Is het gevaarlijk om te snel af te vallen?

Ben je op zoek naar een dieet om af te vallen? Praat met je arts, zodat hij of zij je kan helpen bij het kiezen van het beste dieet voor je behoeften. Te snel afvallen met een 'wonderdieet' kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.
Is het gevaarlijk om te snel af te vallen?

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Over het algemeen wil je zo snel mogelijk resultaten zien als je besluit om een ​​dieet te volgen om af te vallen. Weet je echter wel dat het gevaarlijk kan zijn om te snel af te vallen?

Het verliezen van die extra kilo’s kan tijd en moeite kosten, en dat is volkomen normaal! De gezonde manier om je ideale gewicht te bereiken, is door het rustig en geleidelijk aan te doen, want als je dat niet doet, kunt je je lichaam beschadigen. In dit artikel vertellen we wat het risico is al je probeert om te snel af te vallen en hoe je dat kunt voorkomen.

Is het riskant om te snel af te vallen?

Een dieet starten om af te vallen is normaal gesproken ingewikkeld, vooral als je van lekker eten houdt. Op de weegschaal gaan staan en zien dat de naald zich op dezelfde plaats bevindt als de dag ervoor kan frustrerend zijn. Je moet echter geduldig zijn en de adviezen van je arts of diëtist opvolgen.

Wonderdiëten zijn gevaarlijke diëten waarbij je enkele kilo’s per week verliest. Ze kunnen erg riskant zijn voor je lichaam. Daarom worden ze niet aanbevolen door professionals. Snel afvallen kan namelijk erg slecht zijn voor je gezondheid.

Je vraagt ​​je waarschijnlijk af, hoe snel is te snel? Over het algemeen beschouwen we een gewichtsverlies van 1-2 pond per week als gezond, meer dan 2 pond wordt als ‘zeer snel’ beschouwd.

Het is de moeite waard om te verduidelijken dat, als je lijdt aan vochtretentie, je waarschijnlijk de eerste weken van je nieuwe dieet meer dan 2 pond per week zult verliezen. Overleg in dat geval altijd met je arts!

Effecten op het lichaam als je probeert om te snel af te vallen

Overgewicht wordt veroorzaakt wanneer de calorie-inname hoger is dan deze behoefte. Om gezond af te vallen, zou je idealiter je inname geleidelijk moeten verminderen en tegelijkertijd je fysieke activiteit moeten verhogen.

Het lichaam heeft dagelijks een bepaalde hoeveelheid calorieën nodig om zijn verschillende functies te vervullen. De caloriebehoefte varieert van persoon tot persoon, afhankelijk van diverse factoren waaronder:

 • je geslacht
 • leeftijd
 • niveau van fysieke activiteit
 • andere variabelen zoals ziekteprocessen en zwangerschap

Daarom raden we aan dat je in plaats van een wonderdieet te volgen je naar een voedingsdeskundige gaat, zodat deze je gezondheid kan evalueren en een persoonlijk, volwaardig dieet kan ontwerpen op basis van je fysieke conditie en lichamelijke behoefte.

Wat gebeurt er dan als je besluit je voedselinname te verminderen door middel van een extreem restrictief dieet? Te snel afvallen brengt risico’s met zich mee. We gaan deze risico’s hieronder bespreken.

1. Verlies van spiermassa

Verlies van spiermassa

Een van de grootste fouten die mensen maken wanneer ze zich tot wonderdiëten wenden, is dat ze willen afvallen zonder te beseffen dat lichaamsvet verminderen echt belangrijk is. Dat wil zeggen, gewicht verliezen is niet hetzelfde als vet verliezen.

Wanneer je een extreem restrictief dieet volgt, verliest je lichaam zijn glucosereserves en begint het uiteindelijk spierweefsel te consumeren. Dit katabolisme van de spieren wordt veroorzaakt wanneer het lichaam, dat energie nodig heeft en geen voedsel krijgt, zijn eigen weefsels, inclusief spierweefsel , begint op te eten.

In 2016 evalueerde een studie een groep mensen met een caloriearm dieet gedurende 5 weken en een controlegroep met een caloriearm dieet gedurende 12 weken (500 calorieën versus 1500 calorieën per dag). Uiteindelijk was het aantal kilo’s dat verloren ging vergelijkbaar, maar de eerste groep verloor zes keer zoveel spiermassa.

Mogelijk ben je geïnteresseerd in:
Verbrand meer calorieën op drie eenvoudige manieren

2. Door te snel af te vallen vertraagt ​​je metabolisme

Sommige onderzoeken hebben uitgewezen dat wanneer je probeert om te snel af te vallen je stofwisseling juist kan vertragen. Dat betekent dat je minder calorieën verbrandt dan je daarvoor deed. Het is zelfs bewezen dat de dagelijkse hoeveelheid calorieën die je verbrandt, kan verminderen tot ongeveer 23% minder dan normaal.

3. Het veroorzaakt voedingstekorten

Het veroorzaakt voedingstekorten

Een zeer caloriearm dieet kan voedingstekorten veroorzaken wanneer je niet alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft om goed te werken. Door je inname van essentiële voedingsstoffen te verminderen, is er een hoog risico op tekortkomingen. Voedingstekorten kunnen leiden tot diverse problemen zoals:

4. Galstenen

Elke keer dat je eet, geeft je galblaas sappen af ​​die helpen het voedsel af te breken zodat het kan worden verteerd. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer je een zeer kleine hoeveelheid voedsel per dag eet, dit kan leiden tot de vorming van galstenen.

5. Andere problemen als je probeert te snel af te vallen

We hebben al enkele van de grootste risico’s genoemd die gepaard kunnen gaan met het proberen om te snel af te vallen. Naast deze ernstige gezondheidsrisico’s, kun je ook andere problemen ervaren zoals:

 • duizeligheid
 • het koud hebben
 • prikkelbaarheid
 • spierkrampen
 • constipatie
 • diarree

Als je gewicht kwijt wilt raken, moet je niet te snel proberen af te vallen. Begin geen extreem afslankdieet zonder medisch toezicht. Onthoud dat het bovendien altijd verstandig is om eerst een voedingsdeskundige te raadplegen voordat je je eetgewoonten verandert.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Dupont J., Dedeyne L., Dalle S., Koppo K., et al., The role of omega 3 in the prevention and treatment of sarcopenia. Aging Clin Exp Res, 2019. 31 (6): 825-836.
 • Arulselvan P., Fard MT., Tan WS., Gothai S., et al., Role of antioxidants and natural products in inflammation. Oxid Med Cell Longev, 2016.
 • Erlinger S., Gallstones in obesity and weight loss. Eur J Gastroenterol Hepatol, 2000.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.