Pickleball: de populairste sport van de laatste jaren

Ooit gehoord van pickleball? Het is een leuke kruising tussen tennis, badminton en pingpong.
Pickleball: de populairste sport van de laatste jaren

Laatste update: 21 maart, 2023

Pickleball is een relatief nieuwe sport die ontstaan is uit andere racquetball-disciplines. Het is ontstaan in de Verenigde Staten, maar heeft al veel andere landen bereikt.

Om te beginnen is de naam ongebruikelijk. Het combineert tennis, badminton en pingpong. Het wordt momenteel in meer dan 70 landen gespeeld en heeft meer dan 5 miljoen volgers.

Lees verder, want we gaan je meer vertellen over deze nieuwe discipline, met de nadruk op waarom het zo populair is en hoe het gespeeld wordt. Laten we beginnen!

Wat is pickleball?

Pickleball is een racket- of peddelsport die tennis, badminton en tafeltennis combineert. Hoewel het als nieuw wordt beschouwd, ontstond het in 1965 en de uitvinding ervan wordt toegeschreven aan het Amerikaanse Congreslid Joel Pritchard, volgens deze website (Engelse link).

Men zegt dat het allemaal gebeurde op Bainbridge Island, in de staat Washington, toen de politicus met een paar vrienden was die badminton wilden spelen. Volgens het verhaal hadden ze niet de nodige uitrusting om het te spelen, maar Barney MacCallum, de vriend van Pritichard, kwam op het idee om te improviseren met peddels en ballen.

Sindsdien heeft pickleball zich als sport ontwikkeld. Het onderscheidt zich doordat het gemakkelijk te leren is, snel en leuk, met eenvoudige spelregels. Aan de andere kant is het minder fysiek veeleisend dan de disciplines waaruit het is voortgekomen.

Dit maakt het geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd of lichamelijke conditie. In tegenstelling tot bijvoorbeeld tennis vereist pickleball niet zoveel uren training om het racket onder de knie te krijgen. Qua ruimte vereist deze discipline een kleine ruimte om de baan op te zetten.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Een tenniselleboog behandelen met medicinale planten

Waar wordt pickleball het meest gespeeld?

Pickleball
Pickleball is een unieke, eenvoudige en erg leuke sport om met familie of vrienden te spelen.

Pickleball is geboren in de Verenigde Staten, en daar wordt het ook het meest gespeeld. Het arriveerde in Spanje in 2012 met de oprichting van de Spaanse Vereniging voor Pickleball, die lid is van de Internationale Pickleball Federatie, een organisatie met 30.000 leden.

Baskenland, Canarische Eilanden, Catalonië en Madrid zijn de plaatsen waar de sport in Spanje het meest wordt beoefend.

Hoe wordt deze racketsport gespeeld?

Pickleball heeft iets levendigs dat veel mensen aanspreekt. Door het speelgemak is het een activiteit geworden om met familie of vrienden van te genieten, omdat het, zoals we al zeiden, niet veel fysieke inspanning vergt.

Benodigde uitrusting

Je hebt slechts drie elementen nodig om pickleball te kunnen spelen:

  • Paddles. Deze zijn gemaakt van hout of andere hightech materialen. Qua afmetingen mogen hun breedte en lengte niet groter zijn dan 61 centimeter.
  • Ballen. Gemaakt van plastic met kleine perforaties. Hun afmetingen variëren tussen 7 en 7,5 centimeter in diameter. Ze wegen tussen 22 en 26 gram.
  • Net. Zeer vergelijkbaar met die bij tennis of paddle tennis. Ze zijn 6,7 meter lang en 91,44 centimeter hoog aan de uiteinden, en 86 cm in het midden.

De regels van pickleball

Een pickleballbaan
Het opzetten van een pickleballbaan is heel eenvoudig. Het belangrijkste is dat het een glad en vlak oppervlak is.
  • Het wordt gespeeld in paren of individueel.
  • Het team of de speler die 11, 15 of 21 punten haalt, wint de set. De winnaar moet altijd twee punten voor liggen op de tegenstander.
  • Een complete wedstrijd duurt 3 sets.
  • De baan moet glad zijn en kan worden opgezet met draagbare netten. De afmetingen van het speelveld zijn 13,4 meter bij 6 meter.
  • Geen enkele speler mag de bal slaan of spelen zonder te stuiteren totdat de bal aan elke kant één keer is gestuiterd.
  • De bal wordt van onderen geserveerd, dat wil zeggen door het batje onder het middel in een opwaartse beweging te bewegen. De bal mag niet stuiteren aan de kant van de serveerder.
  • Zorg ervoor dat de bal schuin tegenover het punt waar de opslag werd gedaan het servicevak binnenkomt.
  • De bal mag maar één keer stuiteren binnen de grenzen van het veld van de tegenstander. Als hij daarbuiten stuitert, is de actie ongeldig, maar als hij twee keer de grond raakt, wordt het punt toegekend aan het team dat de actie maakte.

Waarom is deze sport zo populair?

Veel mensen denken misschien dat er niets nieuws is aan pickleball, maar de waarheid is dat dat wel zo is. Door langere punten te hebben en een hoger niveau van strategie te vereisen in een aanvankelijk langzaam spel, zorgt het ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt.

Wat echt belangrijk is, is niet fysieke vaardigheid, maar mentale vaardigheid, in het geval van beginners. Van hun kant voegen de meer ervaren spelers snelheid toe, waardoor het een zeer complete sport wordt.

Ten slotte staan de spelers heel dicht bij elkaar, waardoor er meer interactie tussen de twee teams ontstaat. Dit is niet zo mogelijk in de sporten waar pickleball uit voortkomt. Daarom zijn er al enkele wetenschappelijke studies (Engelse link) die de goede invloed van deze sport op alleenwonende ouderen analyseren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Asociación de Profesionales de la Educación Física ADAL. Revista pedagógica Adal, 18 (31) 21. ISSN 1575-2429.
  • Heo, Jinmoo, et al. “Importance of playing pickleball for older adults’ subjective well-being: A serious leisure perspective.” The Journal of Positive Psychology 13.1 (2018): 67-77.
  • Vitale, Kenneth, and Steven Liu. “Pickleball: review and clinical recommendations for this fast-growing sport.” Current sports medicine reports 19.10 (2020): 406-413.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.