Tien redenen om het mediterrane dieet te volgen

Het mediterrane dieet is een van de meest wetenschappelijk onderbouwde diëten op het gebied van gezondheidsvoordelen. In dit artikel kun je tien redenen ontdekken om het te volgen.
Tien redenen om het mediterrane dieet te volgen
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het volgen van het mediterrane dieet is een van de beste opties voor mensen die hun ideale gewicht willen behouden en tegelijkertijd ook gezond willen blijven.

Wat is er zo bijzonder aan dit dieet? Wij nodigen je uit om verder te lezen om te ontdekken op welke manieren dit dieet goed is voor je gezondheid.

Het mediterrane dieet

Dit dieet bestaat niet alleen uit een reeks aanbevelingen, maar het is veel meer dan dat. Het wordt dan ook geassocieerd met een evenwichtige levensstijl en het maakt deel uit van het authentieke cultureel erfgoed van de volkeren rond de Middellandse Zee. Op 16 november 2010 werd het zelfs uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed van:

  • Spanje
  • Griekenland
  • Italië
  • Marokko

Welke voedingsmiddelen vormen het mediterrane dieet?

Als je het mediterrane dieet volgt, kun je allerlei soorten voedsel eten. Het is echter wel gebaseerd op de beroemde voedselpiramide, die de basis is voor de voedingsmiddelen die dagelijks of wekelijks gegeten moeten worden en de voedingsmiddelen die je slechts af en toe moet eten.

Het mediterrane dieet is een van de gezondste diëten die er bestaan, omdat het de inname van gezonde en evenwichtige voedingsmiddelen bevordert.

Verschillende soorten gezond voedsel

Voedingsmiddelen die je dagelijks moet eten

  • Granen, zoals pasta, rijst en brood. Deskundigen adviseren 30 gram brood per dag en tussen de 60 en 80 gram pasta en rijst per dag.
  • Groenten en fruit. De voedingspiramide geeft aan dat mensen 5 porties groenten en fruit per dag moeten eten, wat gelijk staat aan 120-180 gram fruit en tussen de 150 en 200 gram groenten.
  • Een halve liter water per dag.
  • Een glas melk of twee bakjes yoghurt.
  • Een eetlepel rauwe extra vierge olijfolie.
  • Smaakmakers zoals uien en rauwe knoflook.

Voedingsmiddelen die je wekelijks moet eten

  • Vis
  • Mager vlees
  • Rood vlees (deskundigen raden één portie per week aan)
  • Eieren, twee tot vier porties per week
  • Peulvruchten en aardappelen (deskundigen raden aan deze drie keer per week te eten)

Voedingsmiddelen die je slechts af en toe moet eten

  • Gebak
  • Taarten
  • Snoepjes
  • Suiker
  • Sappen en suikerhoudende frisdranken

Tien dingen die je motiveren om het mediterrane dieet te volgen

1. Het wordt beschouwd als een van de beste diëten op basis van wetenschappelijk bewijs

Het mediterrane dieet wordt beschouwd als een van de meest wetenschappelijk onderbouwde diëten als het gaat om gezondheidsvoordelen.

De wetenschappelijke gemeenschap is hier al een tijdje in geïnteresseerd, vooral vanwege de medicinale rol bij verschillende ziekten die verband houden met chronische ontstekingen zoals:

  • stofwisselingssyndroom
  • diabetes
  • hart- en vaatziekten
  • neurodegeneratieve ziekten
  • kanker

Het mediterrane dieet is uitgebreid onderzocht vanwege de voordelen voor de gezondheid. Het kan dus zelfs helpen om verschillende ziekten te voorkomen en te behandelen.

2. Het verhoogt het goede cholesterolgehalte

Volgens onderzoekers van het Obesity and Nutrition Centre of Biomedical Research Network (CIBERobn) en van het Hospital del Mar Medical Research Institute (IMIM), helpt het mediterrane dieet de deeltjes die het zogenaamde goede cholesterol vervoeren goed te laten werken. Dit goede cholesterol  helpt verstoppingen van de bloedvaten te voorkomen.

3. Het vermindert het risico op hart- en vaatziekten

Onderzoek heeft aangetoond dat hartziekten minder vaak voorkomen in de mediterrane landen, vanwege de grote hoeveelheid goede voedingsstoffen die de traditionele Mediterrane recepten bevatten.

4. Het vermindert het risico op borstkanker, hartaanvallen en beroertes

Uit een onderzoek is gebleken dat het mediterrane dieet een goede uitwerking heeft op het lichaam. Zo kan het helpen om:

  • de problemen van de bloedsomloop met 66% verminderen.
  • hartaanvallen en beroertes met 30% verlagen.
  • het risico op borstkanker met 68% verminderen.

5. Het mediterrane dieet bestrijdt ernstige depressie

Mediterrane dieet kan helpen bij ernstige depressie

Een team van wetenschappers van Deakin University Australia heeft een reeks tests uitgevoerd die hebben aangetoond dat het mediterrane dieet bepaalde ernstige depressies kan bestrijden.

Het volgen van het mediterrane dieet kan dus bijdragen aan de preventie en behandeling van depressie. Gezonde voeding heeft een positief effect op de chemie van de hersenen.

6. Het verhoogt de levensduur

Mensen die het mediterrane dieet volgen, hebben de neiging om langer te leven omdat het de levensverwachting bevordert en bovendien het verouderingsproces vertraagt. Dit is te danken aan het feit dat het eetpatroon bestaat uit voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten en hoogwaardige voedingsstoffen.

7. Het is geschikt voor obese mensen

Dit dieet vermijd het eten van gemaksvoeding en ultrabewerkte producten. Deze producten bevatten vaak veel suiker en verzadigde vetten. Ook wordt er maar weinig vet gebruikt in het mediterrane dieet. Daarom is dit een goede optie om obesitas aan te pakken.

8. Het helpt mentale achteruitgang te voorkomen

Bladgroenten voorkomen celafbraak omdat ze veel antioxidanten bevatten. Het eten van minstens een portie van dit soort groenten per dag helpt bij het vertragen van de cognitieve achteruitgang door veroudering volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

9. Het helpt mensen om hun ideale gewicht te bereiken

Een vrouw staat op een weegschaal

Het mediterrane dieet is gevarieerd en bevat weinig calorieën. Als je het combineert met lichaamsbeweging, zul je in staat zijn om je ideale gewicht te bereiken. Het bestrijden van obesitas vermindert ook het risico op veel ziekten die verergeren wanneer iemand niet in vorm is.

In tegenstelling tot ‘wonderdiëten’ helpt het mediterrane dieet mensen om hun ideale gewicht te bereiken zonder negatieve effecten te veroorzaken. Het bevordert ook de preventie van ziekten die verband houden met overgewicht of obesitas.

10. Het volgen van het mediterrane dieet is goed voor het milieu

Een van de basiselementen van het mediterrane dieet is de consumptie van verse en seizoensgebonden voedingsmiddelen. Dit is goed voor het milieu, omdat het juiste gebruik van de natuurlijke hulpbronnen wordt aangemoedigd.

Ben je na het lezen van deze tien redenen bereid om het mediterrane dieet ook eens te proberen? Profiteer van de heerlijke groenten en fruit van het seizoen om deze tips in de praktijk te brengen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Dussaillant, Catalina, Echeverría, Guadalupe, Urquiaga, Inés, Velasco, Nicolás, & Rigotti, Attilio. (2016). Evidencia actual sobre los beneficios de la dieta mediterránea en salud. Revista médica de Chile144(8), 1044-1052. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872016000800012
  • Sofi F, Macchi C, Abbate R, Gensini GF, Casini A. Mediterranean diet and health. Biofactors 2013; 39 (4): 335-42.
  • Martínez-González MA, Fernández-Jarne E, Serrano-Martínez M, Wright M, Gómez-Gracia E. Develop­ment of a short dietary intake questionnaire for the quantitative estimation of adherence to a cardioprotective Mediterranean diet. Eur J Clin Nutr 2004; 58 (11): 1550-2.
  • Knoops KT, de Groot LC, Kromhout D, Perrin AE, Moreiras-Varela O, Menotti A, et al. Mediterranean diet, lifestyle factors, and 10-year mortality in elderly European men and women: the HALE project. JAMA 2004; 292 (12): 1433-9.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.