Vier dingen die je knieën je vertellen over je gezondheid

Je knieën zijn lichaamsdelen waar je misschien weinig aandacht aan besteed. Toch zijn ze cruciaal in ons lichaam; wees er dus zuinig op!
Vier dingen die je knieën je vertellen over je gezondheid
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Voordat je grijpt naar pijnstillende medicijnen om de pijn in je knieën te verzachten, kun je het beste eerst even langs gaan bij een specialist, zodat hij of zij je de juiste behandeling kan voorschrijven.

Het maak niet uit hoe oud je bent. Als je pijn hebt in je knieën, dan is dit zeker iets om je zorgen over te maken. Deze pijn hoeft helemaal niet verbonden te zijn aan de botten of spieren in je knieën, maar kan juist verbonden zijn aan je gewrichten, het deel dat de botten verbindt aan de knieschijven.

Wat het ook is, het is duidelijk dat je lichaam je een boodschap probeert door te geven. Er gebeurt iets met je gezondheid en dit is merkbaar in dit deel van je lichaam.

Pilletjes slikken tegen de pijn, niet meer naar de  sportschool gaan en trappen vermijden is natuurlijk niet de oplossing. Hoewel deze maatregelen de pijn kunnen maskeren of misschien wel verminderen, is de werking maar tijdelijk. Zodra je je normale leven weer probeert op te pakken, zal ook de pijn in je knieën weer terugkomen.

Als je knieën je iets proberen te vertellen, dan zullen ze het volgende te zeggen hebben:

Vermijd de trap!

Traplopen slecht voor pijnlijke knieën

Als je knieën het uitschreeuwen, dan komt dit doordat ze erg veel pijn lijden. Als je knieën pijn doen wanneer je de trap opgaat, dan kan het zijn dat ze versleten zijn.

Andere oorzaken van pijn bij het traplopen kunnen zijn:

 • Aangeboren afwijkingen
 • Trauma
 • Metabole stoornissen

Pijn in de knieën bij het traplopen kan een vroeg teken zijn van een aandoening die ook wel artrose van de knie genoemd wordt, een aandoening die voornamelijk het kraakbeen aantast. Artrose is een chronische gewrichtsaandoening.

Dit betekent dat de pijn in de gewrichten zeer lange tijd kan aanhouden. De aandoening kan ook zwelling, warmte en beperkte mobiliteit veroorzaken.

Om te voorkomen dat deze aandoening erger wordt, is het belangrijk om extreme of herhalende bewegingen te vermijden.

Enkele factoren die de ontwikkeling van deze aandoening kunnen opwekken zijn:

 • Leeftijd: Artrose komt voornamelijk voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen.
 • Erfelijkheid: Ook O-benen en X-benen zijn enkele van de kenmerken die wijze op erfelijkheid in dit geval.
 • Gewicht: Overgewicht zorgt ervoor dat de gewrichten meer last moeten dragen.
 • Letsels: Sportletsels kunnen bijvoorbeeld artrose in de toekomst veroorzaken.
 • Overbelasting: Zoals hurken of je knieën buigen, zware voorwerpen tillen en veel lopen voor je werk.

Hoorde je iets kraken?

Wanneer je iets hoort kraken in je knieschijf, dan kan het zijn dat je meniscus gescheurd is. Dit is een veelvoorkomend letsel bij sporten als rugby en voetbal.

Wanneer de knie van de atleet ontwricht raakt, kan de knie niet meer naar behoren functioneren. Soms is er zelfs een operatie nodig om dit probleem te herstellen

De meniscus bestaat uit een schijfje kraakbeen dat de vorm van een ‘C’ heeft. Deze schijf bevindt zich tussen het dijbeen en het scheenbeen en de knieschijf (het centrale, ronde bot in de knie). De menisci helpen om de knieën stabiel te houden en verzachten klappen tegen de knie.

Als de meniscus gescheurd is, dan is het belangrijk om de knie een poosje niet te belasten. Gebruik een spalk en wikkel het aangedane lichaamsdeel in met verband om de knie te stabiliseren. Dit zal helpen om onnodige bewegingen te voorkomen en verdere schade aan de weefsels en spieren in de toekomst te vermijden.

Raadpleeg je huisarts om vast te stellen welke immobilisatiemethoden voor jou het beste zijn.

Gevoelloosheid in de knieën

Ischias veroorzaakt gevoelloosheid en een tintelend gevoel in de knieholte.

Hoewel dit in principe geen knieaandoening is, wijst dit wel op beschadiging aan de ischiaszenuw, een zenuw die begint bij de lumbale wervelkolom en naar beneden doorloopt langs de achterkant van beide benen. Wanneer dit gebeurt, is de pijn zo heftig dat de persoon die het ervaart niet eens meer kan lopen.

Een dokter zal misschien aanraden om het aangedane gebied te verwarmen of juist verkoelen met ijs om de ontsteking te remmen. Het is belangrijk om de eerste 48 tot 72 uur ijs aan te brengen en daarna warmte.

Maak je echter geen zorgen! In de meeste gevallen trekt ischias weer weg, zolang je het advies van je fysiotherapeut opvolgt. Dit gezondheidsprobleem kan echter ook weer terugkomen. Wees dus wel voorzichtig.

Je knieën voelen warm aan

Pijnlijke knie

Net als in het geval van ischias kunnen ook bloedpropjes pijn in de knieholte veroorzaken. Deze pijn gaat meestal gepaard met een warm gevoel.

Bloedpropjes kunnen veroorzaakt worden door:

 • Overgewicht. Als je last hebt van overgewicht en je knieën pijn beginnen te doen, is het belangrijk om een eenvoudige vorm van lichaamsbeweging te doen, zoals wandelen.
 • Overgang
 • Vallen
 • Een ongeluk
 • Zwangerschap
 • Anticonceptie
 • Immobiliteit. Als je een baan hebt waarbij je uren achter elkaar moet zitten, dan is het belangrijk om af en toe even op te staan en een beetje rond te lopen. Je kunt zelfs een paar rekoefeningen doen tussendoor.

Een warm en pijnlijk gevoel in de knieholte is een waarschuwingsteken dat er een bloedpropje aan het ontstaan is. Bloedpropjes kunnen in de ergste gevallen soms zelfs dodelijk zijn. Wanneer iemand werkelijk gevaar loopt, is het belangrijk dat hij bloedverdunnende medicijnen inneemt.

Deze medicijnen moeten echter wel altijd in worden genomen op advies van een medisch deskundige. Ga niet zelf op zoek naar medicijnen.

Nu je op de hoogte bent van enkele van de aandoeningen die pijn in je knieën kunnen veroorzaken, zal het makkelijker zijn om de juiste behandeling te vinden.

Als je knieën tegen je zouden kunnen praten, zouden ze dan een van deze dingen zeggen? Zo ja, dan weet je inmiddels van welke aandoening of welk gezondheidsprobleem je mogelijk last hebt.

Hoewel je echter kunt weten wat de oorzaak van je probleem is, is het toch belangrijk om nog even je huisarts te raadplegen; die kan namelijk een gedetailleerdere diagnose stellen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.