Is er een verband tussen voeding en acne?

Dieet en acne worden al jaren met elkaar in verband gebracht, met veel mythes en halve waarheden die het moeilijk maken om te bepalen welke informatie klopt. Hoe waar is het dat bepaalde voedingsmiddelen acne kunnen beïnvloeden? Ontdek het in dit artikel.
Is er een verband tussen voeding en acne?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Tientallen jaren geleden onderzochten specialisten het mogelijke verband tussen voeding en acne al. Acne is een aandoening die ontstaat in de Pilosebaceous eenheden of talgklierfollikels. Mensen die er last van hebben ontwikkelen kleine vlekjes of zwellingen op verschillende delen van het lichaam.

Androgenen (mannelijke hormonen) veroorzaken een dubbel effect. Aan de ene kant stimuleren ze de talgproductie van het lichaam. Aan de andere kant verstoppen ze de poriën waar het lichaam de talg uit zou moeten drijven. Dit proces leidt tot de ophoping van bacteriën en klierontsteking.

Acne is echter een dermatologische aandoening die veel voorkomt bij de algemene bevolking. Specialisten merken zelfs op dat bij adolescenten meer dan 85% hier last van heeft. Het kan ook voorkomen bij mensen ouder dan 25 jaar. Acne treft in deze groep 54% van de vrouwen en 40% van de mannen.

Tot enkele tientallen jaren geleden raadden specialisten het eten van chocolade, noten, gefrituurd voedsel en vleeswaren af. Ze geloofden dat deze de symptomen van de aandoening konden verergeren.

De resultaten van verschillende studies hebben echter geen bewijs gevonden tussen het opnemen van deze voedingsmiddelen in het dieet en het ontstaan van acne.

Is er een verband tussen voeding en acne?

Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index

Brood

De laatste paar jaar hebben specialisten de invloed die voedingsmiddelen met een hoge glycemische index hebben op acne onderzocht  (Engelse link). De resultaten suggereren dat het consumeren van veel geraffineerde suikers en zuivelproducten de symptomen van acne kunnen veroorzaken.

Deze voedingsmiddelen bevorderen de aanmaak van androgenen door het lichaam die de belangrijkste oorzaak zijn van de veranderingen in de talgklierfollikel, zoals ontstekingen.

Wit brood en industriële bakkerijproducten zijn niet de beste opties als je van een gezond ontbijt wilt genieten.

Het ketogeen dieet als behandeling voor acne

Sommige auteurs (Engelse link) Stel voor het ketogeen dieet te volgen om de aandoening te verbeteren. Door koolhydraten en andere voedingsmiddelen met een hoge glycemische index te beperken, kan het mogelijk zijn de symptomen van de aandoening aanmerkelijk te verbeteren en het ontstekingsproces te verminderen.

Er zijn nog geen gerandomiseerde klinische proeven geweest die het consumeren van melk of vetten in verband brengen met het ontstaan van acne. Met dat gezegd, zou de beste manier om acne te voorkomen, volgens het bewijsmateriaal dat we nu hebben, zijn om koolhydraten en bewerkte voedingsmiddelen te beperken.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
De oorzaken en behandeling van baby-acne

Wees voorzichtig met een teveel aan eiwitten

Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of American Academy of Dermatology (Engelse link) waarschuwt voor de mogelijkheid van het ontstaan van acne bij het gebruik van supplementen met een hoge dosering eiwitten.

Hoe dan ook, de resultaten tonen geen sterk verband aan tussen de eiwitbelasting in de voeding en het ontstaan of de ernst van de aandoening, want de studies vertoonden een aanzienlijke bias.

Aan de ene kant zijn er personen met een hoge BMI; aan de andere kant gebruiken sommigen van hen dopingmiddelen. Deze kunnen het aantal in het lichaam aanwezige androgenen, die de basis van de aandoening vormen, veranderen.

Genetica speelt een belangrijke rol

Vrouw met acne

Acne is een aandoening die voorkomt bij ongeveer 85% van de adolescenten tussen 15 en 24 jaar. Ondanks dat zullen erfelijke genetische aandoeningen ook invloed hebben op het ontstaan van acne.

Mensen met een droge huid hebben minder kans op het ontstaan van acne omdat ze minder talg in hun follikels en daardoor de follikels minder snel ontstoken raken door ophoping van bacteriën.

Veel factoren dragen ertoe bij dat een individu acne ontwikkelt. Daaronder zou de genetica een belangrijke rol kunnen spelen.

Effectieve behandelingen

Buiten de rol die voeding kan spelen bij het voorkomen en verminderen van acne verschijnselen en symptomen, zijn de meest effectieve behandelingen tegen deze aandoening farmacologisch.

Deze ontstekingen produceren bacteriën die gevoelig zijn voor veel geneesmiddelen zoals benzolperoxide of clindamycine. Deze behandelingen worden meestal plaatselijk als crèmes aangebracht, maar in sommige ernstiger gevallen kan de persoon kiezen voor een orale behandeling.

Het verband tussen voeding en acne kan de behandeling gunstig beïnvloeden

Acne is een veel voorkomende aandoening bij adolescenten. Dat komt omdat hormonale veranderingen en de androgene belasting tot de risicofactor bijdragen. Voeding kan echter de ernst van de aandoening beïnvloeden.

Hoewel diëten en acne al jaren met elkaar in verband worden gebracht, waarbij veel mythes in de strijd werden geworpen, geloven specialisten tegenwoordig dat het enige mogelijke verband bestaat met voedingsmiddelen die rijk zijn aan geraffineerde suikers die de lichaamsproductie van insuline stimuleren.

Over het algemeen raden we aan een dermatoloog te bezoeken als je tekenen van deze aandoening begint te vertonen. Die moet kunnen beoordelen of het nodig is je tot medicijnen te wenden om grote uitbraken te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Reynolds RC, Lee S, Choi JY, et al. Effect of the glycemic index of carbohydrates on Acne vulgaris. Nutrients. 2010;2(10):1060–1072. doi:10.3390/nu2101060
  • Paoli, A., Grimaldi, K., Toniolo, L., Canato, M., Bianco, A., & Fratter, A. (2012, April). Nutrition and acne: Therapeutic potential of ketogenic diets. Skin Pharmacology and Physiology. https://doi.org/10.1159/000336404
  • Smith RN., Mann NJ., Braue A., Makelainen H., et al., The effect of a high protein, low glycemic load diet versus a conventional, high glycemic load diet on biochemical parameters associated with acne vulgaris: a randomized, investigator masked, controlled trial. J Am Acad Dermatol, 2007. 57 (2): 247-56.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.