Alles over Etoricoxib, een ontstekingsremmend medicijn

Etoricoxib helpt gewrichtspijn en ontsteking te verminderen. Het wordt gebruikt bij de behandeling van artrose, reumatoïde artritis, spondylitis ankylopoetica (ziekte van Bechterew) en jicht. Lees er hier meer over.
Alles over Etoricoxib, een ontstekingsremmend medicijn
Franciele Rohor de Souza

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Etoricoxib behoort tot een groep geneesmiddelen die selectieve COX-2 enzymremmers worden genoemd. Het behoort tot de groep van NSAID’s die de geïnduceerde synthese van prostaglandinen remmen. Als je meer wilt weten over Etoricoxib en behandelingen ermee, lees dan verder!

Synthese van prostaglandinen vindt plaats via selectieve remming van COX-2, dat verantwoordelijk is voor de pijnstillende en ontstekingsremmende effecten. Etoricoxib wordt geleverd in de vorm van tabletten voor orale toediening.

Meer over Etoricoxib: behandelingen

Etoricoxib gebruiken bij artrose

Etoricoxib helpt om gewrichtspijn en ontsteking te verminderen. Men gebruikt Etoricoxib echter ook voor de kortdurende behandeling van matige pijn na kaakchirurgie.

Zie hieronder de verschillende ziekten waarbij Etoricoxib kan worden gebruikt om het te behandelen:

 • Artrose is een aandoening van de gewrichten. Het veroorzaakt een geleidelijke afbraak van kraakbeen dat de uiteinden van de botten onthardt. Dit resulteert in ontsteking, pijn, gevoeligheid, stijfheid en invaliditeit.
 • Reumatoïde artritis veroorzaakt pijn, stijfheid, zwelling en progressief verlies van mobiliteit in de aangetaste gewrichten. Het veroorzaakt ook ontstekingen in andere delen van het lichaam.
 • Spondylitis Ankylopoetica (ziekte van Bechterew) is een ontstekingsziekte van de wervelkolom en gewrichten.
 • Jicht is een toestand van plotselinge en terugkerende vlagen van pijn. Het manifesteert zich met zeer pijnlijke ontsteking en roodheid van de gewrichten. Afzettingen van minerale kristallen in de gewrichten veroorzaken jicht.

Etoricoxib toedienen

Je moet de instructies van je arts opvolgen en het is belangrijk om de laagste dosis te gebruiken die toch enige verlichting van pijn geeft. Het kan met of zonder voedsel ingenomen worden, hoewel het effect sneller lijkt als je het zonder voedsel inneemt.

Je mag Etoricoxib niet langer dan nodig gebruiken, omdat dit het risico op een hartaanval en beroertes kan verhogen, vooral na langdurige behandeling en hoge doses.

Er zijn verschillende doses beschikbaar van dit medicijn en, afhankelijk van de ziekte, zal de juiste dosis verschillen. Je dient onderstaande richtlijnen zeer zorgvuldig te volgen:

 • Artrose: de aanbevolen dosis is 30 mg eenmaal per dag, met een maximum van 60 mg eenmaal per dag indien nodig.
 • Reumatoïde artrose: 60 mg eenmaal per dag wordt aanbevolen, dit kan worden verhoogd tot maximaal 90 mg indien nodig.
 • Spondylitis Ankylopoetica: de dosis is eenmaal daags 60 mg, oplopend tot maximaal 90 mg.
 • Jicht: de aanbevolen dosis is 120 mg . Het mag alleen worden gebruikt tijdens de periode van acute pijn en gedurende maximaal 8 dagen.
 • Postoperatieve pijn na kaakchirurgie: de aanbevolen dosis is eenmaal daags 90 mg, gedurende maximaal 3 dagen.

Let op: als je een dosis vergeet in te nemen, neem dan de benodigde dosis de volgende dag op het gebruikelijke tijdstip.

Houd je aan de voorgeschreven doses

Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen?

Bij mensen ouder dan 65 jaar is het niet nodig de aanbevolen doses aan te passen. Aan de andere kant is het bij mensen met leverproblemen belangrijk om rekening te houden met de ernst van de ziekte.

Als je een lichte leveraandoening hebt, mag je niet meer dan 60 mg per dag innemen. Als je aandoening echter ernstiger is, dan mag je niet meer dan 30 mg per dag innemen.

Mogelijke bijwerkingen

Zoals alle geneesmiddelen kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze ervaart. De frequentie van de mogelijke bijwerkingen is als volgt:

 • Zeer vaak: buikpijn
 • Vaak: vochtretentie, duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen, aritmieën, verhoging van de bloeddruk en darm- en maagaandoeningen. Veranderingen kunnen ook optreden bij bloedonderzoeken met betrekking tot de lever, blauwe plekken, zwakte en aften in de mond.
 • Soms: inclusief, maar niet beperkt tot, urineweginfectie, nierproblemen, gastro-enteritis, toegenomen of verminderde eetlust, angst, depressie, slaperigheid en hartproblemen.
 • Zelden: angio-oedeem en anafylactische reacties, waaronder shock. Hepatitis, gele verkleuring van de huid en ogen (geelzucht), verwardheid en ernstige huidreactie kunnen ook voorkomen.

Je moet echter stoppen met het gebruik van dit medicijn en onmiddellijk een arts raadplegen als je tekenen van een allergische reactie ziet of symptomen ervaart zoals kortademigheid, oedeem in je enkels, geelzucht of hevige buikpijn.

Conclusie

Deskundigen hebben geconcludeerd dat Etoricoxib niet effectiever is dan de rest van NSAID’s bij het verlichten van symptomen bij ziekten zoals artrose, reumatoïde artritis en acute jicht. Bovendien wordt het in verband gebracht met een verhoogd risico op hypertensie. Raadpleeg daarom je arts of apotheker als je vragen hebt over dit medicijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cannon, C. P., Curtis, S. P., FitzGerald, G. A., Krum, H., Kaur, A., Bolognese, J. A., … Laine, L. (2006). Cardiovascular outcomes with etoricoxib and diclofenac in patients with osteoarthritis and rheumatoid arthritis in the Multinational Etoricoxib and Diclofenac Arthritis Long-term (MEDAL) programme: a randomised comparison. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(06)69666-9
 • Bingham, C. O., Sebba, A. I., Rubin, B. R., Ruoff, G. E., Kremer, J., Bird, S., … Tershakovec, A. M. (2007). Efficacy and safety of etoricoxib 30 mg and celecoxib 200 mg in the treatment of osteoarthritis in two identically designed, randomized, placebo-controlled, non-inferiority studies. Rheumatology. https://doi.org/10.1093/rheumatology/kel296
 • Clarke, R., Derry, S., & Moore, R. A. (2014). Single dose oral etoricoxib for acute postoperative pain in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004309.pub4
 • Brooks P, Kubler P. Etoricoxib for arthritis and pain management. Ther Clin Risk Manag. 2006;2(1):45–57.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.