Oorzaken en behandeling van baby-acne

Baby-acne verdwijnt na enkele maanden vanzelf en het heeft meestal geen medische behandeling nodig. Lees hier meer over de oorzaken.
Oorzaken en behandeling van baby-acne
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Vandaag gaan we het over de oorzaken en behandeling van baby-acne hebben. Baby-acne is acne die op de huid van een pasgeboren baby voorkomt. Het kan elders op het gezicht voorkomen, maar verschijnt meestal op de wangen, neus en voorhoofd. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze aandoening zowel vaak voorkomt als tijdelijk is.

Er zijn niet veel maatregelen die je kunt nemen om baby-acne te voorkomen en in de meeste gevallen lost het vanzelf op. Als het echter tussen de leeftijd van zes maanden en twee jaar optreedt, dan is interventie noodzakelijk om te voorkomen dat het in de adolescentie verschijnt.

Vaak is de diagnose van deze huidaandoening in één oogopslag te stellen. Het is daarom meestal niet nodig om je toevlucht tot specifieke analyses te nemen. Wil je graag meer over deze aandoening weten? Lees dan verder…

Wat kan baby-acne veroorzaken?

Baby acne

Baby-acne treedt meestal kort na de geboorte op. In de meeste gevallen verdwijnt het zonder behandeling. Deze aandoening is geen allergische reactie en is ook niet het gevolg van iets dat tijdens de geboorte is gebeurd.

Baby-acne is ook geen uitslag die door een slechte spijsvertering wordt veroorzaakt. Dit zijn tekenen van acne die bij 2-5% van de pasgeborenen voorkomen. De talgproductie bevordert de verandering van de opperhuid. In de maanden na de geboorte is de talgproductie erg hoog, net als tijdens de adolescentie.

Tegenwoordig is er geen bewijs dat het dieet van een moeder de ontwikkeling van acne bij de baby beïnvloedt. Slechts in een aantal gevallen is het mogelijk om een echte allergie voor melk aan te tonen, nadat melk en de eiwitten ervan zijn geëlimineerd en opnieuw in het dieet van de moeder zijn opgenomen.

Wat we weten is dat mannelijke geslachtshormonen bij jongens (Engelse link) en in mindere mate bij meisjes, een belangrijke rol in het verschijnen ervan spelen. Als de baby veel van deze hormonen aanmaakt of als de moeder ze in grote hoeveelheden doorgeeft, dan stimuleren ze de afscheiding van het talg dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van acne.

Om deze verandering in de huid van de pasgeborene tot uiting te laten komen, moet de baby bovendien genetisch vatbaar zijn om aan deze aandoening te lijden. Bij kinderen met talgfollikels die smaller zijn dan normaal, is het moeilijker voor het talg om uit het laatste deel van de follikels te komen. Dit geldt vooral als er een verhoogde talgproductie is.

Misschien ook interessant om te lezen:
Alles wat je moet weten over een reactieve huid

Symptomen

Baby-acne wordt meestal door het verschijnen van kleine rode of witte bultjes op de wangen, neus of voorhoofd gekenmerkt. Het verschijnt meestal in de eerste twee tot vier weken na de geboorte. Een aantal baby’s heeft ook kleine witte bultjes op hun neus, kin of wangen.

Misschien ook interessant om te lezen:
7 manieren om de lucht in je huis te verversen

Behandeling van baby-acne

Baby met zalf

De behandeling van acne bij baby’s kan het gebruik van retinoïde crèmes met zich meebrengen (Engelse link), die gedurende enkele maanden worden aangebracht. Het is ook raadzaam om de omgeving van de kinderkamer te verbeteren.

Aangezien baby-acne meestal na enkele maanden vanzelf verdwijnt, heeft het meestal geen medische behandeling nodig. Als het probleem echter langer aanhoudt, dan wordt meestal een behandeling aanbevolen.

Voordat je met een behandeling begint, is het een goede aanbeveling om de kamer van het kind vaak te luchten. Een omgeving die te warm en vochtig is, kan de groei en verspreiding van bacteriën stimuleren.

Zoals we al zeiden, als het tussen de 6 en 12 maanden niet is verdwenen, dan zal je kinderarts waarschijnlijk een behandeling voorschrijven. Het is bovendien meestal een teken dat acne in de adolescentie weer op zal duiken.

Crèmes met retinoïden worden meestal gebruikt en gedurende enkele maanden aangebracht. Deze crèmes danken hun doeltreffendheid aan hun vermogen om:

  • Talgacne vrij te laten.
  • Ontstekingen te verminderen.
  • De groei van Propionibacterium acnes te verminderen, een bacterie die zich met talg voedt en die in de huid wordt aangetroffen die door acne is aangetast.

Als laatste advies, als de acne-puistjes een kleine gele vlek in het midden hebben, dan is het meestal raadzaam om een zalf met erytromycine aan te brengen. De reden hiervoor is dat er mogelijk een bacteriële infectie is en erytromycine is een antibioticum dat de situatie verbetert. Uiteraard mag je dit alleen op voorschrift van de kinderarts van je kind doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Serna-Tamayo, C., Janniger, C. K., Micali, G., & Schwartz, R. A. (2014). Neonatal and infantile acne vulgaris: An update. Cutis94(1), 13–16.
  • Antoniou, C., Dessinioti, C., Stratigos, A. J., & Katsambas, A. D. (2009, July). Clinical and therapeutic approach to childhood acne: An update. Pediatric Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.2009.00932.x
  • Samycia M, Lam JM. Infantile acne. CMAJ. 2016;188(17-18):E540. doi:10.1503/cmaj.160139
  • Kutlubay Z, Tanakol A, Engýn B, et al. Newborn Skin: Common Skin Problems. Maedica (Buchar). 2017;12(1):42–47.
  • Chularojanamontri L, Tuchinda P, Kulthanan K, Pongparit K. Moisturizers for Acne: What are their Constituents?. J Clin Aesthet Dermatol. 2014;7(5):36–44.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.