Hoe kun je de symptomen van osteoartritis verbeteren?

Hoe kun je de symptomen van osteoartritis verbeteren? Behalve de gebruikelijke behandelingen en chirurgie zijn er ook andere remedies voor het dagelijks leven. Leer ze hier kennen.
Hoe kun je de symptomen van osteoartritis verbeteren?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Osteoartritis is een ziekte van het bewegingsapparaat die vooral de volwassen bevolking treft. Vaak wordt deze aandoening artrose genoemd. Wat optreedt is een geleidelijke degeneratie van het gewrichtskraakbeen, de extracellulaire matrix, en het subchondrale bot. Het lijkt ingewikkeld, maar feit is dat de symptomen van osteoartritis leiden tot een verlies van levenskwaliteit voor wie deze aandoening heeft.

Het is een ziekte die zich langzaam en progressief ontwikkelt. De meest voorkomende tekenen en symptomen zijn pijn, zwelling, stijfheid, synovitis, misvorming en gewrichtsgeluiden. Er is echter geen sprake van een actieve ontsteking zoals bij reumatoïde artitis. 

Als je merkt dat je deze symptomen begint te voelen, is het een goed idee om naar een specialist te gaan voor een juiste diagnose en het voorschrijven van de te volgen behandeling.

De behandeling van osteoartritis

De behandeling van osteoartritis kan in verschillende dimensies verdeeld worden:

 • Medische behandeling.
 • Fysiotherapie en revalidatie.
 • Chirurgische behandeling.

Bovendien lijkt het logisch dat mensen die risico lopen op deze ziekte ook hun leefgewoonten aanpassen met het doel deze aandoening te voorkomen. Enkele risicofactoren zijn bijvoorbeeld zwaarlijvigheid, letsels aan ligamenten of meniscus, werkactiviteiten, recreatieve activiteiten, en heupziekten in de kindertijd (2).

We denken dat je dit artikel misschien ook wel leuk vindt om te lezen:
De verschillen tussen artritis, osteoartritis en osteoporose

Aanbevelingen om de symptomen van osteoartritis in je dagelijks leven te verbeteren

Man wordt behandeld aan zijn schouder

Behalve farmacologische behandeling raden deskundigen (Spaanse link) aan in het dagelijks leven bepaalde eenvoudige therapeutische maatregelen uit te voeren.

1. Laat je voorlichten over de aandoening

Het is belangrijk dat patiënten met chronische ziekten zo veel mogelijk over hun ziekte te weten komen. In het bijzonder moeten mensen met osteoartritis het ontstaan en het verloop van hun aandoening door een deskundige laten uitleggen.

Daarnaast is het ook een goed idee om de nadruk te leggen op het verloop van de ziekte, dat meestal langzaam verloopt. Getroffenen denken vaak dat ze op korte termijn handicaps en misvormingen zullen krijgen, en daarom is het goed uit te leggen dat dit niet altijd het geval is.

2. Gewichtsverlies bij de symptomen van osteoartritis

Als het om osteoartritis gaat, is obesitas een heel belangrijke risicofactor. Door je gewicht te verminderen, zelfs met een klein percentage, kan een vrij opmerkelijke afname van de pijn optreden. Daarom is afvallen als je boven ideaal gewicht bent zeer aan te bevelen.

Als je zwaarlijvig bent of geen ideaal gewicht hebt, dan is het belangrijk om een gezondere levensstijl aan te nemen. Kortom, de juiste zelfzorg aannemen en goed voor je lichaam zorgen kan van cruciaal belang zijn voor wie osteoartritis heeft.

3. Lichaamsbeweging bij de symptomen van osteoartritis

Lichaamsbeweging is duidelijk heilzaam gebleken als het gaat om het beheersen van pijn en functionaliteit in bepaalde gewrichten, zoals de knieën. Wandelen, zwemmen, of fietsen worden over het algemeen aanbevolen. Activiteiten die gewrichtsoverbelasting en lichamelijk contact met zich meebrengen moeten echter vermeden worden.

Anderzijds zijn er verschillende gymnastiekoefeningen die door reumatologen worden aanbevolen. Ze moeten worden uitgevoerd met het gewricht onbelast en zijn specifiek voor elk gewricht. Enkele mobiliteitsoefeningen zijn als volgt.

Cervicale oefeningen

In een rechtopstaande houding plaats je je armen aan de zijkanten van je lichaam. Dan moet je je schouders optillen zonder je hoofd te bewegen, dit een paar seconden vasthouden, en terugkeren naar de beginpositie.

Rugoefeningen

Begin met met je gezicht naar beneden op een matje op de vloer te liggen. Dan moet je je handen op je middel leggen en je hoofd en romp zo veel mogelijk naar boven heffen. Keer daarna terug naar de beginpositie.

Lumbale oefeningen

Om lumbale oefeningen te doen, ga je op je rug liggen met je knieën gebogen terwijl je de voetzolen op de vloer laat rusten. Dan moeten je billen omhoog getild worden. Houd deze positie 1 tot 2 seconden vast en keer dan terug naar de beginpositie.

Knie-oefeningen

Terwijl je op je rug ligt, moet je je been volledig gestrekt optillen en dit een paar seconden vasthouden, dan geleidelijk laten zakken.

Heupoefeningen

Om deze oefening te doen, moet je op je rug liggen met gestrekte benen. Dan moet je je knie over je dij buigen en je dij over je buik. Deze stretch moet uitgevoerd worden naar gelang de capaciteit van elke persoon.

Dit soort gewrichtsmobiliteitsoefeningen moet 2 tot 3 keer per dag worden uitgevoerd, elke dag. Licht ongemak is normaal na het uitvoeren van de oefeningen gedurende de eerste paar dagen. Als de pijn echter aanhoudt, aarzel dan niet om een specialist te raadplegen.

5. Warmtetherapie

Van lichaamsbeweging is aangetoond dat ze duidelijk gunstig is als het gaat om het beheersen van pijn en functionaliteit in bepaalde gewrichten, zoals de knieën.

 

Het aanbrengen van plaatselijke warmte op de aangedane gewrichten verhoogt de bloedcirculatie, verlicht de pijn en ontspant de spieren. Huismiddeltjes zoals warmwaterkruiken, warmtematten, of hot packs kunnen gebruikt worden. Het aanbrengen van kompressen met erg heet water moet echter vermeden worden, want dat kan de huid verwonden.

Over het algemeen kan tijdens de fase van gewrichtspijn 1 tot 2 keer per dag gedurende 15 tot 20 minuten plaatselijke warmte aangebracht worden . Daarnaast zijn bezoeken aan kuuroorden en thermale plaatsen 1 tot 2 keer per jaar grotendeels heilzaam om het ongemak van osteoartritis te verbeteren.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt het misschien ook leuk om te lezen:
Tips om pijn van reumatoïde artritis te overwinnen

6. Rust en massages bij de symptomen van osteoartritis

Osteoartritis is een ziekte met intermitterende fasen van pijn. In deze periode is het raadzaam niet te veel van ons lichaam te vragen en een relatieve toestand van rust te handhaven. In die zin moeten we vermijden zware voorwerpen te dragen, lang te staan, of lange uren te werken.

Anderzijds kunnen massages een grote hulp zijn om de doorbloeding en de spierkracht te bevorderen. Ze moeten door professionals worden uitgevoerd en eerder op de ligamenten, spieren en pezen rond het gewricht gericht zijn dan op het gewricht zelf.

7. Gewrichtsbeschermende maatregelen

In het algemeen moeten mensen met osteoartritis van de heup, knie en lendenwervelkolom schoenen dragen met dikke rubberen zolen om gewrichtsschokken op te vangen. Platte schoenen zijn aan te bevelen en hoge hakken moeten vermeden worden.

Bovendien raden de vakmensen aan het lopen op harde en ongelijke oppervlakken te vermijden. Het is raadzaam op gras of zand te lopen, want dat vermindert de mechanische kracht van de botsing.

8. Zorg voor een goede houding

Om voor de gezondheid van de gewrichten te zorgen en de symptomen van osteoartritis te verminderen, moet je vermijden op erg zachte meubels of fauteuils te zitten. In dit geval zijn stoelen met rechte rugleuningen het beste, zodat de ruggengraat en de heupen een natuurlijke houding behouden. Bovendien is het een goed idee om op platte bedden te slapen die niet te zacht zijn.

9. Instrumenten ter ondersteuning van de symptomen van osteoartritis

Het gebruik van een wandelstok in de contralaterale hand van het aangedane gewricht, knie of heup, is nuttig om de overbelasting te verminderen, tot 60% in het geval van de heup, wat de pijn aanzienlijk verlicht.

 • Anderzijds kan het, om de pijn in de knie te verlichten, nuttig zijn wigzolen te dragen.
 • Andere instrumenten, zoals een kniebrace, kunnen ook nuttig zijn bij pijn in bijvoorbeeld het scheenbeen of het dijbeen.

Over het algemeen is de belangrijkste behandeling van osteoartritis medicijnen. Om de symptomen van osteoartritis te verbeteren, kan het echter heel goed zijn deze maatregelen te nemen die beschreven staan, afhankelijk van de kwaal die aanwezig is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ali, A., Rosenberger, L., Weiss, T. R., Milak, C., & Perlman, A. I. (2017). Massage therapy and quality of life in osteoarthritis of the knee: A qualitative study. Pain Medicine (Malden, Mass.)18(6), 1168–1175. https://doi.org/10.1093/pm/pnw217
 • Brand, R. A., & Crowninshield, R. D. (1980). The effect of cane use on hip contact force. Clinical orthopaedics and related research, (147), 181-184.
 • Brosseau, L., Yonge, K. A., Robinson, V., Marchand, S., Judd, M., Wells, G., & Tugwell, P. (2003). Thermotherapy for treatment of osteoarthritis. Cochrane Database of Systematic Reviews4, CD004522. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004522
 • Chalem Choueka, M., Arango Pilonieta, C. E., Díaz Cortés, M. E., Duperly Sánchez, J., Forero Franco, J. P., Llinás Hernández, P. J., Rangel Galvis, C. E., Rodríguez Martínez, C., Herrera Correo, F. R., Velásquez Ramírez, D., Sofía, C. R., Lili, F. V. (2017). Recomendaciones sobre diagnóstico, prevención y tratamiento farmacológico y no farmacológico de la osteoartritis (OA) de rodilla. Revista Colombiana de Médicina Física y Rehabilitación27(2), 160–184. https://doi.org/10.28957/rcmfr.v27n2a4
 • Ebell, M. H. (2018). Osteoarthritis: Rapid evidence review. American Family Physician97(8), 523–526.
 • Espinoza-Morales, R., & Pérez-Bastidas, M. E. (2005). Enfoque terapéutico actual de la osteoartritis. Reumatología Clínica, 1, S8-S15.
 • Fernández Travieso, JC. (2013). Osteoporosis y Osteoartritis: incidencia de la inflamación en ambas patologías. Revista CENIC. Ciencias Biológicas , 44 (1). https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=181226886002
 • Katz, J. N., Arant, K. R., & Loeser, R. F. (2021). Diagnosis and treatment of hip and knee osteoarthritis: A Review: A review. JAMA: The Journal of the American Medical Association325(6), 568–578. https://doi.org/10.1001/jama.2020.22171
 • Kan, H. S., Chan, P. K., Chiu, K. Y., Yan, C. H., Yeung, S. S., Ng, Y. L., Shiu, K. W., & Ho, T. (2019). Non-surgical treatment of knee osteoarthritis. Xianggang Yi Xue Za Zhi [Hong Kong Medical Journal]25(2), 127–133. https://doi.org/10.12809/hkmj187600
 • Keating, E. M., Faris, P. M., Ritter, M. A., & Kane, J. (1993). Use of lateral heel and sole wedges in the treatment of medial osteoarthritis of the knee. Orthopaedic review, 22(8), 921-924.
 • Ortiz, L. S. (2017). Use of physiotherapy exercise as a treatment for osteoarthritis of the knee in older adults. Anales Médicos de la Asociación Médica del Centro Médico ABC62(1), 44–53. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDREVISTA=11&IDARTICULO=71244&IDPUBLICACION=6931
 • Pérez Bastidas, M. E., & Espinosa Morales, R. (2008). Tratamiento del dolor en la osteoartritis. Dolor, Clínica y Terapia5, 25–28. https://biblat.unam.mx/es/revista/dolor-clinica-y-terapia/articulo/tratamiento-del-dolor-en-la-osteoartritis
 • Prada Hernández, D. M., Rodriguez, C. M., Gómez, M. J. A., Hernández, C. I. M., Novo, J. P., Cabreja, G. L., & Gil, P. J. Y. (2011). Evaluación de la calidad de vida en pacientes con osteoartritis de rodilla y tratamiento rehabilitador. Revista cubana de reumatología13(17). https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=50041
 • Torres, A., & Francisco, R. (2021). Masaje terapéutico como herramienta para mejorar la calidad de vida en personas con artrosis. Universidad de Guayaquil, Facultad de Educación Física, Deportes y Recreación.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.