Waarom je diëten voor gewichtsverlies blijven falen
We willen vandaag de mogelijke redenen analyseren waarom je diëten voor gewichtsverlies steeds falen. Volgens een onderzoek van SEEDO (Spanish Society for the Study of Obesity) faalt 81% van de Spanjaarden met hun dieet voor gewichtsverlies.
Om af te vallen, moet je de obstakels identificeren die je ervan weerhouden om een dieet te volgen en naar oplossingen zoeken. Blijf lezen om de 6 belangrijkste redenen te ontdekken.
Waarom falen je diëten voor gewichtsverlies?
Als je op dit moment een dieet volgt, dan heb je jezelf misschien deze vraag gesteld. Eén onderzoek geeft aan dat twee op de drie mensen die een dieet volgen, niet alleen het verloren gewicht terugkrijgen (Engelse link), maar zelfs meer in gewicht aankomen dan bij aanvang van het dieet.
Als gevolg hiervan krijg je frustratie en een vicieuze cirkel die de weegschaal tot een achtbaan maakt, met de bijbehorende negatieve effecten, zowel voor je stofwisseling als voor je humeur.
6 redenen waarom je diëten voor gewichtsverlies blijven falen
1. Je stopt met het eten van essentiële gezonde vetten
Een lage consumptie van omega-3-vetzuren gaat met een hogere consumptie van ongezonde vetten gepaard. Dit kan de belangrijkste reden zijn waarom je diëten voor gewichtsverlies blijven falen.
Een aantal gezondheidswerkers suggereert dat een onbalans in je consumptie van omega 3-vetzuren en omega 6-vetzuren verband met obesitas kan houden.
In het ideale geval zou je ongeveer dezelfde hoeveelheid omega 6-vetzuren en omega 3-vetzuren moeten consumeren. Grotendeels door een hoge consumptie van bewerkte voedingsmiddelen, die vaak plantaardige oliën en andere vetten bevatten, is de consumptie van omega 6-vetzuren in vergelijking met die van omega 3-vetzuren voor veel mensen te hoog.
Als je stopt met het eten van voedsel dat rijk is aan omega 3-vetzuren, dan kan dit er bovendien voor zorgen dat je te veel eet, omdat je lichaam niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft en je naar vetten gaat hunkeren, wat tot eetaanvallen kan leiden.
2. Er is een calorietekort
Aangezien je lichaam eraan werkt om op gewicht te blijven, blijf je hongerig en krijg je te weinig voedingsstoffen als het niet genoeg voedsel krijgt. Wanneer dit consequent gebeurt, dan triggert het een overlevingsreactie waarbij het lichaam je metabolisme vertraagt om hulpbronnen te sparen.
Je lichaam houdt dan op intelligente wijze de calorie-output bij, omdat het niet weet wanneer het toegang heeft tot de voedingsstoffen die het nodig heeft. Dit is wat ons in tijden van honger in leven houdt.
Vreemd genoeg kan het hebben van onvoldoende calorieën er dus voor zorgen dat je lichaam aankomt, omdat je metabolisme vertraagt om in de ‘overlevingsmodus’ te komen.
3. Er is een eiwitgebrek
Eiwitten zouden een belangrijk onderdeel van je dieet moeten zijn, inclusief plantaardige eiwitten. Veel mensen zien peulvruchten bijvoorbeeld als een calorierijke voedingsgroep die als je wilt afvallen moet worden vermeden.
De waarheid is echter dat deze voedingsmiddelen ook een bron van langzaam opneembare koolhydraten zijn die je urenlang verzadigd houden. Aangezien ze bovendien veel eiwitten bevatten en spiermassa helpen ontwikkelen, helpen ze ook om vet te verbranden.
4. Je traint te veel
Regelmatige lichaamsbeweging is erg belangrijk, maar 30 minuten matige lichaamsbeweging per dag is voldoende. Aan de andere kant, als je te intensief traint, dan zal je lichaam gestrest reageren.
Als je dit herhaaldelijk doet, dan kan je lichaam in een toestand van chronische stress terechtkomen. Wanneer dit gebeurt, dan vertraagt je immuunsysteem en maakt je lichaam cortisol vrij, het stresshormoon, dat aan gewichtstoename kan bijdragen. Het wordt ook met immuunproblemen, depressie en onvruchtbaarheid geassocieerd.
5. De stress van je dieet wordt je te veel
Een dieet zou enkele aanpassingen in je levensstijl moeten veroorzaken, geen beperkingen die je gestrest maken. Overmatige lichaamsbeweging is niet het enige aspect van gewichtsverlies dat de stressreactie van je lichaam kan activeren.
Je voortdurend zorgen maken over wat je eet, calorieën tellen en het plezier van eten verliezen, kan je lichaam ook belasten. In plaats van te proberen je levensstijl aan de strikte regels van een dieet aan te passen, probeer dan gewoon gezond voedsel te eten dat aan je smaakpapillen voldoet.
Misschien ook interessant om te lezen:
Is het gevaarlijk om te snel af te vallen?
6. Je dieet mislukt, omdat het niet vol te houden is
Diëten voor gewichtsverlies hebben veeleisende regels, waardoor ze op de lange termijn moeilijk vol te houden zijn. Wat je vroeg of laat moet doen, is gezond leren eten.
In plaats van veel tijd te verliezen met het bedriegen van je lichaam ten koste van je zenuwstelsel en gezondheid, kun je met de natuurlijke functies van je lichaam werken.
Je kunt je lichaam een constante stroom van heerlijk voedsel geven zodat het je energie en vitaliteit kan geven. Door een constante toevoer van voedingsstoffen te behouden, blijft je bloedsuikerspiegel stabiel, kun je je concentreren en krijg je mentale helderheid.
Als je bovendien leert om gezond te eten zonder van de honger te sterven, zul je slimmere en bewustere beslissingen nemen over welk voedsel je wel en niet eet en in welke hoeveelheden.
Dit waren de zes redenen waarom je diëten voor gewichtsverlies blijven falen. Nu weet je het, probeer ze toe te passen, zodat je je doelen kunt bereiken. Geef niet op!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Mann T, Tomiyama AJ, Westling E, Lew AM, Samuels B, Chatman J. Medicare’s search for effective obesity treatments: diets are not the answer. Am Psychol. 2007 Apr;62(3):220-33. Review. PubMed PMID: 17469900.
- Rynders CA, Thomas EA, Zaman A, Pan Z, Catenacci VA, Melanson EL. Effectiveness of Intermittent Fasting and Time-Restricted Feeding Compared to Continuous Energy Restriction for Weight Loss. Nutrients. 2019 Oct 14;11(10):2442
- Rajan TM, Menon V. Psychiatric disorders and obesity: A review of association studies. J Postgrad Med. 2017 Jul-Sep;63(3):182-190.