Verbetert suiker echt de mentale prestaties?
Tot voor kort geloofden veel mensen ten onrechte dat het eten van suiker echt de mentale prestaties verbetert. In de nieuwste onderzoeken wordt deze claim echter in twijfel getrokken. Nu weten wetenschappers dat het lichaam zeer effectieve mechanismen heeft om glucose aan de hersenen te leveren, zelfs zonder suiker te consumeren.
De hersenen zijn afhankelijk van een continue toevoer van glucose uit de bloedbaan om goed te kunnen functioneren. Wanneer het niveau daalt dan concurreren de hersenen met de rest van de organen van het lichaam om over voldoende glucose te kunnen beschikken. Als dit gebeurt, treden de volgende mechanismen op:
- Allereerst wordt glucose uit het bloed gehaald.
- Ten tweede is de hoeveelheid glucose die de rest van de lichaamscellen ontvangt beperkt.
Aan de andere kant, als de bloedsuikerspiegel daalt als gevolg van een tekort aan voedselconsumptie, dan heeft het lichaam andere manieren om deze glucose te produceren. Het belangrijkste mechanisme hiervoor is gluconeogenese.
Het bestaat uit de vorming van glucose uit eiwitten en vetzuren. Over het algemeen is het een effectief mechanisme waarmee het lichaam veilige bloedsuikerspiegels kan handhaven onder nuchtere omstandigheden of wanneer iemand onvoldoende koolhydraten consumeert.
Suikerconsumptie en geheugen
Sommige studies associëren de toediening van suiker met een verbetering van het kortetermijngeheugen. Dit soort consumptie bestaat meestal uit het drinken van een suikerrijke drank en de resultaten laten zien dat intense mentale taken goed op glucosetoediening reageren.
Tot voor kort beweerden experts dat de hersenen optimaal werken met 25 gram glucose in de bloedbaan, wat iets minder is dan de hoeveelheid is die een banaan bevat. De laatste artikelen concluderen echter dat mensen met een betere glucosetolerantie betere geheugenscores hebben.
Deze situatie is essentieel bij mensen met diabetes, waarbij zich insulineresistentie ontwikkelt. Het lichaam heeft effectieve mechanismen die in staat zijn glucose uit eiwitten en vetzuren te verkrijgen om de bloedsuikerspiegel te handhaven.
Op deze manier krijgen de hersenen de juiste hoeveelheid glucose, wat zorgt voor effectieve mentale prestaties. Anderzijds hebben onderzoeken aangetoond dat hydratatie een grote rol bij cognitieve prestaties speelt.
Iemand die zelfs maar een heel klein beetje uitgedroogd is, zal daarom lagere scores behalen op testen met betrekking tot vaardigheden zoals onder andere:
- het geheugen
- concentratie
- aandacht
- et cetera
Geraffineerde suiker: erger dan complexe koolhydraten?
Sommige artikelen beweren dat de inname van geraffineerde suiker resulteert in geheugenverlies op kortetermijn na consumptie. Studies hebben ook aangetoond dat suikerinname soms zelfs kan leiden tot cognitieve stoornissen en de ontwikkeling van complexe ziekten.
Aan de andere kant is de incidentie van ADHD hoger bij adolescenten met een voedingspatroon dat rijk is aan verzadigde vetten en geraffineerde suikers, in vergelijking met jongeren die gezondere diëten volgen.
Voedingsmiddelen die de mentale prestaties verbeteren
Hoewel eenvoudige suiker de cognitieve functies negatief kan beïnvloeden, kunnen andere voedingsstoffen de hersenfunctie verbeteren.
- Een voorbeeld is een gematigde inname van cafeïne, die dient als een natuurlijke stimulans en helpt de gezondheid van de hersenen te stimuleren en te behouden.
- Ook verhogen bepaalde voedingsmiddelen zoals bieten de vaatverwijding en dus de bloedtoevoer naar de hersenen. Het belangrijkste gevolg hiervan is een grotere aanvoer van voedingsstoffen naar de hersenen en een mogelijke verbetering van de cognitieve prestaties.
- Ook kunnen sommige vitamines zoals vitamine C positieve effecten op mentale prestaties en gezondheid hebben. Deze vitamines kunnen cognitieve achteruitgang helpen voorkomen, zoals die wordt gezien bij patiënten met de ziekte van Alzheimer.
Verbetert het eten van suiker echt de mentale prestaties?
Glucose is de belangrijkste brandstofbron voor de hersenen. Het consumeren van suikerhoudende voedingsmiddelen is echter niet nodig om een goede hersenfunctie te garanderen. Het lichaam heeft zeer efficiënte mechanismen die ervoor zorgen dat er voldoende glucose in de hersenen komt om hersenfuncties te behouden.
Het consumeren van veel eenvoudige suikers kan zelfs leiden tot een verslechtering van de cognitieve functies. Het kan zelfs leiden tot de ontwikkeling van complexe ziekten.
Dus als je je mentale prestaties en hersenfunctie wilt verbeteren, dan is het het beste om een gezonde, evenwichtige maaltijd te eten. Als je een snelle boost nodig hebt, kun je bijvoorbeeld voedsel eten dat rijk is aan vitamine C.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Mergenthaler P., Lindauer U., Dienel GA., Meisel A., Sugar for the brain: the role of glucose in physiological and pathological brain function. Trends Neurosci, 2013. 36 (10): 587-97.
- McLellan TM., Caldwell JA., Lieberman HR., A review of caffeine’s on cognitive, physical and occupational performance. Neurosci Biobehav Rev, 2016. 71: 294-312.