10 tekenen van het bacteriële overgroeisyndroom

18 oktober, 2018
Ziektes zoals suikerziekte kunnen de spieren van de darmen beïnvloeden en ervoor zorgen dat de temperaturen in de darmen hoger zijn dan normaal.

Heb je een paar uur na het eten een opgeblazen gevoel dat zo erg is dat je de knoop van je broek niet meer dicht kan krijgen? Het lijkt vandaag de dag steeds vaker voor te komen dat mensen wakker worden met een platte buik, maar aan het einde van de dag een opgezwollen maag hebben. Dit staat bekend als het bacteriële overgroeisyndroom.

Elke vorm van een opgezwollen maag kan een ontsteking in de darmen aangegeven, zelfs als de zwelling niet extreem is. Als je zwelling gepaard gaat met symptomen zoals darmgas en/of een opgeblazen gevoel, dan kan dit aangeven dat je gevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen of een bacteriële infectie hebt waardoor de temperatuur van je darmen stijgt.

Wat is het bacteriële overgroeisyndroom?

Een bacteriële overgroei in de darmen ontstaat wanneer de normale balans verstoord raakt en darmbacteriën ongecontroleerd vermenigvuldigen. Waarom gebeurt dit? Het komt vaak voor bij personen die een dieet volgen dat rijk is aan koolhydraten, geraffineerde voedingsmiddelen, alcohol, samengestelde voedingsmiddelen en nog meer. Deze soorten voedingsmiddelen voeden de bacteriën en breken vetzuren af, waardoor darmgas en een opgeblazen gevoel veroorzaakt wordt.

Een andere soort bacterie kan ook de gal afbreken voordat het lichaam een kans heeft gehad om het te gebruiken. Naargelang deze aandoening vordert kun je beginnen lijden aan diarree en een slechte absorptie van vetten.

Ten slotte is er een derde soort bacterie die giftige stoffen kan produceren die het slijmvlies van de dunne darm beschadigen, waardoor voorkomen wordt dat het lichaam de voedingsstoffen op kan nemen die het nodig heeft.

Lees meer: 10 middeltjes om darmgas onder controle te houden.

Wat zijn de 10 tekenen van het bacteriële-overgroeisyndroom?

Indigestie

De symptomen van het bacteriële overgroeisyndroom komen redelijk vaak voor en kunnen makkelijk verward worden met andere aandoeningen. Als je één of meer van de volgende symptomen hebt, dan kan je het beste contact opnemen met je huisarts.

 • Darmgas
 • Opgezwollen maag
 • Slechte absorptie van vetten
 • Voedingsintolerantie voor lactose, gluten, cafeïne, fructose en anderen
 • Buikpijn of krampen
 • Spijsverteringsproblemen zoals constipatie
 • Prikkelbaredarmsyndroom of inflammatoire darmziekte
 • Chronische problemen zoals vermoeidheid, diabetes, fibromyalgie, immuunziektes, neuromusculaire aandoeningen etc.
 • Gebrek aan vitaminen en mineralen, voornamelijk vitamine B12
 • Diarree

Ontdek: natuurlijke behandelingen tegen het prikkelbare darmsyndroom.

Wat veroorzaakt de overgroei van bacteriën?

De overgroei van darmbacteriën ontstaat wanneer iets het spijsverteringsproces verstoort, dat de taak heeft om de bacteriën in voeding naar de laatste bestemming in het colon te brengen. Schade aan de zenuwen of spieren in de darm kan ervoor zorgen dat de bacteriën in de dunne darm blijven, wat tot het bacteriële overgroeisyndroom kan leiden. Daarnaast kunnen ziektes zoals diabetes de spieren in de darm beïnvloeden, wat nog een risicofactor voor het bacteriële overgroeisyndroom is.

Bacteriën

Andere mogelijke oorzaken van een abnormale ophoping van bacteriën in de darm zijn fysieke belemmeringen in de darm, zoals littekens van operaties of de ziekte van Crohn. Medicijnen die de darmflora aanpassen, zoals antibiotica, zuurremmende medicijnen en steroïden kunnen ook het bacteriële overgroeisyndroom veroorzaken. Tot slot hebben we al eerder genoemd dat een van de primaire oorzaken van deze aandoening de consumptie van geraffineerde voedingsmiddelen, alcohol, koolhydraten, suiker etc. is.

Kan je op het bacteriële overgroeisyndroom testen?

Thuis kan je een ademtest uitvoeren door het advies van je huisarts op te volgen. Tijdens de test moet je vaak 12 uur vasten. Ook moet je een gespecificeerde hoeveelheid suiker consumeren. Vervolgens moet je elke 15 minuten over 3 uur in een ballon blazen, zodat je ademmonsters produceert. Deze test kan gebruikt worden om het bacteriële overgroeisyndroom en andere aandoeningen te onthullen, zoals coeliakie of een alvleesklierstoring.

In ziekenhuizen en klinieken identificeren dokters deze aandoening door de urine en ontlasting te testen. Je moet hiervoor eerst met je huisarts praten en al je symptomen opnoemen.

Hoe kun je het bacteriële overgroeisyndroom behandelen?

Een van de eerste aanbevelingen voor het behandelen van het bacteriële overgroeisyndroom is het verminderen van de consumptie van koolhydraten. Vermijd ookgeraffineerde voedingsmiddelen zoals suiker en bloem. Limiteer je consumptie van alcohol ook en neem contact op met je huisarts voor een medische behandeling. Je dokter zal meestal antibiotica voorschrijven. Het is belangrijk dat je zelfmedicatie vermijdt.

 • Small intestinal bacterial overgrowth recurrence after antibiotic therapy.
  Internal Medicine Department, Gemelli Hospital, Catholic University of Sacred Heart, Rome, Italy. 2008. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18802998
 • Small Intestinal Transit Time Is Delayed in Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Division of Gastroenterology and Hepatology, The Johns Hopkins University School of Medicine §Johns Hopkins Hospital. Baltimore. US.
  (2015). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25319735
 • Small intestinal bacterial overgrowth: a comprehensive review.Dukowicz AC, Lacy BE, Levine GM.(2007). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21960820
 • Nutrición Hospitalaria, versión On-line ISSN 1699-5198versión impresa ISSN 0212-1611. Nutr. Hosp. vol.22 supl.2 Madrid may. 2007. Papel de la flora intestinal en la salud y en la enfermedad. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112007000500003
 • Fernando Gomollón. Servicio de Aparato Digestivo. Hospital Clínico Universitario. Zaragoza. Sobrecrecimiento bacteriano. https://www.aegastro.es/sites/default/files/archivos/ayudas-practicas/24_Sobrecrecimiento_bacteriano.pdf
 • Revista médica de Chile, versión impresa ISSN 0034-9887. Rev. méd. Chile v.133 n.11 Santiago nov. 2005. Sobrecrecimiento bacteriano intestinal. http://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872005001100013
 • WebMD. What Is SIBO? https://www.webmd.com/digestive-disorders/sibo-overview-what-is-it#1
 • Dig Dis Sci. 2014 Mar;59(3):638-44. The impact of alcohol consumption and cholecystectomy on small intestinal bacterial overgrowth. doi: 10.1007/s10620-013-2960-y. Epub 2013 Dec 10.
 • Gastroenterol Hepatol (N Y). 2007 Feb; 3(2): 112–122. Small Intestinal Bacterial Overgrowth. A Comprehensive Review