6 vragen die je moet stellen voor je gaat sporten als je artritis hebt
Als we last hebben van pijn, is het meest gebruikelijke om training te vermijden, vooral als de gewrichten erbij betrokken zijn. Maar misschien is de beste optie het tegenovergestelde te doen, al moeten we wel de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Lees verder om de 6 vragen te ontdekken die je moet beantwoorden voor je gaat sporten als je artritis hebt.
Artritis is de ontsteking van een of meer gewrichten die pijn, stijfheid of zwelling veroorzaakt, en meestal ons bewegingsbereik vermindert. Tegenwoordig zijn er behandelingen die je helpen er beter mee om te gaan, maar er is geen definitieve genezing.
Veilig aan lichaamsbeweging doen kan helpen de mobiliteit te verbeteren en de pijn te verminderen.
Als je artritis hebt, is het belangrijk om te bewegen en wanneer mogelijk te sporten. Het helpt je ongemak onder controle te houden, meer soepelheid te bereiken, en de gewrichtsfunctie te verbeteren.
Met andere woorden, het verbetert je kwaliteit van leven. Je moet echter rekening houden met verschillende factoren voordat je begint te trainen. Daarom stellen we je deze 6 vragen voor om te overwegen voordat je gaat sporten met artritis.
1. Welke soort artritis heb je?
Er zijn meer dan 100 reumatische aandoeningen die onder artritis vallen. Osteoartritis komt het meest voor.
Andere, zoals reumatoïde artritis, lupus, en jicht behoren ook tot de meestvoorkomende. Een bezoek aan de arts is nodig om te kunnen vaststellen welke de aandoening is waaraan we lijden en, als gevolg daarvan, het trainingsplan dienovereenkomstig uit te werken.
Als we bijvoorbeeld lijden aan reumatoïde artritis, wat een ontstekingsaandoening is, kunnen de lenigheidsoefeningen een goede optie zijn. In het geval van osteoartritis moet er rekening mee gehouden worden dat het gebruik van zware gewichten de aandoening kan verergeren en meer pijn kan opwekken, dus zijn low-impact oefeningen te verkiezen.
Volgens een studie (Engelse link) uit 2004 werd geconcludeerd dat de combinatie van bescheiden gewichtsverlies plus matige lichaamsbeweging op middellange termijn algehele verbeteringen geeft in functie, pijn en mobiliteitsprestaties bij oudere volwassenen met overgewicht en osteoartritis van de knie.
2. Wat is de mate van pijn op de aangedane plaatsen?
Lichamelijke activiteit kan de pijn helpen verminderen, maar we moeten er rekening mee houden welke oefeningen geschikt zijn volgens onze lichamelijke conditie. Als we pijn hebben, moeten we grenzen stellen, want we moeten niet lijden onder lichaamsbeweging, maar ze op een plezierige en beheerste manier kunnen uitvoeren.
Als tijdens de activiteit de pijn toeneemt, moeten we stoppen en een arts raadplegen.
In 2021 werd een studie (Engelse link) uitgevoerd naar de werkzaamheid van krachtoefeningen bij de behandeling van reumatoïde artritis. Het bestond uit een meta-analyse met 512 patiënten in een weerstandsoefengroep en 498 patiënten in een andere controlegroep.
De resultaten toonden aan dat, vergeleken met de controlegroep, krachtoefeningen de ziekte-activiteitsscore bij de patiënten aanzienlijk verminderden.
3. Hoe zou je je huidige lichamelijke conditie beoordelen?
Als je een tijd niet getraind hebt, is het het beste langzaam te beginnen en de activiteit geleidelijk te intensiveren. Vooral als de reden voor het opgeven te maken had met artritis of een andere aandoening.
We moeten ons ervan bewust zijn dat de resultaten pas op middellange en lange termijn zichtbaar worden. Gewrichten in beweging houden en spieren sterk helpen om pijn te verminderen of verdere schade te voorkomen.
We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
Hoe kun je de symptomen van osteoartritis verbeteren?
4. Wat gebeurt er als ik geen lichamelijke activiteit doe?
Als we geen activiteit doen, kunnen de gewrichten stijver worden. Bovendien kan de pijn toenemen. Het beste is lichaamsbeweging om de spieren te versterken. Anders worden we zwak en zijn we vatbaarder voor allerlei soorten blessures.
5. Welke oefeningen moet ik doen om artritis te behandelen?
We moeten altijd rekening houden met de soort artritis waaraan we lijden om een geschikt plan om te sporten uit te werken. Daarom is het van essentieel belang een specialist te raadplegen. In het algemeen moeten de belangrijkste oefeningen de volgende kenmerken hebben:
- Bewegingsbereik: dienen om stijfheid te verminderen en gewrichten soepeler te maken. Dit is gunstig bij het afzwakken van pijn. Ze worden meestal uitgevoerd bij het opwarmen of strekken en omvatten onder meer hoofdrollen, schouderbewegingen, polsrotaties en strekkingen van de vingers.
- Versterking: ze zijn om de spierkracht te vergroten, wat helpt om de gewrichten te beschermen. We moeten voorzichtig zijn met het te gebruiken gewicht. Het is altijd aan te bevelen licht te beginnen en geleidelijk te verhogen.
- Uithoudingsvermogen: aerobe lichaamsbeweging versterkt het hart. Activiteiten als wandelen, fietsen of sommige onderwateroefeningen kosten weinig inspanning en dragen bij tot verhoging van de hartslag en arbeid van de spieren.
- Lenigheidsoefeningen: combineren beweging, ademhaling en meditatie. Het kunnen yoga-, pilates- of andere trainingen van deze kenmerken zijn, die ons in staat stellen een groter bewegingsbereik te bereiken en ons helpen de geest leeg te maken.
- Isometrische oefeningen: dit zijn weerstandsoefeningen waarbij er geen beweging is, maar de spieren worden aangespannen en de houding wordt gedurende een bepaalde tijd volgehouden. Er wordt gewerkt met het eigen gewicht van het lichaam. Je kunt onder andere planken, heupliften, strides of statische crunches doen.
6. Moet ik naar de dokter gaan?
Natuurlijk moet je dat doen! We raden je aan naar een fysiotherapeut te gaan, die gespecialiseerd is in het beoordelen van de toestand en het ontwikkelen van een behandeling voor mensen die lijden aan aandoeningen die het vermogen tot bewegen beperken, door verwonding of ziekte.
De specialist kan ons begeleiden bij wat we kunnen doen om te verbeteren en wat we moeten vermijden om het beeld niet te verergeren.
Vind je dit artikel leuk? Je vindt het misschien ook leuk om te lezen:
Het syndroom van Reiter of reactieve artritis: wat is het?
Kom in beweging en ga sporten als je artritis hebt!
Lichaamsbeweging als we lijden aan artritis, of zelfs aan andere aandoeningen, is een geweldig idee. Enerzijds helpt het onze lichamelijke conditie te verbeteren, spieren te versterken, meer soepelheid te bereiken en pijn te verminderen.
Anderzijds zal het ook ons gevoel van eigenwaarde versterken, omdat we ons beter zullen voelen, de dagelijkse bezigheden goed aankunnen en de bezigheden die we hadden opgegeven terugkrijgen.
Vergeet niet met je fysiotherapeut te overleggen om een passend programma uit te werken, afhankelijk van de soort artritis en je lichamelijke conditie. Kom in beweging en verlos je van de pijn!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Wen Z, Chai Y. Effectiveness of resistance exercises in the treatment of rheumatoid arthritis: A meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2021 Apr 2;100(13):e25019. doi: 10.1097/MD.0000000000025019. PMID: 33787585; PMCID: PMC8021371. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33787585/
-
Messier SP, Loeser RF, Miller GD, Morgan TM, Rejeski WJ, Sevick MA, Ettinger WH Jr, Pahor M, Williamson JD. Exercise and dietary weight loss in overweight and obese older adults with knee osteoarthritis: the Arthritis, Diet, and Activity Promotion Trial. Arthritis Rheum. 2004 May;50(5):1501-10. doi: 10.1002/art.20256. PMID: 15146420. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15146420/