Tips en infusies om ischias te behandelen

· 10 juni 2016
Wist je dat kurkuma kan helpen de pijn die veroorzaakt wordt door ischias te verzachten? Doordat Kurkuma ontstekingsremmend is, kan het verlichting bieden wanneer we de specerij consumeren als thee, maar ook wanneer we deze aanbrengen in de vorm van een kompres.

Wanneer de ischiaszenuw ontstoken raakt, ervaren we pijn in de billen die aan de achterkant van de bovenbenen naar beneden loopt en vaak is het zo dat deze pijn door het hele been trekt tot aan de enkel.

Om problemen aan de ischiaszenuw te behandelen, kun je gebruik maken van anti-reumatische of pijnstillende kruiden. Deze kruiden kun je consumeren in de vorm van thee, maar kunnen ook worden aangebracht in de vorm van een kompres of pasta.

Symptomen die wijzen op een ontsteking van de ischiaszenuw

 • Je ervaart een scherpe pijn die begint in de billen en aan de achterkant van je been en vrijwel helemaal doorloopt tot aan je enkel.
 • Je hebt moeite bepaalde eenvoudige bewegingen uit te voeren, zoals jezelf omdraaien in bed.
 • Wanneer je gedurende lange periodes moet staan, neemt de pijn toe totdat de pijn vrijwel ondraaglijk wordt.
 • Als er sprake is van een ernstige ontsteking biedt geen enkele houding of positie verlichting of verbetering.
 • Iemand die last heeft van een dergelijke ontsteking voelt zich door de pijn en het ongemak erg onbekwaam.

 Infusies die helpen ischias tegen te gaan

Paardenbloem

Infusie van kurkuma

Kurkuma is een specerij die sterk wordt aanbevolen voor het behandelen van ischias. Kurkuma heeft namelijk geweldige ontstekingsremmende eigenschappen. Maak een thee van kurkuma door een paar twijgjes van de kurkumaplant te laten trekken in een halve liter water. Drink deze thee drie tot vier keer per dag.

Gevarieerde infusie

Ingrediënten

 • Duizendblad
 • Driekleurig viooltje
 • Marjolein
 • Vlierbesbloesem
 • Paardenbloem

Hoe maak je de infusie?

Gebruik van elk van deze gedroogde planten tien gram. Plet de planten en meng ze goed door elkaar. Breng een kop water aan de kook en voeg hier één eetlepel van deze gemengde kruiden aan toe. Dek het kopje af en laat het mengsel ongeveer vijf minuten staan. Drink de infusie vervolgens op. Drink twee kopjes per dag.

Wortelsap en peterselie

Wortelsap

Dit sap is vrij effectief bij het behandelen van ischias. Je maakt het sap door een paar wortels te pureren samen met een paar takjes peterselie. Drink vervolgens elke dag een glas van deze smoothie. Het maakt niet uit op welk moment van de dag je het sap drinkt.

Ook wordt aangeraden om op een lege maag een teentje knoflook te eten samen met een glas ananassap, zonder toegevoegde suikers.

Supplementen om ischias te behandelen

Quercetine

Dit is een bioflavonoïde die je vaak vindt in fruit en groenten. Er zijn vooral grote hoeveelheden van aanwezig in uien en appels. Quercetine is rijk aan antioxidanten en heeft het vermogen om cellen te beschermen tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen.

Bromelaïne

Dit is een enzym dat je vooral vindt in ananas. Het enzym is in staat om de ontsteking aan de ischiaszenuw te remmen.

Spirulina

Spirulina bevat grote hoeveelheden vitamines en mineralen en is daardoor in staat het zenuwstelsel te voeden en het lichaam te zuiveren door vetten en gifstoffen te elimineren.

Kompressen en pasta’s om ischias tegen te gaan

 • Breng op het aangedane gebied een kompres van groene klei aan om de ontsteking te remmen en de pijn te verlichten. Breng de klei aan door het aangedane gebied er zachtjes mee te masseren.
 • Maak een pasta door een eetlepel olijfolie te mengen met een beetje gemalen gember. Breng net als een kompres aan door het aangedane gebied er zachtjes mee te masseren. Je kunt deze behandeling meerdere keren per dag herhalen.