Een tenniselleboog behandelen met medicinale planten

Een tenniselleboog wordt meestal veroorzaakt door repetitieve bewegingen van de onderarm of pols. Dit veroorzaakt ontsteking en pijn. Hier volgen enkele kruiden die kunnen helpen bij het behandelen van deze aandoening.
Een tenniselleboog behandelen met medicinale planten

Laatste update: 20 april, 2021

Een tenniselleboog is een aandoening die optreedt wanneer de pezen in de elleboog worden aangetast. De belangrijkste oorzaak van dit probleem zijn repetitieve pols- en armbewegingen. Om een tenniselleboog te behandelen, schrijven specialisten meestal medicijnen voor die ontstekingen en pijn verlichten.

Een patiënt kan in ernstige gevallen ook een operatie nodig hebben. Er zijn echter enkele alternatieven met medicinale planten die deze aandoening kunnen helpen behandelen. In dit artikel delen we 3 remedies met medicinale planten die het ongemak effectief en aanzienlijk kunnen helpen verminderen.

Wat is een tenniselleboog?

Hoewel het vaker voorkomt bij atleten, is een tenniselleboog of epicondylitis eigenlijk een blessure die iedereen die bepaalde constante bewegingen van de onderarm en pols maakt kan treffen. Het kan bijvoorbeeld mensen treffen die werken in onder andere de schilderkunst, de bouw, de slagerij werken.

Deze aandoening veroorzaakt pijn aan de buitenkant van de elleboog, die bekend staat als de epicondylus. Wat symptomen betreft suggereert een publicatie van de Mayo Clinic (Engelse link) dat pijn en krachtverlies de volgende taken moeilijk kunnen maken:

 • Handen schudden of een voorwerp vasthouden.
 • Een deurknop draaien.
 • Een kopje koffie vasthouden.

Een tenniselleboog behandelen met geneeskrachtige planten

Zoals we al zeiden, kunnen sommige medicinale planten een tenniselleboog op natuurlijke wijze helpen behandelen. Het is echter het beste om ze onder medisch toezicht toe te passen, omdat sommige contra-indicaties kunnen hebben of incompatibel zijn met bepaalde medicijnen.

1. Kurkuma

Een tenniselleboog behandelen met kurkuma

De eerste optie die we willen bespreken is kurkuma. een natuurlijke remedie van onze voorouders, die in toenemende mate wordt aanbevolen in de alternatieve geneeskunde voor verschillende aandoeningen die pijn en ontsteking veroorzaken.

Daarnaast beveelt men het sterk aan vanwege de eigenschappen van het actieve ingrediënt, curcumine, dat ook antioxiderende effecten heeft.

In dit opzicht onderbouwt een recensie in het tijdschrift Foods (Engelse link) dat dit bestanddeel effectief is bij de behandeling van ontstekingen en spierpijn veroorzaakt door inspanning. Daarom zou het het herstel en de daaropvolgende prestaties van actieve mensen verbeteren.

Kurkuma kan als specerij worden gegeten in vele recepten, zowel zoete als hartige. Je kunt het ook goed gebruiken als natuurlijke kleurstof. Een van de meest populaire bereidingen van de afgelopen jaren is gouden melk. 

De basisingrediënten zijn melk (koemelk of plantaardige melk) en kurkuma. Er kunnen echter ook andere kruiden zoals kaneel, kardemom, gember of komijn aan worden toegevoegd. Volg de onderstaande stappen en geniet van de voordelen.

Ingrediënten

 • 2 kopjes melk naar keuze (250 ml)
 • 1 theelepel kurkumapoeder (10 gr.)
 • ½ theelepel kaneelpoeder (5 gr.)
 • honing (optioneel)

Bereiding

 • Doe de melk in een kom en verwarm dit op middelhoog vuur.
 • Voeg de kurkuma en kaneel toe en roer dit goed.
 • Laat het nog 3 minuten op het vuur staan maar zonder dat het kookt.
 • Als je wilt kun je het vervolgens zoeter maken met honing of je favoriete zoetstof.
 • Geniet tot slot van deze heerlijke warme drank.

2. Gember

Ten tweede willen we nog een specerij uit dezelfde kurkuma-familie met je delen: gember. De wortelstok van deze plant valt op als een natuurlijke ontstekingsremmer. Volgens een onderzoek in The Journal of Pain (Engelse link) verminderde het consumeren van 2 gram gember per dag gedurende 11 dagen spierpijn bij mensen die elleboogoefeningen deden.

Om het meeste van de effecten te kunnen genieten, kun je de consumptie van verse gember (in sap of infusie) combineren met de plaatselijke toepassing van etherische gemberolie. Vergeet niet dat de olie moet worden verdund in een andere basisolie, zoals olijfolie, kokos- of amandelolie. Lees verder om te leren hoe je een gemberinfusie kunt bereiden.

Ingrediënten

 • 1 kopje water (250 ml)
 • 2 kleine plakjes gember
 • honing (optioneel)

Bereiding

 • Verwarm allereerst het water op middelhoog vuur.
 • Als het begint te koken voeg je de plakjes gember toe en zet je het vuur uit.
 • Laat dit vervolgens 10 minuten trekken en serveer het dan.
 • Je kunt het tot slot nog zoeten mocht je dit willen.

3. Een tenniselleboog behandelen met kattenklauw

Ontstekingsremmende eigenschappen van kattenklauw

Kattenklauw is de naam die men heeft gegeven aan de plant Uncaria tomentosa, afkomstig uit het Amazonegebied. Deze plant staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen, namelijk zijn ontstekingsremmende en antitumorale voordelen. 

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is met betrekking tot de effecten ervan op een tenniselleboog, stelt een recensie gepubliceerd in Complementary Therapies in Clinical Practice (Engelse link) dat het consumeren ervan bijdroeg aan het verminderen van ontstekingen en het verlichten van pijn bij mensen met reumatoïde artritis.

Wat betreft hoe het te consumeren, is de beste manier om kattenklauw in te nemen als supplement. Op deze manier is het gemakkelijker om de dosis onder controle te houden. Hoewel bijwerkingen niet erg vaak voorkomen, kunnen de hoge niveaus van tannines van deze plant misselijkheid, maagpijn en diarree veroorzaken.

Nu je de voordelen kent van deze geneeskrachtige planten om een tenniselleboog op natuurlijke wijze te behandelen, hoef je niet te aarzelen om ze in je dagelijkse routine op te nemen als je aan deze aandoening lijdt. Als je ze regelmatig gebruikt zul je waarschijnlijk een verbetering van pijn en ontsteking opmerken.

Onthoud echter dat een gepersonaliseerde medische diagnose en behandeling niet mag worden verzuimd. Om deze reden kun je het beste naar een professional gaan als de pijn niet afneemt of als je andere gerelateerde symptomen hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Insights, C. N. (1999). Understanding The Natural Management of Pain and Inflammation. Clinical Nutrition Insights.
 • Curcuma longa (turmeric). Monograph. (2001). Alternative Medicine Review : A Journal of Clinical Therapeutic.
 • Sandoval-Chacón, M., Thompson, J. H., Zhang, X. J., Liu, X., Mannick, E. E., Sadowska-Krowicka, H., … Miller, M. J. S. (1998). Antiinflammatory actions of cat’s claw: The role of NF-κB. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1046/j.1365-2036.1998.00424.x
 • Srinivasan, K. (2017). Ginger rhizomes (Zingiber officinale): A spice with multiple health beneficial potentials. PharmaNutrition. https://doi.org/10.1016/j.phanu.2017.01.001
 • Hardin SR. Cat’s claw: an Amazonian vine decreases inflammation in osteoarthritis. Complement Ther Clin Pract. 2007;13(1):25-28. doi:10.1016/j.ctcp.2006.10.003
 • MDPI and ACS Style. Hewlings, S.J.; Kalman, D.S. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods 2017, 6, 92. https://doi.org/10.3390/foods6100092
 • Clínica Mayo. Codo de tenista. (2019). Recuperado el 31 de agosto de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/tennis-elbow/symptoms-causes/syc-20351987

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.