Ontdek de ongelooflijke voordelen van wortels voor de huid

Van de voordelen van wortels kun je profiteren door ze te consumeren of ze als masker aan te brengen. Ken je al hun gezondheidsvoordelen?
Ontdek de ongelooflijke voordelen van wortels voor de huid

Geschreven door Óscar Dorado

Laatste update: 11 augustus, 2022

Wortelen zijn groenten met een goed gehalte aan voedingsstoffen en bovendien weinig calorieën. Het wordt beschouwd als een van de nuttigste voedingsmiddelen in de wereld van de esthetica, en veel van de eigenschappen kunnen bijdragen tot de gezondheid van de huid. Wil je alles weten over de voordelen van wortels voor de huid?

De hoge concentratie bètacaroteen, vitamines B en C, kalium, vezels en mineralen, calcium, fosfor, kalium, magnesium, natrium, zink, ijzer, koper, fluor en mangaan- maken wortels tot een van de meest voedzame groenten die er bestaan.

Elk van deze wortelbestanddelen draagt – in mindere of meerdere mate – bij tot een gezonde huid. In het geval van bètacaroteen bijvoorbeeld zet het lichaam het om in vitamine A, dat kan helpen de huid gezond, glad en stevig te houden.

Voordelen van wortels voor de huid

Net als andere natuurlijke remedies zijn zelfgemaakte bereidingen met wortels nuttig om je lichaam dagelijks te verzorgen, of, als dat niet lukt, als aanvulling op een door de dermatoloog aangegeven specifieke behandeling. Als je echter aan een huidaandoening lijdt, is het beter je gezondheidsprofessional te raadplegen.

1. Anti-veroudering

Wortels bevatten vitamine A, dat de aanmaak van collageen in het lichaam bevordert, volgens een studie gepubliceerd door de Tijdschrift voor Onderzoekende Der matologie (Engelse link). Collageen is een structureel eiwit dat essentieel is voor het behoud van de elasticiteit van de huid.

Een vrouw eet een wortel

Bovendien kan het, volgens een in 1998 (Engelse link) door dezelfde bron gepubliceerd artikel, ook rimpels helpen voorkomen en het verouderingsproces vertragen.

Bovendien is vitamine A of retinol een antioxidantverbinding, zodat het het vroegtijdig verschijnen van tekenen van veroudering zoals rimpels, vlekken en verkleuringen voorkomt.

2. Bescherming tegen de zon

Wortels versterken de weerstand tegen ultraviolette (UV) stralen dankzij hun hoge gehalte aan carotenoïden, vooral bètacaroteen, zoals gedetailleerd wordt beschreven in een studie die in Voedingsstof fen (Engelse link)  in 2010. Daardoor kunnen we langer bruin blijven en verminderen de schadelijke effecten van blootstelling aan de zon.

Interessant voor jou is misschien ook dit artikel:
De beste middelen tegen zonnebrand

3. Behandeling van een vette huid

Een van de voordelen van wortels is dat ze heilzaam kunnen zijn voor mensen met een vette huid of acne-problemen, volgens een studie gepubliceerd door de Tijdschrift voor Geneesmiddelen in de Dermato logie (Engelse link). Ook dit komt door zijn potentie als antioxidant.

Het lijkt ook een samentrekkende werking te hebben, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen. Hieronder geven we je een populair huismiddeltje met wortel en honing, al moet nogmaals gezegd worden dat de werkzaamheid van de combinatie van deze elementen door geen enkel onderzoek wordt ondersteund.

Ingrediënten

 • 1 wortel
 • 2 theelepels honing (15 gram)

Wat moet je doen?

 • Als je de wortel op een vette huid wilt gebruiken, moet je hem eerst koken en dan mengen.
 • Doe er dan de twee theelepels honing bij om een gladde pasta te verkrijgen. Honing heeft een exfoliërend effect op de lederhuid, volgens een studie gepubliceerd door de Internationaal Tijdschrift voor Farmaceutische Wetenschap Uitvinding (Engelse link).
 • Breng het middel op je huid aan (zorg dat het niet te heet is). Laat het dan een paar minuten intrekken. Spoel ten slotte af met lauw water.

4. Vochtinbrengend voor droge huid?

Van wortels wordt gezegd dat ze in theorie ook heilzaam kunnen zijn voor mensen met een droge huid, vanwege hun gehalte aan kalium en bètacaroteen (vitamine A). Hoewel dit traditionele gebruik door deze bewering ondersteund wordt, moet opgemerkt worden dat er geen studies zijn om dit verband te bewijzen.

5. Behandeling van huidaandoeningen

Zoals hierboven vermeld, bevatten wortels een aantal antioxidanten. Volgens een studie uit 2005 (Engelse link) kunnen deze bestanddelen verschillende huidaandoeningen helpen voorkomen en genezen, zoals:

6. Genezende eigenschappen

Ten slotte worden aan wortels vermeende genezende eigenschappen toegeschreven. In de traditionele Chinese geneeskunde worden ze bijvoorbeeld gebruikt om wonden en andere huidletsels te behandelen.

Tegenwoordig hebben verschillende studies de ontstekingsremmende eigenschappen van bètacaroteen bewezen om de huid te revitaliseren en te regenereren. Deze rol van antioxidanten wordt bijvoorbeeld belicht in onderzoek gepubliceerd in Experimentele dermatologie (Engelse link).

Je vindt het misschien interessant om te lezen:
Makkelijke reinigende wortelsmoothies

Overdrijf niet met wortels voor een gezonde huid

Hoewel wortels kunnen helpen bij de preventie en behandeling van verschillende kwalen, is het niet aan te raden ze in overdaad te consumeren. In feite presenteert een studie uit 2012 (Engelse link) het geval van een man die last kreeg van constipatie, carotenose, en vitamine A-intoxicatie door een hoge consumptie van wortelen – hij nam zes of zeven stukken per week.

Het is altijd het beste om met een dermatoloog en een voedingsdeskundige te overleggen over de verschillende manieren om deze groente in onze dagelijkse routine en recepten op te nemen. Op die manier spelen we op veilig en versterken we de gunstige effecten en de voordelen van wortels. Wortelen hebben veel te bieden!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • James Varani, Roscoe L. Warner, Mehrnaz Gharaee-Kermani, Sem H. Phan, Sewon Kang, JinHo Chung, ZengQuan Wang, Subhash C. Datta, Gary J. Fisher, John J. Voorhees. 2000. Vitamin A Antagonizes Decreased Cell Growth and Elevated Collagen-Degrading Matrix Metalloproteinases and Stimulates Collagen Accumulation in Naturally Aged Human Skin.
  Journal of Investigative Dermatology. https://doi.org/10.1046/j.1523-1747.2000.00902.x.
  (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X15407985)
 • James Varani, Gary J. Fisher, Sewon Kang, John J. Voorhees. 1998. Molecular Mechanisms of Intrinsic Skin Aging and Retinoid-Induced Repair and Reversal. Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings. https://doi.org/10.1038/jidsymp.1998.14.
  (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1087002415301933)
 • Julie A. Evans and Elizabeth J. Johnson. 2010. The Role of Phytonutrients in Skin Health. Nutrients. https://www.mdpi.com/2072-6643/2/8/903/htm
 • Bowe WP, Patel N, Logan AC. Acne vulgaris: the role of oxidative stress and the potential therapeutic value of local and systemic antioxidants. Journal of Drugs in Dermatology : JDD. 2012 Jun;11(6):742-746.
 • Diep N. T. Tran; Huong T. Nguyen. 2017. An Exploration of Parameters of The Fermentation Process of Honey Riched in Gluconic Acid – Oriented in Cosmetics Applications. International Journal of Pharmaceutical Science Invention. http://www.ijpsi.org/Papers/Vol6(4)/D06041724.pdf
 • Okayama, Y. 2005. Oxidative Stress in Allergic and Inflammatory Skin Diseases.  Current Drug Targets – Inflammation & Allergy. https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cdtia/2005/00000004/00000004/art00016
 • Lademann, J., Meinke, M.C., Sterry, W. and Darvin, M.E. (2011), Carotenoids in human skin. Experimental Dermatology, 20: 377-382. doi:10.1111/j.1600-0625.2010.01189.x
 • Sansone, R.A. and Sansone, L.A. (2012), Carrot man: A case of excessive beta‐carotene ingestion. Int. J. Eat. Disord., 45: 816-818. doi:10.1002/eat.22015

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.