Remedie van kurkuma om acne te behandelen

Wist je dat je een remedie van kurkuma kunt gebruiken om acne te behandelen? Lees verder voor meer informatie.
Remedie van kurkuma om acne te behandelen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Kurkuma wordt al jaren gewaardeerd om zijn medicinale en cosmetische toepassingen. Hoewel het normaal gesproken als culinair ingrediënt wordt gebruikt, gebruiken veel mensen het daarnaast ook vanwege de genezende effecten. Wist je dat je een remedie van kurkuma kunt maken om acne te behandelen? Vandaag vertellen we je hoe.

Kurkuma bevat een biologisch actieve stof genaamd curcumine, die het zijn karakteristieke kleur en een groot deel van zijn eigenschappen geeft. Deze stof werkt ontstekingsremmend en is een antioxidant. Daardoor is het zowel inwendig als uitwendig nuttig om te gebruiken.

Het is dus niet verwonderlijk dat de extracten ervan in de dermatologie worden gebruikt. Hoewel het onderzoek naar de eigenschappen ervan doorgaat, wordt de remedie van kurkuma om acne te behandelen die vandaag gaan bespreken al door veel mensen gebruikt. Probeer het ook!

Waarom een remedie van kurkuma gebruiken om acne te behandelen?

Waarom een remedie van kurkuma gebruiken om acne te behandelen

Kurkuma heeft antibacteriële effecten vertoond die nuttig kunnen zijn om dermatologische aandoeningen zoals acne te beheersen. We gaan je uitleggen hoe dit in zijn werk gaat.

Kurkuma heeft verschillende en interessante voordelen om acne te behandelen. Ten eerste is het belangrijk om de antibacteriële eigenschappen te benadrukken die micro-organismen zoals Cutibacterium acnes kunnen bestrijden als het wordt gecombineerd met laurinezuur. Het effect is vergelijkbaar met geneesmiddelen zoals erytromycine en clindamycine.

Aan de andere kant heeft deze geweldige specerij ontstekingsremmende effecten die dermatologische problemen positief kunnen beïnvloeden. Hoewel we meer wetenschappelijk bewijs nodig hebben om het effect op acne te bewijzen, suggereert anekdotisch bewijs dat het effectief kan zijn.

Kurkuma en zijn antioxidanten hebben ook andere belangrijke effecten bij de behandeling van acne. Door het lokaal op de huid aan te brengen, wordt weefsel hersteld, waardoor de aanwezigheid van littekens wordt geminimaliseerd. Bovendien stimuleert het de aanmaak van collageen en vermindert kurkuma mogelijk het risico op vroegtijdige rimpels.

Andere voordelen van kurkuma voor de huid

In tegenstelling tot andere, meer conventionele behandelingen, heeft het gebruik van kurkuma voor acne ook andere belangrijke effecten op de gezondheid van je huid.

Dankzij de curcumine, vitamines en mineralen die het bevat, is het voor je huidgezondheid zeer behulpzaam. Daarnaast levert kurkuma ook andere voordelen op waaronder:

 • kurkuma draagt bij aan en verhoogt de natuurlijke glans van je huid.
 • het bevordert de genezing van wonden.
 • kurkuma kan helpen opvlammingen van psoriasis het hoofd te bieden
 • het helpt bij de behandeling van schurft.
 • kurkuma minimaliseert oxidatieve stress en voorkomt vroegtijdige veroudering.

Een remedie van kurkuma om acne te behandelen

Een remedie van kurkuma om acne te behandelen

Om optimaal te profiteren van de eigenschappen van kurkuma voor de behandeling van acne, stellen we een remedie voor waarbij we het effect ervan versterken door de componenten van kokosolie te gebruiken. Dit natuurlijke ingrediënt bevat laurinezuur, wat bekend staat om zijn antimicrobiële werking , en zeer nuttig kan zijn voor de behandeling van acne.

Bovendien is kokosolie uitgebreid bestudeerd in de dermatologie, omdat het de huid hydrateert en ziekten als psoriasis en eczeem helpt te behandelen. Net als kurkuma helpt het zelfs bij het proces van littekens en regeneratie van de huid, waardoor de negatieve effecten van vrije radicalen worden geminimaliseerd.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel gemalen kurkuma (15 g)
 • 2 eetlepels biologische kokosolie (30 g)
 • 1 eetlepel honing (15 g)

Bereiding

 • Giet eerst de gemalen kurkuma in een schoon schaaltje.
 • Voeg vervolgens de gesmolten kokosolie en honing toe.
 • Roer ten slotte een paar minuten door tot je een homogeen mengsel krijgt.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Voordat je het masker aanbrengt op de delen van de huid die door acne zijn aangetast, is het belangrijk dat je alle make-upresten en vuil van de huid verwijdert.
 • Zodra je gezicht schoon is, kun je beginnen met het aanbrengen van het masker.
 • Zorg ervoor dat je de probleemgebieden volledig afdekt met het mengsel.
 • Laat het masker 15 minuten intrekken en spoel het daarna goed af met warm water.
 • Pas dit masker minimaal 3 keer per week toe op de door acne aangedane huid.

Let op: de resultaten zijn niet direct zichtbaar. Het is belangrijk om deze remedie van kurkuma om acne te behandelen consistent te gebruiken om de gewenste resultaten te bereiken.

Waarschuwingen

Hoewel deze behandeling met kurkuma zeer effectief kan zijn bij het verwijderen van acne, moet je je altijd bewust zijn dat een dergelijke remedie ook bijwerkingen kan veroorzaken.

Wanneer je het op de huid aanbrengt, kan het tijdelijk vlekken op de huid veroorzaken of een licht, geel residu achterlaten. Deze verkleuring verdwijnt meestal bij een goede reiniging.

Echter, soms de componenten kan allergische reacties of contact dermatitis veroorzaken. Uit een onderzoek uit 2015 bleek dat curcumine voor sommige mensen een allergeen is. Bij deze mensen kan het aanbrengen van een remedie met kurkuma irritatie, roodheid en zwelling veroorzaken.

Vanwege het bovenstaande is het altijd het beste om een kleine test uit te voeren voordat je het masker op alle delen met acne aanbrengt. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een beetje kurkuma op je onderarm of een ander deel van je huid aan te brengen. Als er na 24 uur geen negatieve reacties zijn, is het veilig om te gebruiken.

Samengevat…

Kurkuma kan een geweldige bondgenoot zijn in de strijd tegen acne, vooral als je het combineert met kokosolie. Je moet het echter eerst op je huid uittesten, omdat het bij sommige mensen een allergische reactie kan veroorzaken.

Voor mensen die geen allergische reactie op kurkuma vertonen is het een geweldige optie om andere conventionele behandelingen te ondersteunen om acne te verminderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Liu, C.-H., & Huang, H.-Y. (2013). In Vitro Anti-Propionibacterium Activity by Curcumin Containing Vesicle System. Chemical and Pharmaceutical Bulletin. https://doi.org/10.1248/cpb.c12-01043
 • Gupta, S. C., Kismali, G., & Aggarwal, B. B. (2013). Curcumin, a component of turmeric: From farm to pharmacy. BioFactors. https://doi.org/10.1002/biof.1079
 • Akbik, D., Ghadiri, M., Chrzanowski, W., & Rohanizadeh, R. (2014). Curcumin as a wound healing agent. Life Sciences. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2014.08.016
 • Thangapazham, R. L., Sharad, S., & Maheshwari, R. K. (2013). Skin regenerative potentials of curcumin. BioFactors. https://doi.org/10.1002/biof.1078
 • Thangapazham, R. L., Sharma, A., & Maheshwari, R. K. (2007). Beneficial role of curcumin in skin diseases. Advances in Experimental Medicine and Biology. https://doi.org/10.1007/978-0-387-46401-5_15
 • Ferreira, L. A. M., Alves, R. J., Carneiro, G., Silva, E. L., Trindade, V., de Carvalho, M. A. R., … Goulart, C. (2014). Solid Lipid Nanoparticles Loaded with Retinoic Acid and Lauric Acid as an Alternative for Topical Treatment of Acne Vulgaris. Journal of Nanoscience and Nanotechnology. https://doi.org/10.1166/jnn.2015.9184
 • Chaudhari, S. P., Tam, A. Y., Barr, J. A., & Tan, J. (2015). Curcumin: A contact allergen. Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.