Wat is een duurzaam dieet precies?

Een duurzaam dieet is een eetmodel dat verder gaat dan gezondheid. Lees verder en ontdek de basisprincipes en waarom experts het aanbevelen!
Wat is een duurzaam dieet precies?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel gaan we je over het eetmodel voor een duurzaam dieet vertellen. Naast het zorgen voor een goede lichamelijke werking, geeft het om de oorsprong van voedingsmiddelen en de milieu-impact van hun productie.

Milieuvervuiling is een zeer zorgwekkend wereldwijd probleem. Gasemissies en afvalproducten kunnen het voortbestaan van de mens als soort in de komende decennia beïnvloeden. Om deze reden wordt er een reeks maatregelen genomen. Een aantal van hen zijn aan onze voeding gerelateerd. Wil je nog meer weten? Lees dan verder!

Duurzaam dieet: een respectvol voedingsmodel

Allereerst is een van de belangrijkste doelen van een duurzaam dieet, zoals vermeld in een artikel gepubliceerd in het tijdschrift The Proceedings of the Nutrition Society (Engelse link), het verkleinen van de ecologische voetafdruk van mensen op de planeet. Dit bestaat uit het minder verbruiken van energie en chemicaliën voor vee en landbouw.

Het pleit bovendien voor de aankoop van lokaal voedsel, waardoor de brandstofkosten van internationaal transport worden verlaagd. Door een reeks zeer basale richtlijnen (Spaanse/Engelse link) te volgen, kunnen we de gasemissies aanzienlijk verminderen.

Anderzijds geeft dit voedingsmodel prioriteit aan de consumptie van producten van plantaardige oorsprong. Hun vernieuwingssnelheid is tenslotte hoger dan die van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong.

Het consumeren ervan heeft daarom niet zoveel invloed op de voedselketens van de natuur. Op deze manier kunnen we ook helpen voorkomen dat soorten uitsterven, wat door overconsumptie en overexploitatie van hulpbronnen geconditioneerd is.

Duurzaam en gezond

Fruit bij lokale groenteboer

Je moet echter niet geloven dat duurzame diëten alleen maar om het milieu geeft. In feite heeft een duurzaam dieet ook talloze gezondheidsvoordelen. Eigenlijk wordt de consumptie van fruit en groenten met een verbeterde werking van het metabolisme geassocieerd.

Een overzicht van in 2017 gepubliceerde onderzoeken (Engelse link) bracht zelfs een positief verband tussen de inname van plantaardige producten en een vermindering van het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Deze aandoening is onder meer aan de bijdrage van flavonoïden uit fruit en groenten te danken. Flavonoïden zijn antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen die in kleine hoeveelheden in de natuur voorkomen.

In feite zijn flavonoïden vaak pigmenten die ervoor zorgen dat voedsel zijn kleur krijgt. Volgens onderzoek dat in de Journal of Medicinal Food is verzameld (Engelse link), kunnen ze het risico op het ontwikkelen van neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson verminderen.

Minder bewerkte voedingsmiddelen, een duurzaam dieet

Zoals we hebben gezien, verdedigt het duurzame dieet de consumptie van lokale producten met een lage mate van industriële bewerking. Dit beperkt de opname van voedingsmiddelen die langdurig zijn bewerkt, wat een hoge energiebehoefte impliceert.

Deze ultrabewerkte producten zijn ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van veel complexe ziekten. Er is bijvoorbeeld diabetes. Deze endemische ziekte wordt met de regelmatige inname van zoete voedingsmiddelen geassocieerd die rijk zijn aan toegevoegde suikers.

Uit een systematische review uit 2017 (Engelse link) blijkt zelfs dat het consumeren van deze voedingsmiddelen regelmatig de gezondheid van de stofwisseling beïnvloedt.

Je stofwisseling is echter niet het enige deel dat baat heeft bij deze verandering in je dieet. Je cardiovasculaire systeem zal je ook dankbaar zijn. Dit komt doordat het eten van groenten de kans op hartproblemen verkleint (Spaanse link).

De beperking van ultrabewerkte voedingsmiddelen kan dit effect ook uitoefenen. Experts zeggen (Engelse link) dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan transvetten voornamelijk verantwoordelijk zijn voor de systemische ontsteking die atherosclerose veroorzaakt, wat negatieve gevolgen voor de bloedcirculatie heeft.

Een duurzaam dieet verbetert de lokale economie

Vers fruit op de markt

Tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat het model van een duurzaam dieet ook gunstig is voor de lokale economie. In feite verhoogt het consumeren van lokale producten het inkomen van kleine producenten.

Op deze manier wordt de aanwezigheid van multinationals, die verantwoordelijk zijn voor misbruik van arbeidsomstandigheden en lonen, verminderd. Duurzame diëten verbeteren daarom niet alleen de gezondheid en respecteren ze het milieu, maar kunnen ze ook vee- en landarbeiders helpen.

Blijf bij dit gezonde, respectvolle en duurzame voedingsmodel

Nu je weet waaruit een duurzaam dieet bestaat en wat de voordelen zijn, zou je moeten overwegen om het uit te proberen. Het is niet alleen goed voor je gezondheid, maar het respecteert ook het milieu en de rechten van veel werknemers.

Over het algemeen zal de implementatie van dit voedingsmodel helpen om ongelijkheid te voorkomen en het uitsterven van diersoorten te voorkomen. Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, kan het ook het risico van het ontwikkelen van complexe pathologieën verminderen die met een ongezond voedingspatroon verband houden.

Kortom, de volgende keer dat je gaat winkelen, kies dan voor je lokale winkel in plaats van een grote winkelketen. Bekijk ook de voedseletiketten voor meer informatie over de voedselproductiemethode. Verhoog je consumptie van lokale en biologische groenten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.
  • Jung UJ., Kim SR., Beneficial effects of flavonoids against parkinson’s disease. J Med Food, 2018. 21 (5): 421-432.
  • Schwingshackl L., Hoffman G., Lampousi AM., Knuppel S., et al., Food groups and risk of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta analysis of prospective studies. Eur J Epidemiol, 2017. 32 (5): 363-375.
  • Valenzuela CA., Baker EJ., MIles EA., Calder PC., Eighteen carbon trans fatty acids and inflammation in the context of atherosclerosis. Prog Lipid Res, 2019.
  • Lang T., Mason P., Sustainable diet policy development: implications of multi criteria and other approaches, 2008-2017. Proc Nutr Soc, 2018. 77 (3): 331-346.
  • Serra-Majem, L. “Nutrición comunitaria y sostenibilidad: concepto y evidencias.” Revista Espanola de Nutrición Comunitaria 16.1 (2010): 35-40.
  • Serra-Majem, Lluis, and Adriana Ortiz-Andrellucchi. “La dieta mediterránea como ejemplo de una alimentación y nutrición sostenibles: enfoque multidisciplinar.” Nutrición hospitalaria 35.4 (2018): 96-101.
  • Campos Muñoz, Jesulin. “Hipótesis dieta-corazón?: A propósito del “Minnesota Coronary Experiment.” Revista Medica Herediana 28.2 (2017): 134-135.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.