Tips om pijn van reumatoïde artritis te overwinnen

Reumatoïde artritis is een ziekte waarbij de eigen afweer van het lichaam de gewrichten aantast en pijn en ontsteking in het gebied veroorzaakt. Om je kwaliteit van leven te verbeteren, zijn er enkele gewoontes die je dagelijks kunt beoefenen.
Tips om pijn van reumatoïde artritis te overwinnen
Sergio Alonso Castrillejo

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Laatste update: 05 februari, 2021

Als je naar dit artikel bent gekomen, dan komt dat waarschijnlijk omdat je op zoek bent naar opties om met pijn van reumatoïde artritis om te gaan. Deze chronische ziekte treft 1% van de wereldbevolking en degenen die eraan lijden, zijn voortdurend op zoek naar manieren om hun kwaliteit van leven te verbeteren.

In dit artikel geven we je enkele effectieve tips die je in je dagelijkse leven kunt gebruiken. Met hen kun je de pijn van reumatoïde artritis op natuurlijke wijze helpen verlichten.

Behandeling van reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (Engelse link) is een chronische inflammatoire auto-immuunziekte die verband kan houden met omgevings- en genetische factoren. Hoewel er belangrijke vorderingen met betrekking tot medische therapieën zijn gemaakt, weten wetenschappers nog steeds niet de exacte oorzaak van deze ziekte, wat de behandeling ervan moeilijk maakt.

Om de ontwikkeling van deze ziekte te stoppen, moet je deze in het ideale geval in een vroeg stadium behandelen. Het vroegtijdig opsporen is echter ingewikkeld, aangezien het in de eerste jaren een vrij snelle progressie kan hebben. Dit heeft voor mensen die er last van hebben grote gevolgen, zowel fysiek als emotioneel.

Gewoonten voor het omgaan met pijn veroorzaakt door reumatoïde artritis

1. Breng warmte aan

Warme doek op iemands rug

Een warmtebehandeling biedt voordelen voor artritis door pijn en ongemak in je gewrichten te verminderen. Allereerst kun je om met pijn om te gaan, eenvoudige remedies, zoals warmtetherapie gebruiken. Op die manier krijg je onmiddellijk verlichting in het gebied dat door reumatoïde artritis is aangetast.

Je kunt dit met een massage met plantaardige olie doen. Bijvoorbeeld amandel-, kokos- of olijfolie. Je kunt daarnaast een paar druppels etherische olie van gember toevoegen om de temperatuur verder te verhogen. Ten slotte kun je ook een elektrische mat of een warmwaterkruik gebruiken.

2. Verander je eetgewoonten

Het is aangetoond dat goede voedingsgewoonten in gezondheidsvoordelen op de lange termijn resulteren. Om deze reden zou je je symptomen dan kunnen verlichten en de voortgang van de ziekte kunnen vertragen. Studies hebben de volgende heilzame voedingsmiddelen aan het licht gebracht:

 • Groentebouillon
 • Geneeskrachtige thee
 • Peterselie
 • Knoflook
 • Gebakken aardappel
 • Wortel-, biet- en selderijsap

De studies bevelen ook een mediterraan dieet aan. Dit type dieet is rijk aan fruit, groenten, granen, vis, peulvruchten en olijfolie, met een matige consumptie van rode wijn. Het stelt bovendien voor om je consumptie van rood vlees te verminderen.

Een aantal voedselallergieën kan bovendien de ziekte zelfs verergeren. We raden daarom aan om de overeenkomstige tests uit te voeren en het voedsel dat ontstekingen verergert, te verwijderen.

3. Verbeter je darmflora

Schaaltje met yoghurt

We raden je aan om probiotisch voedsel zoals yoghurt te eten om een goede darmgezondheid te bevorderen. Mensen met reumatoïde artritis hebben ook vaak gastro-intestinale problemen. Vooral een:

 • Opgeblazen gevoel
 • Misselijkheid
 • Pijn
 • Branderig gevoel
 • Gasvorming
 • Obstipatie
 • Diarree
 • Enzovoort

Ze blijken een andere darmmicrobiota te hebben die met deze ongemakken verband houdt. Je moet daarom, naast het verbeteren van je eetgewoonten, ook gefermenteerde voedingsmiddelen aan je dieet toevoegen. Je kunt ook voor een probiotisch supplement kiezen, dat je op een lege maag en gescheiden van warme voedingsmiddelen moet innemen.

4. Neem kruidensupplementen voor pijn bij reumatoïde artritis

Er zijn twee kruidengeneesmiddelen die opvallen door hun eigenschappen om de ontsteking en pijn veroorzaakt door reumatoïde artritis te verlichten. Deze zijn als volgt:

 • Indiase wierook (Boswellia serrata): de Ayurvedische geneeskunde stelt deze plant voor als een uitstekende ontstekingsremmende remedie die ze specifiek voor artritis voorschrijven.
 • Ashwagandha (Withania somnifera): deze remedie is ook een krachtige natuurlijke ontstekingsremmer (Engelse link) die het voor collageen moeilijk kan maken om te verslechteren. Het kan ook de stijfheid verminderen, pijn verlichten en gewrichtsbeweging vergemakkelijken.

Als je supplementen gebruikt, zelfs als ze natuurlijk zijn, raden we je aan dit altijd onder medisch toezicht te doen. Dit is erg belangrijk, vooral als je medicijnen gebruikt, omdat er een soort interactie kan zijn.

Met deze vier natuurlijke remedies merk je een aanzienlijke verbetering van je artritis-symptomen. Het is nooit gemakkelijk om je levensstijl te veranderen, maar het is nog moeilijker om elke dag met pijn te leven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Vaghef-Mehrabany, E., Alipour, B., Homayouni-Rad, A., Sharif, S. K., Asghari-Jafarabadi, M., & Zavvari, S. (2014). Probiotic supplementation improves inflammatory status in patients with rheumatoid arthritis. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2013.09.007
 • Yeoh, N., Burton, J. P., Suppiah, P., Reid, G., & Stebbings, S. (2013). The role of the microbiome in rheumatic diseases. Current Rheumatology Reports. https://doi.org/10.1007/s11926-012-0314-y
 • Yarnell, E. (2017). Herbs for Rheumatoid Arthritis. Alternative and Complementary Therapies. https://doi.org/10.1089/act.2017.29123.eya
 • Divisha, R., Usha Rani, M., Gopala Reddy, A., Srikanth, M. K., & Arul Prakash, M. (2017). Effect of Boswellia serrata on hepatic biomarkers and cytokines in experimental rheumatoid arthritis. Indian Veterinary Journal.
 • Kumar, G., Srivastava, A., Sharma, S. K., Rao, T. D., & Gupta, Y. K. (2015). Efficacy & safety evaluation of Ayurvedic treatment (Ashwagandha powder & Sidh Makardhwaj) in rheumatoid arthritis patients: A pilot prospective study. Indian Journal of Medical Research, Supplement.
 • Khan MA, Ahmed RS, Chandra N, Arora VK, Ali A. In vivo, Extract from Withania somnifera Root Ameliorates Arthritis via Regulation of Key Immune Mediators of Inflammation in Experimental Model of Arthritis. Antiinflamm Antiallergy Agents Med Chem. 2019;18(1):55-70. doi:10.2174/1871523017666181116092934
 • Majeed, M., Majeed, S., Narayanan, N. K., & Nagabhushanam, K. (2019). A pilot, randomized, double-blind, placebo-controlled trial to assess the safety and efficacy of a novel Boswellia serrata extract in the management of osteoarthritis of the knee. Phytotherapy research : PTR33(5), 1457–1468. https://doi.org/10.1002/ptr.6338
 • Arthritis Foundation. Foods That Can Help RA Symptoms. Recuperado el 6 de septiembre de 2020. https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/treatment-plan/tracking-your-health/foods-that-can-help-ra-symptoms

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.