijf tekenen dat je meer moet eten om af te vallen, is het een goed idee om iets aan je situatie te veranderen.

 • Bhoi SK, Kalita J, Misra UK. Metabolic syndrome and insulin resistance in migraine. The Journal of Headache and Pain 2012; 13 (4): 321-326. Available at: https://link.springer.com/article/10.1007/s10194-012-0416-y. Accessed 01/26, 2019.
 • Dukas L, Willett WC, Giovannucci EL (2003). Association between physical activity, fiber intake, and other lifestyle variables and constipation in a study of women. The American Journal of Gastroenterology 2003; 98 (8): 1790-1796. Available at: https://doi.org/10.1016/S0002-9270(03)00442-8. Accessed 01/26, 2019.
 • McClernon FJ, Yancy Jr WS, Eberstein JA, Atkins RC, Westman EC. The effects of a low‐carbohydrate ketogenic diet and a low‐fat diet on mood, hunger, and other self‐reported symptoms. Obesity 2007; 15 (1): 182-182. Available at: https://doi.org/10.1038/oby.2007.516. Accessed 01/26, 2019.