Voordelen en bijwerkingen van een maagverkleining
Een maagverkleining vermindert de grootte van de maag en verbindt deze direct met de dunne darm. Door dit te doen, omzeilt het voedsel een stuk van de dunne darm, waardoor de calorie- en voedingsabsorptie wordt verminderd.
De kleinere maagomvang resulteert in het consumeren van kleinere hoeveelheden voedsel en een sneller vol gevoel.
De procedure is ideaal voor mensen met obesitas die vele diëten hebben geprobeerd en uiteindelijke geen positieve resultaten hebben behaald.
Het is ook een zeer aan te bevelen operatie voor mensen met ernstige obesitas, omdat afvallen een oplossing kan zijn voor problemen met:
- gewrichten
- rug
- bloedsomloop
- andere problemen die aan overgewicht gerelateerd zijn
Alle chirurgische ingrepen impliceren secundaire effecten en risico’s, maar met betrekking tot een maagverkleining kan het niet ondergaan van de procedure ertoe leiden dat patiënten uiteindelijke overlijden aan ziekten die verband houden met overgewicht.
De website Obesidad UC stelt dat een maagverkleining “de meest voorkomende operatie voor obesitas in Chili en over de hele wereld is.“
Met betrekking tot het succes dat deze operatie met zich mee zou kunnen brengen, bevestigt Obesidad UC dat: “het een hoog succespercentage heeft van 60% tot 70% gewichtsverlies in één jaar en het ook andere aanverwante gezondheidsproblemen aanzienlijk verbetert.“
Voordelen van een maagverkleining
- De procedure wordt met name aanbevolen voor mensen van wie het BMI (body mass index) een bepaald niveau overschrijdt waardoor ze het risico lopen op ernstige gezondheidsproblemen.
- Het is een zeer effectieve operatie voor het bestrijden van obesitas en heeft bovendien een korte herstelperiode.
- Patiënten kunnen tot 70% van hun lichaamsgewicht verliezen. Ze verliezen het gewicht gewoonlijk in een periode van 6 tot 12 maanden. Veel mensen blijven echter afvallen, zelfs na 24 maanden na de operatie.
- De hersteltijd is snel en zonder problemen. Patiënten worden meestal na 3 dagen uit het ziekenhuis ontslagen. Ze kunnen binnen 8 tot 10 dagen na de operatie terugkeren naar hun normale leven.
- Aangezien het een veilige en effectieve procedure is en het positieve resultaten geeft, is het één van de populairste opties geworden om gezond te worden.
Zoals met alle chirurgische ingrepen, impliceert het bepaalde risico’s op de korte en lange termijn, afhankelijk van de patiënt. Het ondergaan van een maagverkleining is echter één van de beste opties om effectief en veilig af te vallen.
Je moet op zoek gaan naar een ervaren chirurg om de operatie uit te voeren, om je te adviseren over het volgen van een geschikt dieet en een gezonde levensstijl.
Lees ook dit artikel:
5 gezonde drankjes voor gewichtsverlies
Bijwerkingen
De bijwerkingen worden bijna altijd veroorzaakt doordat een patiënt de dieetregels en instructies die de arts aanbeveelt niet opvolgt. Denk hierbij aan onderstaande gevolgen.
1. Tekort aan voedingsstoffen
Na de ingreep ontvangt minder essentiële voedingsstoffen zoals ijzer en calcium. Dat komt omdat de dunne darm veel korter is gemaakt waardoor het lichaam deze voedingsstoffen niet volledig kan absorberen.Daardoor zal het lichaam een tekort aan die voedingsstoffen ervaren, wat kan resulteren in andere problemen zoals bloedarmoede of osteoporose. Het is dan ook zeer belangrijk om de voorgeschreven vitaminepreparaten te nemen om deze tekortkomingen aan te vullen.
2. Ondervoeding
Doordat het lichaam niet alle benodigde voedingsstoffen krijgt, wordt het vatbaarder voor allerlei infecties, doordat het immuunsysteem verzwakt raakt.
3. Dumpingsyndroom
Dit syndroom is een aandoening die ongeveer 20 minuten nadat iemand gegeten heeft verschijnt. Het veroorzaakt krampen en misselijkheid, wat te wijten is aan de hoeveelheid voedsel dat in één keer de darm binnenkomt.Het veroorzaakt ook irritatie en een abrupte verwijding van de darm, die dan allerlei soorten problemen geeft, zoals krampen en zachte ontlasting of diarree.
Patiënten worden met dit probleem geconfronteerd als zij hun dieet niet volgen en overmatige hoeveelheden vet of suiker eten. Het dieet rigoureus veranderen en gezonder, natuurlijker voedsel kiezen is zeer belangrijk en helpt spijsverteringsproblemen voorkomen.
Misschien ook interessant om te lezen:
Waarschuwingssignalen dat je darmproblemen hebt
4. Darmobstructie
Patiënten kunnen last krijgen van hevige krampen, buikpijn en een verstopt gevoel. Tijdens een operatie kan de arts onbedoeld een fout maken. De kans op een operatiefout is echter klein.
Aanbevelingen om na de operatie te volgen
- Volg het vloeibare dieet dat je medisch specialisten je hebben voorgeschreven. Neem geleidelijk aan vast voedsel op in je dieet zoals de diëtist het aangeeft.
- Volg alle instructies van je arts op. Je herstel zal snel en eenvoudig zijn als je zijn/haar instructies opvolgt.
- Neem alle voorgeschreven vitamine- en andere voedingssupplementen vanwege de veranderingen in je spijsverteringskanaal.
- Verdiep je in de kwestie voordat je enige vorm van interventie ondergaat. Artsen bestuderen elk afzonderlijk geval en geven dan de beste optie voor hen aan.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Díez del Val, I., Martínez-Blázquez, C., Valencia-Cortejoso, J., Sierra-Esteban, V., & Vitores-López, J. M. (2004). Bypass gástrico. Cirugia Espanola. https://doi.org/10.1016/S0009-739X(04)72311-8
- Garciacaballero, M., Reyes-Ortiz, A., Toval, J. A., Martinez-Moreno, J. M., & Miralles, F. (2014). Development of type 2 diabetes mellitus thirty-one years after Billroth II in a patient asking for diabetes surgery. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2014.30.1.7472
- Rubio, M. A., Rico, C., & Moreno, C. (2005). Nutrición y cirugía bariátrica. Supl Rev Esp Obes. https://doi.org/10.1016/S0737-0806(02)70026-9
- Herrera, M. F., Zarain, A., & Arceo, R. (2005). Cirugía bariátrica. Revista de Gastroenterología de México. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(12)70296-1