Voeding die men beter kan vermijden

Als je graag wil afvallen en kiest voor een gezond dieet, dan kan het best een uitdaging zijn om je dagelijkse keuze aan voeding onder de loep te nemen en na te gaan welke producten je beter kan vermijden. Het vergt enige discipline en vastberadenheid, maar het spreekt vanzelf dat we hapjes die rijk zijn aan zout, vet en suiker, die toch zo lekker kunnen smaken, het beste van het boodschappenlijstje kunnen schrappen. Bovendien moeten we niet enkel deze producten vermijden, maar ook nagaan wat er zich achter de façade van de etiketten light, organisch, biologisch of vetvrij bevindt. Deze worden door de grote bedrijven als gezond gepromoot, maar bevatten nog veel te vaak te veel ongezonde calorieën. Wij beschrijven alvast in dit artikel zeven van deze voedingsmiddelen die je hoe dan ook beter vermijdt.

Een aantal zogenaamde gezonde varianten van etenswaren die hevig aanbevolen worden, lijken niet altijd zo gezondheidsbevorderend te zijn als we wel denken. Hieronder in dit artikel vind je een overzicht van zeven voedingsmiddelen die toch een aantal elementen bevatten die niet zo gezond zijn. Denk aan zout, geraffineerde suiker of kleur- en smaakstoffen, die het lichaam op lange termijn heel wat schade kunnen berokkenen.

Light/dieetfrisdranken

Light Frisdrank

Vermijd limonades, want ze bevatten veel te hoge doses suiker.

We weten reeds geruime tijd dat frisdranken veel te veel suiker, kunstmatige smaakstoffen, cafeïne en andere toevoegingen bevatten, die een slechte invloed hebben op de conditie van ons lichaam. Bovendien bevorderen ze zwaarlijvigheid en het ontstaan van een aantal aandoeningen op lange termijn. Overal zien we nu echter reclame voor de light-versies van deze limonades of drankjes, zoals Coke Zero, die we vaak als alternatief kopen omdat we denken dat deze veel beter zijn voor onze gezondheid. Helaas is dat echter niet het geval. Het etiket light betekent enkel dat ze iets minder suikers en calorieën bevatten dan de gewone versie, maar er niet helemaal vrij van zijn.

Gezoete sojamelk

Sojamelk is een gezond plantaardig alternatief voor mensen die allergisch zijn voor koemelk of lijden aan lactose-intolerantie. Boodschap is hier goed de etiketten te lezen! In de grootwarenhuizen wordt vaak de variant aangeboden die veel te hoge doses smaak- en kleurstoffen bevat, waardoor dit drankje niet meer zo gezond is als het lijkt. Koop de ongesuikerde, natuurlijke sojamelk, die weinig calorieën bevat en een betere keus is als je gaat voor een gezond dieet.

Muesli

Mueslireep

Een lekkere kom muesli wordt over het algemeen beschouwd als een van de gezondste manieren om de dag te beginnen. Toch is het hier ook uitkijken geblazen! Er zijn namelijk talrijke muesli-mengelingen en repen op de markt die veel te veel suikers bevatten en bijna geen voedingsvezels. Lees steeds aandachtig de verpakkingsetiketten en kies voor een natuurlijke muesli-mengeling die rijk is aan vezels en weinig zoet- en kleurstoffen bevat.

Crackers

Crackers lijken vaak een gezond alternatief als je snel wil ontbijten. Ze zijn een heerlijke combinatie met een kopje koffie, fruitsap en yoghurt. Maar ondanks dat ze rijk zijn aan granen, leveren ze vaak toch te veel vetstoffen en suikers en worden ze daarom beter vermeden aan de ontbijttafel.

Sushi

Sushi

Wie houdt er niet van sushi? Het bevat heerlijke stukjes magere vis zoals tonijn en zalm die vaak aanbevolen worden als je gaat voor een gezond dieet. Onthoud echter dat als je jezelf wil verwennen met een sushimenu, je beter kiest voor kleine porties van deze lekkernij. Vaak wordt de vis gecombineerd met mayonaise, kaas en andere sausjes die het aantal calorieën per hapje vaak aardig doen oplopen.

Diepvriesvoeding

Op de vriesafdeling vinden we tegenwoordig heel wat producten terug die snelle, gezonde en lekkere alternatieven lijken te bieden voor de zelfgemaakte maaltijd thuis. Wees echter alert en bedenk dat veel van deze kant-en-klaargerechten hoge doses zout, vet en andere toevoegingen bevatten, die niet zo goed zijn voor de algemene conditie van het lichaam. Lees ook hier de etiketten op de verpakking en kies zo veel mogelijk voor vers ingevroren producten die geen toevoegingen bevatten.

Witte rijst

Witte Rijst

Witte rijst is zo ingeburgerd in onze keuken en wordt sinds jaren op veel verschillende plaatsen in de wereld gegeten. Toch toonden verschillende studies reeds aan dat het bewerken van natuurlijke rijst tot de witte soort veel van zijn gezonde voedingsstoffen verloren doet gaan. De keuze voor witte rijst wordt daardoor veel ongezonder en kan leiden tot het ontstaan van een te hoge bloedsuikerspiegel. Gebruik steeds de volkoren variant, die nog steeds alle volwaardige voedingselementen bevat die je lichaam nodig heeft.