Opgeblazen maag vermijden door deze vijf tips
Heb jij ook vaak last van een vervelende opgeblazen maag? Een ophoping van lucht kan hiervan de oorzaak zijn of een langzaam opeenstapelen van vet rondom het middel. Dit ongemakkelijke verschijnsel komt meer voor bij vrouwen dan mannen. In dit artikel zullen we de meest voorkomende oorzaken van een opgezette buik benoemen.
Merk je ook dat je buik bij het opstaan mooi vlak is, je in de spiegel kijkt en je figuur oké is, maar dat met het verstrijken van de uren je maag steeds meer gaat opzetten tot zelfs je kleding niet meer comfortabel zit? Heb je al gecheckt wat deze opgeblazen maag bij jou veroorzaakt?
Het is heel goed mogelijk dat er in het spijsverteringsstelsel beetje bij beetje lucht opgestapeld wordt door slechte eetgewoontes of door het eten van bepaalde voedingswaren die je niet verdraagt.
Deze voedingswaren kunnen irriterend op de maag inwerken. Om dit opgezette gevoel tegen te gaan is het belangrijk te weten waardoor het ontstaat. Daardoor kan je de juiste gezonde gewoontes opnemen in je dagelijkse routine.
Voedselintolerantie
Bekijk eerst of er bij jou sprake kan zijn van intolerantie tegenover bepaalde voedingsmiddelen. Ze veroorzaken immers niet enkel een opgeblazen maag, maar kunnen ook op lange termijn de oorzaak zijn van heel wat andere gezondheidsproblemen.
Heb je geen bekende voedselallergie of -intolerantie, noteer dan wat je vooraf gegeten hebt als je maag weer gaat opzetten. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een niet bekende reactie op tarwe door een glutenintolerantie die spijsverteringsproblemen veroorzaakt, zoals het opstapelen van lucht in de maag. Een identieke reactie ontstaat bij mensen die te kampen hebben met een lactose-intolerantie.
Wat is de oplossing? Raadpleeg een voedingsdeskundige en laat een tolerantietest uitvoeren. Zo kom je te weten of er bij jou sprake is van intolerantie of allergie tegenover bepaalde voedingsmiddelen. Zijn de resultaten positief, dan is het belangrijk je voedingsgewoontes aan te passen en deze voedingsmiddelen uit je dieet te bannen.
Bewerkte of vooraf klaargemaakte voedingsmiddelen
Bewerkte voedingsmiddelen bevatten een te hoge dosis natrium en andere stoffen die geen positieve bijdrage leveren aan onze maag en het lichaam in het algemeen. Te veel natrium in de voeding is de voornaamste oorzaak van vocht vasthouden in het lichaam en van een opgeblazen maag.
Onthoud ook dat veel producten met het label “light” of “zero” vaak veel natrium en andere stoffen bevatten. Ze zijn vaak helemaal niet zo gezond als ze lijken.
Hoe kan je deze producten vermijden? Kies voor eenvoudige, natuurlijke en zelfgemaakte voedingsmiddelen en drankjes. Geniet van lekkere en gezonde gerechten met groenten, fruit en volkoren granen die veel minder natrium bevatten of volledig natriumvrij zijn.
Dit artikel is misschien ook interessant:
De ontwikkeling van kanker voorkomen met groenten en fruit
Te snel eten
Je hebt het vast en zeker reeds eerder gelezen dat het belangrijk is met mate te eten en voldoende tijd te nemen om van elke maaltijd te genieten. Door snel een hap te verorberen, slikken we vaak ongemerkt lucht in, waardoor de maag gaat opzetten. Als gevolg krijgen we dit ongemakkelijke, opgeblazen gevoel.
Hoe lossen we dit op? Het is beter vijf kleine maaltijden over de dag te verspreiden dan drie grote eetmomenten in te lassen. Neem rustig de tijd en besteed aandacht aan elke maaltijd door voldoende te kauwen en te genieten van elk gerecht.
Het spijsverteringsstelsel krijgt hierdoor voldoende tijd het voedsel te verwerken. Vervolgens is de kans dat lucht opgestapeld wordt in de maag een stuk kleiner.
Te veel koolzuurhoudende drankjes drinken
Limonade, cola en andere koolzuurhoudende drankjes kunnen heerlijk smaken en je dorst lessen op een warme zomerdag of na een strakke training of zware werkdag. Helaas is het niet altijd de beste keuze als je je lichaam in goede conditie wil houden en je dat zware, opgeblazen gevoel in de maag wil vermijden. Deze dranken bevatten geen enkele gezondheidsbevorderende voedingsstoffen.
Ook kunnen ze irritaties in de maag en het spijsverteringskanaal veroorzaken. Het gas dat voor de bubbels in het drankje zorgt, veroorzaakt helaas ook het opeenstapelen van lucht in de maag. Daarnaast veroorzaken de kunstmatige zoetstoffen irritatie en een opgeblazen buik.
Wat is de oplossing? Vermijd het drinken van cola, limonade en andere koolzuurhoudende dranken. Kies voor water, natuurlijke fruitsappen of heerlijke kruideninfusies op een warme zomerdag of na een zware karwei.
Eten net voor het slapengaan
Een vergissing die door veel mensen gemaakt wordt, is het niet correct plannen van het avondmaal. De laatste maaltijd van de dag eet men bij voorkeur twee tot drie uur voor het slapengaan. Geniet van een licht en eenvoudig maal dat makkelijk te verteren is.
Eten voor je gaat slapen is een slechte gewoonte die gewichtstoename veroorzaakt en kan leiden tot infecties in het lichaam. Het verstoort een vlotte werking van de spijsvertering, waarvan constipatie en een opgezette maag het gevolg kunnen zijn.
De oplossing? Niet later eten dan twee uur voor bedtijd en kiezen voor natuurlijke, gezonde gerechten die licht verteerbaar zijn. Ook een portie yoghurt en fruit zijn een goede optie als je niet de tijd of de mogelijkheid hebt een gezonde schotel te serveren.
Het belangrijkste maal van de dag is immers het ontbijt. Ga dus bij voorkeur voor een lekker stevig ontbijt, een zelf bereide gevarieerde lunch en licht diner op het einde van de dag wanneer je lichaam minder energie nodig heeft.
Onthoud!
Hou je graag die strakke buik? Bekijk dan welke slechte voedingsgewoontes die opgeblazen maag bij jou veroorzaken. Schrap ze vanaf morgen van het menu en ga voor de gezonde tips die ervoor zorgen dat je niet meer gehinderd wordt door die vervelende opgeblazen maag.
Las bovendien voldoende beweging in, drink acht glazen water per dag en je zal merken dat deze gezonde leefregels je zonder twijfel zullen helpen je strakke figuur terug te krijgen!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.