Welke voedingsmiddelen stillen je honger niet?

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je juist hongerig maken door hun samenstelling. Als gevolg hiervan maken ze het waarschijnlijker dat je te veel eet en overgewicht krijgt. Welke voedingsmiddelen zijn dat? Lees dit artikel om erachter te komen!
Welke voedingsmiddelen stillen je honger niet?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Niet alle voedingsmiddelen stillen je honger en deze producten deze hebben over het algemeen een hoge calorische dichtheid. Bij het opstellen van een goed dieet is het belangrijk om voedsel te vermijden dat je juist hongerig maakt.

Het eten van deze voedingsmiddelen kan vaak leiden tot gewichtstoename en door ze in je dieet op te nemen, wordt het moeilijker om een uitgebalanceerd dieet samen te stellen.

Daarom zullen we in dit artikel met je delen welke voedingsmiddelen je hongerig maken en niet helpen om je honger te stillen, zodat je ze kunt vermijden. Op die manier kun je je gewicht en algehele gezondheid verbeteren.

Voedingsmiddelen die je honger niet stillen

Producten met suikers

Lege calorieën die je honger niet stillen

Snoepgoed en suikergoed hebben goede organoleptische eigenschappen en een hoge calorische dichtheid. Dit vormt een aanzienlijk risico omdat ze consumenten aanmoedigen om meer te eten dan ze nodig hebben, waardoor de dagelijkse calorie-inname omhoog gaat.

Het veelvuldig opnemen van dit soort voedsel in je dieet leidt tot een verhoogd risico op gewichtstoename en obesitas, zoals beschreven in een studie gepubliceerd in het tijdschrift Advances in Nutrition (Engelse link).

Ook zijn dit voedingsmiddelen die je honger niet stillen, omdat ze een lage hoeveelheid vezels bevatten. De grote hoeveelheid glucose die ze bevatten, kan leiden tot problemen zoals relatieve hypoglykemie. Hierbij reageert het lichaam op suikerconsumptie door veel insuline aan te maken, wat op korte termijn leidt tot een toename van de eetlust.

Voedingsmiddelen met veel suiker zorgen ervoor dat je juist honger krijgt en je gezondheid op middellange en lange termijn wordt aangetast.

Er zijn wetenschappelijke artikelen (Engelse link) geschreven naar aanleiding van onderzoeken die aangeven dat geraffineerde suiker verslavende eigenschappen heeft.

Als je overweegt gezond te eten, raden we je aan om je inname van dit soort voedsel te beperken. Je kunt er natuurlijk nog steeds van genieten, maar met mate. Bovendien moet je altijd in gedachten houden hoe ontoereikend ze zijn voor je gezondheid.

Vruchtensap

In tegenstelling tot vruchten in hun geheel, zijn vruchtensappen een voorbeeld van voedingsmiddelen die je hongerig zullen houden. Dit komt voornamelijk door hun lage vezelgehalte en het hoge caloriegehalte.

Door het sap uit een vrucht te persen behouden we de suikers en een deel van de vitamines en mineralen, maar verliezen we alle voedingsvezels. Die blijven achter in de pers.

Dit leidt tot een afname van het verzadigend vermogen, dus het is waarschijnlijk dat het drinken van vruchtensap je honger niet zal stillen. Bovendien resulteert het elimineren van vezels in een snellere opname van glucose, wat de insuline-aanmaak in de pancreas kan overbelasten.

Om deze redenen raden we je aan om regelmatig fruit te eten, maar geen vruchtensap te drinken. Als je iets wilt drinken, kun je het beste kiezen voor smoothies. Door de hele vrucht in de blender te doen, samen met wat extra vloeistof, kun je de vezels van de vrucht en zijn eigenschappen behouden.

Op die manier kan een smoothie je honger stillen en zal deze essentiële voedingsstof voor de darmwerking en de verzorging van de darmflora niet verspild worden.

Geraffineerde granen

Voedingsdeskundige die een broodje omhoog houdt

Net als snoep met eenvoudige suikers, zijn geraffineerde pasta en witbrood voedingsmiddelen met veel koolhydraten en een lage vezelbijdrage. Het veelvuldig eten van deze producten verhoogt het risico op het ontwikkelen van reactieve hypoglykemie. Dit verschijnsel wat je aanmoedigt om nog meer te eten.

Aangezien het voedingsmiddelen zijn met goede organoleptische eigenschappen, die meestal ook gecombineerd worden gepaard gaan met vette sauzen, leiden ze vaak tot overconsumptie. Het is beter om zilvervliesrijst of producten van volkoren granen te kiezen.

Vanwege het lage vezel- en koolhydraatgehalte, geven witbrood en andere ultrabewerkte voedingsmiddelen je niet lang een verzadigd gevoel.

Havermout heeft bijvoorbeeld een hoog gehalte aan vezels en een grotere verzadigende kracht. Het zal dus goed helpen om je honger te stillen. Het is ook een van de beste voedingsmiddelen om de bacteriële biodiversiteit van je darmflora te bevorderen.

Maak goede keuzes voor je eetpatroon om je honger te stillen

Het kiezen van goede producten die helpen je honger te stillen is een essentiële stap bij het samenstellen van een dieet dat werkt. Je moet voedingsmiddelen kiezen die veel voedingsstoffen bevatten en zo min mogelijk suikers en transvetten.

Daarnaast is het belangrijk om de energie-inhoud van je voedsel te bekijken om een uitgebalanceerd dieet samen te stellen vanuit een calorisch oogpunt. Zo zorg je voor de juiste toevoer van voedingsstoffen naar het lichaam en verminder je de opname van schadelijke stoffen.

Onthoud dat voedingsvezels een essentieel onderdeel van je dieet zijn dat vaak wordt onderschat. Het helpt je een verzadigd gevoel te geven door je honger te stillen. Daarnaast helpen vezels je lichaam om een gezonde darmflora te behouden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? a narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52: 910-913.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.