Het syndroom van Reiter of reactieve artritis: wat is het?

Het syndroom van Reiter is een artritis die optreedt na infecties. Het beïnvloedt ook andere delen van het lichaam met verschillende symptomen. In dit artikel vertellen we je over de oorzaken en behandelingen.
Het syndroom van Reiter of reactieve artritis: wat is het?

Laatste update: 23 december, 2021

Het syndroom van Reiter is een vorm van artritis die optreedt na een infectie. Deze aandoening wordt ook wel reactieve artritis genoemd. Dit syndroom tast niet alleen de gewrichten aan, zoals je van artritis zou verwachten, maar heeft ook gevolgen voor verschillende delen van het lichaam. Hier vertellen we je alles wat je erover moet weten.

Wat is het syndroom van Reiter?

Een vrouw met handpijn als gevolg van het syndroom van Reiter

Het syndroom van Reiter of reactieve artritis is, zoals de naam al doet vermoeden, een vorm van artritis die optreedt als reactie op verschillende infecties. Artritis is een ontsteking van de gewrichten. Dat wil zeggen, van de pezen, hun fasciae en synoviaal membraan, de delen waaruit elk gewricht is opbouwt. Naast de gewrichten treft dit syndroom ook andere delen van het lichaam. Dit zijn vooral:

Hoewel dit probleem iedereen kan treffen, komt het vooral voor bij mannen onder de 40 jaar. De prototype patiënt die aan deze ziekte lijdt, is meestal een man van in de dertig. We willen echter benadrukken dat het ook in elke andere leeftijdsgroep en bij vrouwen kan voorkomen.

Ook interessant om te lezen:
De meestgestelde vragen over artritis

Wat zijn de oorzaken?

Het syndroom van Reiter is in feite artritis en als zodanig tast het de gewrichten aan. Zoals we al hebben vermeld, treedt het meestal op na verschillende infecties. Hoewel de oorzaken nog niet volledig zijn vastgesteld, lijken mensen met bepaalde antecedenten het meest vatbaar te zijn voor dit syndroom. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Na een darminfectie door voedselvergiftiging te hebben gehad. Bacteriën die het vaakst reactieve artritis veroorzaken, zijn Shigella en salmonellose  (Engelse link).
  • Na een urethrale infectie te hebben doorgemaakt. Dit kan zowel bij mannen als bij vrouwen ontstaan na onbeschermde geslachtsgemeenschap. Enkele van de seksueel overdraagbare aandoeningen die kunnen leiden tot het syndroom van Reiter zijn bijvoorbeeld chlamydia en gonorroe.
  • Hoewel het niet helemaal duidelijk is, vermoeden specialisten ook dat genetica een rol kan spelen. Er zijn meer gevallen van het syndroom van Reiter gemeld bij mensen met een directe familiegeschiedenis van het syndroom van Reiter.

Welke symptomen levert het op?

Syndroom van Reiter in de knie

Zoals bij alle vormen van artritis is het belangrijkste symptoom dat dit syndroom zal veroorzaken pijn in de gewrichten. Normaal gesproken zal het in meer dan één gewricht aanwezig zijn, wat invloed heeft op gebieden die ons gewicht ondersteunen zoals:

  • de heupen.
  • de knieën.
  • het lumbale deel van de rug.

Naast problemen met de gewrichten kunnen ook problemen in de voortplantings- en urinewegen optreden. Deze zich manifesteren zich als pijn of ongemak bij het plassen of tijdens geslachtsgemeenschap.

Bovendien kan soms een witachtige afscheiding uit de urethra worden waargenomen, vooral bij mannen. Bloederige urine kan ook verschijnen op het moment van plassen.

Daarnaast kan conjunctivitis in de ogen verschijnen. Wat algemene symptomen betreft, kan het verhoging en koorts, malaise en vermoeidheid veroorzaken. Niet-pijnlijke zweren verschijnen ook op de tong of de lippen, ogen en geslachtsorganen.

Gewrichtspijn is het belangrijkste symptoom van het syndroom van Reiter.

Diagnose en behandeling van het syndroom van Reiter

Zoals altijd zal een specialist een diagnose stellen op basis van de tekenen en symptomen en een goed lichamelijk onderzoek. Daarnaast kunnen ze ook bloed- en urine-onderzoeken doen evenals beeldvormende onderzoeken uitvoeren, zoals röntgenfoto’s of echografie van de wervelkolom of het aangetaste gewricht.

Zodra ze de diagnose hebben gesteld, zal de arts een behandeling voorschrijven die is gebaseerd op rust en symptoombestrijding. Ze kunnen zo nodig pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven.

Als artsen een duidelijke oorzaak vinden, zoals een seksueel overdraagbare aandoening, zal de behandeling van reactieve artritis gebaseerd zijn op de behandeling voor die infectie.

Vraag bij twijfel een arts

De manifestaties van dit syndroom kunnen van enkele weken tot maanden aanwezig zijn. Dit hangt af van de intensiteit van de infectie en de betrokkenheid van het lichaam, evenals de reactie van de individuele patiënt op de behandeling en de processen die plaatsvinden.

Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te bezoeken als je symptomen hebt. De professional zal degene zijn die de te volgen stappen kan bepalen, zodat het herstel zo soepel mogelijk verloopt en de klachten ons zo min mogelijk storen.

Toch is het in veel gevallen, als iemand eenmaal aan reactieve artritis lijdt, niet ongebruikelijk dat het na maanden of jaren weer verschijnt als gevolg van een andere infectie. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Keat A. Reiter’s Syndrome and Reactive Arthritis in Perspective. Vol. 309, New England Journal of Medicine. 1983. p. 1606–15.
  • Carter JD, Hudson AP. Reactive Arthritis: Clinical Aspects and Medical Management. Vol. 35, Rheumatic Disease Clinics of North America. 2009. p. 21–44.
  • Wu IB, Schwartz RA. Reiter’s syndrome: The classic triad and more. Vol. 59, Journal of the American Academy of Dermatology. 2008. p. 113–21.
  • Borges-Costa J, Pacheco D, Antunes J, Sacramento-Marques M. Síndrome de Reiter (artritis reactiva). Piel. 2012 Aug 1;27(7):384–9.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.