Vier dingen die je moet doen bij kniepijn en juist beter niet

Er is een aantal dingen die je moet doen bij kniepijn. Als je kniepijn hebt, is het belangrijk om te rusten. Als je het gewricht onder druk zet, zou je het nog erger kunnen maken. Je moet ook warme- en koudetherapie vermijden: in het begin kun je het beter koud houden.
Vier dingen die je moet doen bij kniepijn en juist beter niet
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 14 november, 2018

Kniepijn kan op elke leeftijd voorkomen. Het wordt niet alleen geassocieerd met artrose. Soms kan een ongemakkelijke beweging, een kraakbeenprobleem of zelfs een kleine cyste dit veroorzaken.

Wat in deze gevallen essentieel is, is om een juiste diagnose en medische behandeling te krijgen die bij je behoeften past. De behandeling die een atleet ontvangt zal in tegenstelling tot die van een oudere persoon met een meer sedentaire levensstijl niet hetzelfde zijn.

Het belangrijkste is om voorzichtig te zijn en altijd het advies van de experts te volgen.

Het kan echter nooit kwaad om een ​​huisremedie te gebruiken of om van de natuur te profiteren om je kwaliteit van leven tijdens de herstelperiode te verbeteren.

In dit bericht willen we je 4 goede tips voor dingen die je moet doen bij kniepijn en 3 waarschuwingen geven die kunnen helpen. We moedigen je dan ook aan om er kennis van te nemen.

1. Rusten is een van de belangrijkste dingen die je moet doen bij kniepijn

Een van de grootste problemen die we meestal hebben met kniepijn, is luisteren naar wat ons lichaam ons vertelt … en het doen. Wat het vraagt, ​​is rust. Elke overbelasting of ongemakkelijke beweging betekent meer pijn en verdere schade aan de oorzaak van het probleem: ligamenten, meniscus, botten …

Voorkom dus dat je de situatie verergert.

Ja, je weet misschien dat sporten goed is. Je weet misschien ook dat lopen veel van deze gewrichtsproblemen voorkomt. Als  je echter al pijn ervaart, is het zinloos om het gewricht te forceren. In plaats daarvan moet je een redelijke rustperiode inlassen. Start dan langzaam een ​​herstelprogramma gericht op zwemmen en fysiotherapie.

Het belangrijkste is om niet te gaan wandelen op een rotsachtige of oneffen ondergrond: het risico bestaat dan dat je kunt vallen.

2. Een natuurlijke remedie voor het versterken van je pezen

Natuurlijke remedies nemen is een van de dingen die je moet doen bij kniepijn

Ingrediënten

 • 150 g of een kop snelkokende haver
 • 250 ml of 1 kopje water
 • 250 ml of een kop ananassap
 • 7 g of 1 theelepel kaneelpoeder
 • 250 ml of een kopje sinaasappelsap
 • 50 g of 2 eetlepels honing

Instructies

 • Deze eenvoudige, smakelijke en voedzame remedie helpt je kniepezen verzorgen en regenereren.
 • Het enige dat je dan hoeft te doen, is alle ingrediënten in een mixer doen en een glad drankje te maken.
 • Giet het dan in een glazen fles. Drink het vervolgens in drie porties: één keer in de ochtend, één keer ‘s middags en één keer twee uur voor het slapen gaan.

3. Massage met appelazijn en olijfolie

Appelazijn inmasseren is ook zeer effectief en een van de dingen die je moet doen bij kniepijn. De ‘magie’ is het alkaliserende effect en het vermogen om de opbouw van schadelijke gifstoffen rond je gewrichten op te lossen wanneer ze ontstoken zijn.

Als je de azijn combineert met olijfolie, heb je een fantastisch ontstekingsremmend middel.

 • Om dit te doen, is het enige wat je hoeft te doen een eetlepel appelazijn met een beetje olijfolie op een katoenen doek aan te brengen.
 • Breng het daarna aan op je knie met een ronde, masserende bewegingen.
 • Je kunt dit dan drie keer per dag herhalen.

4. Remedie van brandnetel en citroensap

Brandnetelthee drinken is een van de dingen die je moet doen bij kniepijn

Ingrediënten

 • 80 g of 8 eetlepels honing
 • 1 liter water
 • Het sap van 1 citroen

Instructies

Brandnetelthee is altijd een geweldige remedie geweest voor de behandeling van ontstekingen en gewrichtspijn.

Iets simpels als het combineren van brandnetels met citroensap produceert een natuurlijke zuiverende behandeling. Het is rijk aan vitamine C voor het regenereren van kraakbeen en is ideaal voor herstel, zowel fysiek als mentaal.

 • Om deze remedie te maken, maak je eerst een goede infusie met de brandnetels en een halve liter water.
 • Laat het vervolgens 20 minuten op het vuur staan ​​en laat het 10 minuten trekken.
 • Giet daarna de vloeistof af en houd het doordrenkte water.
 • Voeg ten slotte het sap van een citroen en de resterende halve liter water toe.
 • Drink het de hele dag door.

3 dingen die je NIET moet doen als je last hebt van kniepijn

Kniepijn

Wees voorzichtig met warme/koudetherapie

We hebben allemaal gehoord dat warme/koudetherapie zeer effectief is in het verminderen van pijn en ontsteking. Het is volgens velen een van de dingen die je moet doen bij kniepijn.

We moeten echter voorzichtig zijn. Tijdens de eerste 48-72 uur is het ‘t beste om warme kompressen te vermijden. Het kan het probleem immers verergeren.

Een van de beste dingen die je moet doen bij kniepijn, is in eerste instantie het volgende:

 • Breng koude gelkompressen aan.
 • Breng een compressieverband aan.
 • Houd je knie stil met je been omhoog.

Wees voorzichtig met de schoenen die je draagt

Als je regelmatig last hebt van kniepijn, is het belangrijk om te kijken naar het soort schoenen dat je gebruikt of – meer dan naar schoenen – je zolen. Hoewel je schoenen geen trigger zijn voor kniepijn, kunnen ze dit wel verergeren.

Het is het beste om naar een specialist te gaan om meer te weten te komen over het type zool dat geschikt is voor jouw specifieke probleem. Er zijn gevoerde zolen die de impact van de voet op de grond verzachten en dit kan kniepijn verlichten.

Misschien ook interessant om te lezen:
Is het erg om elke dag platte schoenen te dragen?

Pas op voor gembersupplementen

Je weet misschien dat gember een medicinale wortel kan zijn voor het verminderen van ontstekingspijn. Je moet echter twee eenvoudige dingen onthouden voordat je klassieke gembersupplementen gebruikt:

 • Als je al anti-inflammatoire geneesmiddelen op recept gebruikt, kun je dit beter niet combineren met gember.
 • Als je last hebt van hypertensie, raden wij je aan om deze plant te vermijden.

Houd in gedachten dat andere medicatie kan botsen met deze soort van natuurlijke planten. Het is altijd beter om een ​​specialist te raadplegen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.