Vijf voordelen van het drinken van een kurkuma tisane

Kurkuma is een oranjekleurige specerij die wordt gebruikt in verschillende bereidingen en het is vrij populair geworden vanwege de voordelen voor de gezondheid. Het artikel van vandaag vertelt je er meer over en geeft je ook instructies over hoe je een kurkuma tisane op de juiste manier kunt maken.
Vijf voordelen van het drinken van een kurkuma tisane
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Angélica Quijano

Laatste update: 07 november, 2022

Een kopje kurkuma tisane (kruidenthee) bevat veel voordelen voor de gezondheid, omdat het de wortel is van een kruid uit de Zingiberaceae-familie. Hierbij horen ook gember en kardemom. De populariteit van dit product is de laatste jaren enorm toegenomen, omdat veel mensen zweren bij de ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen.

Je hebt deze wortel vast al eens gezien en misschien heb je je door zijn karakteristieke kleur ook wel eens afgevraagd waar het voor dient. Dus vandaag willen we je graag meer vertellen over de eigenschappen en hoe je er een tisane mee kunt maken, zodat je optimaal te kunnen genieten van de voordelen.

De voordelen van het drinken van een kurkuma tisane

Er worden veel voordelen toegeschreven aan kurkuma vanwege de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Een van de meest populaire manieren om het te consumeren is als tisane, oftewel kruidenthee. Dit komt omdat het een geweldige manier is om te genieten van de karakteristieke smaak en te profiteren van de medicinale eigenschappen.

1. Helpt bij artritissymptomen

Curcumine, het actieve bestanddeel van kurkuma (Spaanse link), is een stof waarvan bekend is dat deze een antioxiderende werking heeft. Onderzoek bij de mens bevindt zich nog in het beginstadium, maar blijkbaar is er bewijs op moleculair niveau dat de effecten ervan zou kunnen ondersteunen.

Dit is het geval in een studie gepubliceerd in Springer Plus (Engelse link), die aangeeft dat dit element effectief zou kunnen zijn in het verminderen van pijn bij patiënten met artrose. Deze aandoening treedt op wanneer het kraakbeen dat de gewrichten opvangt, geleidelijk aan verslechtert, wat leidt tot schade aan de botten.

Een bord met kurkumasoorten

2. Het kan Alzheimer helpen voorkomen

De specifieke oorzaak van deze ziekte is nog niet volledig bekend, maar een publicatie van het Alzheimer Research Center (Engelse link) suggereert dat curcumine het verlies van synaptische markers en de accumulatie van amyloïde plaques zou verminderen. Dit komt omdat beide gerelateerd zijn aan de ontwikkeling van deze pathologie.

3. Een kopje kurkuma tisane kan het immuunsysteem stimuleren

Een ander gezondheidsvoordeel van dit infuus is dat het het immuunsysteem lijkt te versterken. Eigenlijk suggereert een overzicht gepubliceerd in het Journal of Clinical Immunology (Engelse link) dat de consumptie ervan positieve resultaten zou kunnen hebben bij de behandeling van auto-immuunziekten.

4. Het helpt bij de cholesterolcirculatie

Cholesterol is een noodzakelijke stof voor het lichaam om gezonde cellen te vormen. Hoge hoeveelheden in het bloed verhogen echter het risico op de vorming van afzettingen in de bloedvaten. Het kan dus leiden tot een aantal ernstige aandoeningen, zoals hartziekten en beroertes.

Volgens een studie gepubliceerd in Nutrition Journal (Engelse link), waren kurkuma en curcumine effectief in het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, dankzij hun hartbeschermende eigenschappen. Bovendien hielp de consumptie ervan het cholesterol- en triglyceridengehalte te verlagen bij risicopatiënten met deze aandoening.

5. Het is nuttig bij de behandeling van uveïtis

Uveïtis ontstaat wanneer er zwelling en roodheid in de middelste laag van de oogbol is. De belangrijkste oorzaak is onbekend, hoewel het erop lijkt dat sommige factoren zoals de aanwezigheid van bepaalde virussen of het lijden aan ontstekingsziekten van invloed kunnen zijn op de ontwikkeling ervan.

Curcumine wordt al jaren gebruikt voor de behandeling van verschillende ziekten, waaronder ontstekingsziekten. Over uveïtis stelt het onderzoek dat in de Clinical Ophthalmology (Engelse link) is gepubliceerd, dat dit onderdeel van de kurkuma een aanvulling op de therapie zou kunnen zijn om deze aandoening te verbeteren.

Hoe maak je een kurkuma tisane

Je hebt alleen water en kurkuma nodig om dit eenvoudige drankje thuis te maken en te genieten van de eerder genoemde voordelen. Volg gewoon de onderstaande stappen.

Ingrediënten

Bereiding

 • Giet het water eerst in een pan en breng het op hoog vuur aan de kook.
 • Verlaag dan het vuur tot matig, voeg de kurkuma toe en roer goed. Voeg wat gember toe als je extra eigenschappen en smaak aan de drank wilt toevoegen.
 • Kook het op een laag vuur, ongeveer 5 tot 10 minuten lang.
 • Zeef dan de thee in een kopje naar keuze.
 • Tot slot kun je het zoeten met honing voordat je ervan geniet!
Tisane met kurkuma en citroen

Mogelijke bijwerkingen van het drinken van een kurkuma tisane

Over het algemeen is de consumptie van kurkuma veilig, hoewel er bijwerkingen kunnen optreden als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen. Een publicatie van het Specialist Pharmacy Center (Engelse link) wijst erop dat de meestvoorkomende tekenen van vergiftiging de volgende zouden kunnen zijn:

 • constipatie, dyspepsie en diarree
 • zwelling en buikpijn
 • gastro-esofageale reflux met misselijkheid
 • gele ontlasting

Tot slot moeten de voordelen van kurkuma niet in de plaats komen van een medische behandeling voor een van de hierboven genoemde gezondheidsaandoeningen. Raadpleeg dus je arts als je vragen hebt over het gebruik ervan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Allegri, P., Mastromarino, A., & Neri, P. (2010). Management of chronic anterior uveitis relapses: efficacy of oral phospholipidic curcumin treatment. Long-term follow-up. Clinical ophthalmology (Auckland, N.Z.)4, 1201–1206. https://doi.org/10.2147/OPTH.S13271
 • Jagetia GC, Aggarwal BB. “Spicing up” of the immune system by curcumin. J Clin Immunol. 2007;27(1):19-35. doi:10.1007/s10875-006-9066-7
 • Henrotin, Y., Priem, F., & Mobasheri, A. (2013). Curcumin: a new paradigm and therapeutic opportunity for the treatment of osteoarthritis: curcumin for osteoarthritis management. SpringerPlus2(1), 56. https://doi.org/10.1186/2193-1801-2-56
 • Marmitt, Diorge Jônatas, et al. “Revisión sistemática de las plantas de interés para el Sistema de Salud con potencial terapéutico cardiovascular.” Revista Cubana de Plantas Medicinales 21.1 (2016): 108-124.
 • Freire-González, Rosa A., and Marlén Vistel-Vigo. “Caracterización fitoquímica de la Curcuma longa L.” Revista Cubana de Química 27.1 (2015): 9-18.
 • Chacín, Yemina Josefina Figuera, et al. “Constituyentes químicos de las hierbas y especias: Efectos sobre la salud humana.” Revista Científica UDO Agrícola 13.1 (2013): 1-16.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.