Op de juiste manier je bloeddruk meten: hoe doe je dat thuis?
Tegenwoordig is het belangrijk dat je leert hoe je thuis je bloeddruk kan meten. Vele mensen doen dit omdat ze op die manier hartaanvallen en ischemie kunnen voorkomen. Op de juiste manier je bloeddruk meten is hierbij van groot belang.
Artsen raden mensen met problemen van hypertensie aan om dit te doen.
Maar sommige mensen maken van deze eenvoudige voorzorgsmaatregel vaak tot meer zorgen en vals alarm.
Dit kan tot meerdere onterechte spoedgevallen leiden als gevolg van een onjuiste meting van de bloeddruk.
Om dit reden geven we je hier acht tips. Zo kan je op de juiste manier je bloeddruk meten. Doe het rustig en let op de signalen.
De juiste lichaamshouding
Sommige mensen gaan op hun bed liggen. Ze zetten het apparaat aan en laten het pompen zonder met hun houding rekening te houden. Eerlijk gezegd is dit niet de juiste manier om dit zelfonderzoek uit te voeren.
- Dit is de juiste houding: de patiënt zit rechtop met de voeten stevig op de vloer.
- Het is belangrijk dat de rug kan steunen tegen de rugleuning of een vergelijkbaar oppervlak.
Lees ook dit artikel: Verbeter je geestelijke gezondheid met deze 7 tips
De positie van je arm is essentieel
Ook een eenvoudige verandering in de hoogte van je arm of hand kan de resultaten veranderen wanneer we onze bloeddruk thuis meten.
Als je met je arm beweegt of deze inspant kan dit een factor zijn die het resultaat kan laten afwijken.
- Daarom stellen artsen voor dat je de arm volledig op een tafel of een ander plat oppervlak laat rusten.
- De arm moet ook onbeweeglijk blijven en in een positie die voor de patiënt comfortabel is.
Je bloeddruk meten: helemaal niet bewegen
Sommige mensen gaan thuis erg achteloos om met deze praktijk en onderschatten het. Ze zitten vaak te babbelen en bewegen de armen tijdens het meten van de bloeddruk.
- Het is duidelijk dat luid praten of gepieker je bloeddruk heel snel veranderen kan.
- Als je een betrouwbaar resultaat wilt dan is de juiste manier dat je tijdens het zelfonderzoek helemaal niet beweegt.
Let op wat je een half uur vòòr de meting eet
Producten zoals alcohol of frisdranken doen vaak je bloeddruk bijna automatisch stijgen. Dit geldt ook voor het roken van een sigaret.
Het is dus logisch dat je dit soort producten vóór en tijdens de meting vermijden moet.
- Als je een glas frisdrank drinkt moet je een uur wachten voordat je de meting doet.
- Doe je dat niet dan bestaat de kans dat je misleidende resultaten krijgt. Dit kan dan tot meer bezorgdheid leiden, ook al is daar eigenlijk geen reden toe.
Hiaten tussen de metingen
Oudere mensen hebben vaak de gewoonte hun bloeddruk thuis enkele keren per dag te meten. Maar eigenlijk is deze aanpak volgens de visie van de meeste hartspecialisten niet de juiste manier.
- Belangrijk is dat je de metingen twee keer per dag uitvoert. Neem een eerste keer de bloeddruk ‘s morgens vroeg en op een nuchtere maag. Doe dit dan nog eens één uur voor het avondeten. Je moet telkens twee metingen doen met een tussentijd van één minuut.
- We raden je aan de bloeddruk te meten op een aangename plaats met een matige temperatuur.
Zoek het juiste toestel
Sommige toestellen kunnen foutieve metingen geven. Dit betekent dan dat vele mensen geen exacte gegevens verkrijgen over hun bloeddruk. Ideaal is dat je je een toestel aanschaft dat door een nationale professionele organisatie is goedgekeurd.
Op de website van de hartstichting staat een link naar een lijst met adviezen over welke bloeddrukmeter geschikt is.
Vergeet polsapparaten
De nieuwe technologie voor mensen met een hoge bloeddruk is comfortabel, praktisch en met een mooi design. We hebben het hier over de moderne apparaten die je om de arm of de pols kan doen.
Maar het probleem is dat die toestellen afwijkingen kunnen vertonen als gevolg van de handbewegingen.
Ook dit is een boeiend artikel: Welke voedingsmiddelen verlagen hoge bloeddruk?
Je bloeddruk meten: probeer zo rustig mogelijk te zijn
Dit is nog een andere fout die patiënten met een hoge bloeddruk vaak maken. Ze meten hun bloeddruk net nadat ze een ruzie hebben het gehad of een of andere probleem overwonnen hebben. In deze gevallen zullen de resultaten verhoogd zijn. Dit zal nog meer zorgen veroorzaken.
In plaats hiervan moet je proberen om wat tot rust te komen. Adem diep in en uit en wacht even voordat je de bloeddrukmeter gaat gebruiken.
Zelfs artsen proberen mensen altijd te kalmeren voordat ze hun testen uitvoeren. Dit is om de zogenaamde “spreekkamerhypertensie” te vermijden.
Samengevat kunnen we dus stellen dat te veel bezorgdheid niet alleen de bloeddrukmetingen thuis beïnvloedt. Maar het maakt de kans ook groter dat zich een buitensporig gezondheidsprobleem ontwikkelt.
Want tenslotte kan je aandoeningen die met de bloeddruk te maken hebben het best vermijden door je emoties te kalmeren en onder controle te houden. Combineer dit met een geschikt voedingspatroon.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Sociedad Española de Hipertensión (SHE). Liga Española para la Lucha contra la Hipertensión Arterial. Aparatos de medida PA. [Online] Available at: www.seh-lelha.org/aparatos-medida-pa/