Rood sap voor gezond gewichtsverlies

Met elk soort rood sap kan men veel antioxidanten en vitaminen verkrijgen die goed zijn voor het lichaam en tegelijkertijd het gewichtsverlies bevorderen.
Rood sap voor gezond gewichtsverlies
Sofía Quintana Alonso

Beoordeeld en goedgekeurd door de fysiotherapeut Sofía Quintana Alonso.

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 23 augustus, 2022

Rood sap is een geweldige toevoeging aan een dieet als je gewicht wilt verliezen. Afvallen is tegenwoordig immers voor velen een doel. Dit is niet slecht, zolang je echt overgewicht hebt en goede eetgewoontes aanneemt en tegelijkertijd de junkfood en frisdrank opgeeft.

Om een optimaal gewicht te bereiken en te behouden, is het belangrijk dat de methode die je gebruikt goed uitgebalanceerde voedingswaardes levert.

Daarnaast is het ook de moeite waard om te proberen gewoontes te implementeren die eenvoudig en effectief zijn en geen overmatige uitgaven met zich meebrengen. Gezondheid draait om kwaliteit, niet om kwantiteit.

Daarom zullen we je vandaag vertellen wat we weten over afvallen door rode sappen toe te voegen aan je dieet. De meesten daarvan zijn zowel gezond als goedkoop.

Soorten fruit om rood sap te maken

Sap van rood fruit in een glas

Vruchten met een rode kleur bevatten veel vitaminen en mineralen. Bovendien kunnen deze je op verschillende manieren helpen, zoals het behoud van de schoonheid van je huid en het bevorderen van gewichtsverlies.

Onder rode vruchten rekenen we onder andere:

 • aardbeien
 • frambozen
 • bramen
 • bosbessen
 • watermeloen
 • rode druiven
 • granaatappels

De meeste van hen zijn goede bronnen van onder andere:

 • vitamine C
 • bètacaroteen
 • kalium
 • calcium
 • ijzer

Dit zijn de vitaminen en mineralen die je veel voordelen bieden voor de huid en je hele lichaam reinigen. Bovendien zijn het natuurlijke diuretica en laxeermiddelen. Deze eigenschappen bevorderen de reiniging van het lichaam.

Soorten rood sap

Bij de bereiding van gemengde vruchtensappen kun je de eigenschappen van deze vruchten samenvoegen. Op deze manier krijg je de vitaminen en mineralen uit alle vruchten in de drank.

Daarnaast krijg je door het hoge watergehalte van een rood sapje meer vocht binnen. Daarom helpt dit de diuretische functie van het sap te verbeteren.

Alkalisatie

Rode vruchtensappen stellen je in staat om een groot aantal voedingsstoffen, antioxidanten en alkaliserende elementen te verkrijgen. Daarom zijn ze ideaal om af te vallen en tegelijkertijd je gezondheid te verbeteren.

Het belang van alkalisatie is te danken aan het feit dat het je lichaam helpt om de zuurheid die door verschillende factoren wordt geproduceerd tegen te gaan. Dit kan te wijten zijn aan onder andere:

 • slechte voeding
 • gebrek aan fysieke activiteit
 • vervuiling
 • alle schadelijke gewoonten van het zittende leven

Bovendien helpen rode sappen om buikvet te verbranden. Plus, hun natuurlijke suikergehalte helpt je om minder geraffineerde suiker te consumeren en dit kan helpen om gewichtstoename te voorkomen.

Hieronder beschrijven we de rode vruchten die je kunt gebruiken om rood sap te bereiden. Profiteer van al hun voordelen en smaak!

Smoothie van rood fruit

Hoe bereid je rood sap?

Het is niet nodig om een recept te hebben. Het enige wat je nodig hebt is rood fruit. Dit meng je samen, afhankelijk van de beschikbaarheid en natuurlijk je smaak.

Blauwe druiven

Druiven hebben een hoog gehalte aan resveratrol, een belangrijk antioxidant. Dit zit vooral in de schil en de zaden van de druiven. Resveratrol is ook goed voor de gezondheid van je huid. Sommige cosmetica nemen het zelfs op in hun formules.

Granaatappels

Granaatappels zijn vruchten met een hoog gehalte aan antioxidanten. Ze zijn iets groter dan een appel en beschikbaar voor de oogst in de herfst en winter.

Watermeloen

Deze vrucht is bijzonder verfrissend omdat hij veel vocht bevat – ideaal voor een drankje. Een groot deel van de kracht van watermeloen ligt in het feit dat het het vermogen van je lichaam verbetert om de hoeveelheid opgeslagen vloeistof te elimineren en te reguleren.

Dit komt onder andere door het hoge kaliumgehalte. Het is dus geweldig voor mensen die de neiging hebben om vocht vast te houden.

Rode bessen

De smaak van deze vruchten is gewoon geweldig. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn ze ook een grote bron van antioxidanten. Ook krijg je een romigere textuur als je deze vruchten in het sap verwerkt.

Rode appels

Rode appels op een tafel

Naast de bijdrage van natuurlijke suiker bevatten appels ook veel vocht, en dat is goed voor het verliezen van gewicht.

De meeste appels zijn zeer gezond, maar kies voor de rode kleur wanneer je een rode sap bereidt. Zorg er bovendien voor dat je ook de schil gebruikt, omdat het hoge vezelgehalte het lichaam goed reinigt.

Hoe maak je rood sap?

 • Meng verschillende rode vruchten, afhankelijk van wat er beschikbaar is.
 • Kies bij voorkeur voor seizoensgebonden, lokaal geteelde rode vruchten.
 • Snij en meng de vruchten met voldoende water naar smaak.

Extra aanbevelingen

De belangrijkste aanbeveling die wij je kunnen geven bij de bereiding van rood sap is dat je geen extra suiker moet toevoegen. Vruchten bevatten al veel natuurlijke suikers, fructose.

 • Als je van zoetere dranken houdt, kies dan voor rijpere rode vruchten.
 • Ook kun je een beetje vals spelen en een rijpe banaan aan je mengsel toevoegen om het zoeter te maken.

Zorg er bovendien voor dat je waar mogelijk de schil en de zaden van de vruchten (na het goed te hebben wassen) toevoegt. De schil bevat vaak de beste eigenschappen van een vrucht, net als de zaden.

Om de opname van de vitaminen en mineralen in de vruchten te optimaliseren, kun je een beetje extra vierge olijfolie, kokosolie of vlasolie aan het rode sap toevoegen.

Tot slot, onthoud dat afzonderlijke ingrediënten geen wonderen kunnen verrichten. Daarom moet je een gezond, evenwichtige voedingspatroon nuttigen en lichamelijk actief blijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • DePhillipo NN, Aman ZS, Kennedy MI, Begley JP, Moatshe G, LaPrade RF. Efficacy of Vitamin C Supplementation on Collagen Synthesis and Oxidative Stress After Musculoskeletal Injuries: A Systematic Review. Orthop J Sports Med. 2018 Oct 25;6(10):2325967118804544.
 • Xia N, Daiber A, Förstermann U, Li H. Antioxidant effects of resveratrol in the cardiovascular system. Br J Pharmacol. 2017 Jun;174(12):1633-1646.
 • Tabrizi R, Tamtaji OR, Lankarani KB, Akbari M, Dadgostar E, Dabbaghmanesh MH, Kolahdooz F, Shamshirian A, Momen-Heravi M, Asemi Z. The effects of resveratrol intake on weight loss: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(3):375-390.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.