Verlicht osteoartritis met 7 heilzame voedingsmiddelen

Lijd je aan osteoartritis? Deze voedingsmiddelen zullen de aandoening niet genezen of behandelen, maar als je ze regelmatig eet, kunnen ze wel helpen om de ontsteking en andere symptomen te verlichten.
Verlicht osteoartritis met 7 heilzame voedingsmiddelen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Osteoartritis wordt veroorzaakt door de afbraak van het kraakbeen in de gewrichten. Het kraakbeen werkt als een kussen in het gewricht en vermijdt zo dat de botten tegen elkaar wrijven.

Osteoartritis heeft te maken met de biologische aftakeling die eigen is aan het verouderingsproces. Maar het kan ook vroeger optreden als gevolg van slechte gewoonten, een andere aandoening of een fysiek letsel.

Typisch voor osteoartritis is de ontsteking en pijn in de gewrichten.

Meestal treden die op in de nek en de ruggengraat, maar je kan het ook in de handen en de knieën krijgen.

 • Het kan ook gepaard gaan met stijfheid en een tintelend gevoel.
 • In ernstige gevallen leidt het soms ook tot moeilijkheden bij het bewegen.

Je kan de symptomen echter onder controle houden door middel van medische behandelingen, gewoonlijk worden die aangevuld met een speciaal voedingsprogramma.

Wellicht weten de meeste mensen dit niet, maar door hun specifieke eigenschappen hebben een aantal voedingsmiddelen een positief effect op de gezondheid van de gewrichten. Vandaag willen we speciaal aandacht schenken aan die voedingsmiddelen. Ze werken geweldig bij iedereen die osteoartritis heeft.

1. Vette vis

Zalm

Vette vis bevat een matige hoeveelheid calorieën en, in tegenstelling tot vlees, ook ontstekingsremmers. Die zijn ideaal voor mensen met gewrichtsproblemen.

 • Het is bovendien een opmerkelijke bron van proteïnen, die van hoge kwaliteit zijn. Zodra ze opgenomen zijn door het lichaam, helpen ze om het kraakbeen te beschermen, zodat het niet scheurt.
 • Dankzij de aanwezigheid van omega 3-vetzuren vermindert vette vis dus de ontsteking in de weefsels.
 • Bovendien bouwt het een beschermende wand op tegen vrije radicalen, want die kunnen heel wat schade toebrengen aan de lichaamscellen.

Dit zijn enkele soorten vette vis die we aanbevelen:

 • Haring
 • Zalm
 • Sardinen
 • Forel
 • Makreel
 • Tonijn

2. Citrusvruchten

Citrusvruchten zijn een van de meest krachtige bronnen van vitamine C in de natuur. Dankzij hun antioxidanten zijn ze dus een grote ondersteuning voor iedereen met osteoartritis.

 • Vitamine C is een belangrijke voedingsstof omdat het betrokken is bij de vorming van collageen en proteoglycaan. Dat zijn de twee belangrijkste componenten van kraakbeen, het natuurlijke kussen tussen je botten.
 • De antioxidanten en ontstekingsremmers in citrusvruchten belemmeren de activiteit van vrije radicalen. Die zijn verantwoordelijk voor de vroegtijdige veroudering van de weefsels.

We geven je hier een lijstje van een aantal geweldige citrusvruchten:

 • Citroen
 • Sinaasappel
 • Grapefruit
 • Mandarijn
 • Guave

 3. Wortelen

Wortel

Wortelen bevatten carotenen. Die hebben een opvallend effect op het kraakbeen in de gewrichten. Ze zorgen namelijk voor de bescherming van het kraakbeen. Zo wordt het risico op een vroegtijdige afbraak van het kraakbeen verminderd.

 • Samen met de belangrijke mineralen in wortelen draagt deze voedingsstof ook bij tot het herstel van beschadigd botweefsel. Bovendien houdt het ontstekingen en pijn onder controle.

Wortelen ondersteunen het immuunsysteem. Ze beschermen ook het lichaam tegen ontstekingen, die osteoartritis nog erger kunnen maken.

4. Meloen

Meloenen zijn een fruitsoort met weinig calorieën. Je kan ze heel gemakkelijk inpassen in allerlei voedingsprogramma’s. Het maakt niet uit hoe oud je bent.

Ze zijn vooral bekend om hun hoge watergehalte. Negentig procent van een meloen bestaat uit water. Meloen wordt ook erg aanbevolen voor mensen met gewrichtsproblemen.

Ook een krachtig diureticum

Omwille van de grote hoeveelheid water in meloen is dit fruit een krachtig diureticum. Het is dus een ideaal middel om vochtophoping te verminderen. Opstapeling van vocht verergert immers de ontsteking van de weefsels.

Meloenen bevatten ook bètacaroteen, een antioxidant die vitamine A aanmaakt. Op die manier wordt de ontwikkeling van osteoartritis tegengehouden.

5. Lijnzaad

Lijnzaad

De omega 3-vetzuren in lijnzaad zijn een grote hulp om ontstekingen onder controle te houden. Mensen met osteoartritis hebben veel last van ontstekingen.

Eet elke dag lijnzaad.

Het zal de pijn verlichten en op lange termijn het kraakbeen versterken. Zo houd je met lijnzaad de aftakeling van kraakbeen tegen.

We vinden het belangrijk om te vermelden dat lijnzaad ook vitamine E bevat. Deze vitamine heeft antioxiderende krachten. Daardoor wordt de beschadiging van je cellen door vrije radicalen tegengehouden.

6. Tofu

Tofu bevat weinig calorieën en veel antioxidanten. Dat maakt tofu een gezonde keuze om de symptomen van osteoartritis te verlichten.

 • Omdat in tofu een grote hoeveelheid calcium zit, helpt het om je botten en gewrichten te beschermen.
 • Bovendien beschermt het het kraakbeen tegen een vroegtijdige afbraak. Kraakbeen functioneert als een kussen tussen de botten.

Tofu bevat ook een klein gehalte aan omega 3-vetzuren. Deze vetzuren werken samen met de mineralen in tofu. Deze samenwerking zorgt voor een vermindering van de ontsteking in de gewrichtsweefsels.

7. Spinazie

Spinazie

De antioxidanten in spinazie neutraliseren de negatieve effecten van vrije radicalen in je gewrichten. Ze verlichten ook ontstekingen.

 • Spinazie versterkt ook foliumzuur en calcium. Beide elementen zijn noodzakelijk voor sterke botten en kraakbeen.

Door deze voedingsmiddelen te eten, zal je osteoartritis zelf niet behandelen, maar het is inderdaad een goed idee om ze toe te voegen aan je dagelijkse voeding en zo de gezondheid van je gewrichten te ondersteunen.

Probeer zeker om deze etenswaren in te passen in je dieet. Je zal vervolgens kunnen genieten van een betere gezondheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Blanco-Garca FJ, Fernndez Lpez C, Galdo Fernndez F. Artrosis. Med – Programa Form Medica Contin Acreditado. 2005.
 • Roberto Negrín V, Fernando Olavarría M. Artrosis y ejercicio físico. Rev Médica Clínica Las Condes. 2014.
 • Sánchez Martín MM. Artrosis. Etiopatogenia y tratamiento. An Real Acad Med Cir Vall. 2013.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.