Studies raden aan magere melk te vermijden

Het drinken van magere melk geeft minder snel een voldaan gevoel, waardoor je meer gaat drinken dan nodig en sneller aankomt in gewicht.
Studies raden aan magere melk te vermijden
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 22 december, 2022

Is magere melk wel zo gezond als we vroeger dachten? De afgelopen jaren werden heel wat vraagtekens gesteld bij de traditionele opvatting dat koemelk voedzaam is en bijdraagt tot een goede gezondheid.

Het overgrote deel van de mensen volle melk of magere melk beschouwen als een essentieel onderdeel van hun dieet. Recente studies tonen echter aan dat de consumptie van melk schadelijk kan zijn voor een goede gezondheid.

Iedereen die graag een paar kilo’s verliest of graag zijn slanke figuur wil houden, kiest ervoor magere melk of magere zuivelproducten in huis te halen. Zo kies je voor een low-fat product, terwijl je toch van de smaak en gezondheidsvoordelen kan genieten. Dan kan je ervan genieten zonder je zorgen te maken over die enkele kilo’s extra. Zijn deze magere of light varianten echter wel zo gezond?

David Ludwig, een wetenschapper aan de Universiteit van Harvard, voerde een studie uit naar het al dan niet gezond zijn van het drinken van magere melk. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het magazine van de Amerikaanse Medische Vereniging van Pediatrie.

De studie ontdekte dat bij de productie van magere melk het vet aan het product onttrokken wordt. Dit wordt vervolgens door suikers vervangen. Op de lange termijn leidt dit tot mogelijke schade aan de gezondheid. Het is namelijk al lang een bekend gegeven dat gesuikerde drankjes slecht zijn voor het in goede conditie houden van ons lichaam, maar tot op heden kwam magere melk niet voor op dit lijstje.

In zijn studie stelt Dr. Ludwig de vraag of het nog steeds verantwoord is reclame te blijven maken voor magere zuivelproducten. Volgens hem is het absoluut nodig élke calorierijke en gesuikerde drank met de nodige voorzichtigheid te benaderen. Zo kunnen we onze gezondheid optimaal houden.

Is het nodig om koemelk en magere melk te drinken?

De resultaten van de studie van Dr. Ludwig vallen samen met de uitkomst van andere uitgevoerde onderzoeken die tot de verrassende conclusie kwamen dat het drinken van koemelk geen extra voedingswaarde heeft voor het menselijk lichaam en uiteindelijk zelfs schadelijk kan zijn.

De populariteit van koemelk is ontstaan door het hoge calciumgehalte, waarvan bekend is dat het noodzakelijk is voor de opbouw en het behoud van sterke botten. De voedingsstof calcium kan echter ook uit veel andere voedingsmiddelen gehaald worden. Deze zijn vaak gezonder en minder schadelijk voor het lichaam. 

Broccoli

Goede voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium zijn onder andere broccoli, kale en rucola, die ongeveer 160 mg calcium per portie bevatten. Andere bronnen van aanzienlijke hoeveelheid calcium per portie vind je in lekkere voedingsmiddelen. Dit zijn bijvoorbeeld sardines, noten, zaden en vele soorten groenten.

Het is dus helemaal niet nodig om grote hoeveelheden melk te drinken om je beenderen sterk en gezond te houden. In plaats daarvan is het een veel gezondere optie om vaker calciumrijke voedingsmiddelen op het dagelijks menu te plaatsen.

Wat het drinken van magere melk betreft, wordt het nog duidelijker dat er meer argumenten tegen consumptie zijn dan voor.

De uitgevoerde Harvard-studie stelt dat er heel weinig klinische proeven bestaan die duidelijk de verschillen aantonen tussen magere en volle melk en de eventuele voordelen van magere melk in verband met het behouden van lager lichaamsgewicht of andere effecten op de gezondheid.

Enkele studies toonden in tegendeel aan dat het drinken van een glas magere melk een lager verzadigingsgevoel geeft, waardoor men meer melk gaat drinken en sneller in gewicht gaat bijkomen.

Waar komt onze melk vandaan?

Toch raden nog heel wat voedingsspecialisten hun klanten aan magere zuivelproducten te gebruiken als ze een vermageringsdieet willen volgen. Elke nieuwe studie toont aan dat light versies van veel producten niet zo gezond zijn als de reclames beweren.

Steeds meer gaan stemmen op dat het gezonder is om volle melk te drinken. Je kan het best kiezen voor biologische melk in plaats van magere melk.

Zuivelproducten hebben veel bekende gezondheidsvoordelen en zorgen voor een goede conditie van het hart en de bloedvaten, helpen bij de behandeling van diabetes, stimuleren de opname van vitamines en verminderen het risico op dikkedarmkanker.

Voordat we besluiten dat melk gezond is moeten we eerst ontdekken waar het vandaan komt.

Koemelk

We kunnen helaas enkel beamen dat het de dag van vandaag, afhankelijk van in welk land je woont, lastig kan zijn om een volledig gezond zuivelproduct te vinden. De aanzienlijke hoeveelheden hormonen die men wereldwijd aan koeien geeft om de melkproductie te verhogen, heeft het product merkbaar veranderd.

Velen onder ons negeren de gevaren die commercieel geproduceerde melk kan toebrengen. Word je er echter bewust van dat het produceren van voeding de afgelopen jaren zo veel wijzigingen ondergaan heeft. Steeds meer wordt beïnvloedt door technologieën waarvan men niet echt de langetermijneffecten kent.

Wees daarom alert en ga op onderzoek uit alvorens je die producten zomaar in je winkelmandje legt


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ludwig, D. S., & Willett, W. C. (2013, September). Three daily servings of reduced-fat milk: An evidence-based recommendation? JAMA Pediatrics. https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2013.2408
  • FAO, & WHO. (2004). Vitamin and mineral requirements in human nutrition. Second editionWorld Health Organization (pp. 1–20). https://doi.org/92 4 154612 3
  • García, F. E. V., Morales, M. O. R., & Sánchez, D. P. C. (2011). El calcio en el desarrollo de alimentos funcionales. Revista Lasallista de Investigacion.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.