De beste natuurlijke laxeermiddelen om constipatie te bestrijden

Dankzij de eigenschappen en het pectinegehalte behoren appels tot de beste natuurlijke laxeermiddelen en kunnen ze ons helpen bij constipatie.
De beste natuurlijke laxeermiddelen om constipatie te bestrijden

Laatste update: 22 februari, 2022

Als je last hebt van constipatie wil je graag weten wat de beste natuurlijke laxeermiddelen zijn. Vergeet niet dat je ook voedsel moet eten dat een goede hoeveelheid vezels bevat, die de transit reguleert en de darmflora verbetert – yoghurt is zo’n voorbeeld.

Natuurlijke laxeermiddelen zijn voedingsmiddelen of kruiden die je stoelgang bevorderen. Het is belangrijk ze te onderscheiden van purgatieven, want de laatste hebben een sterkere of drastischer werking en kunnen bepaalde problemen of contra-indicaties veroorzaken.

Soorten natuurlijke laxeermiddelen

Rekening houdend met de manier waarop ze in het lichaam werken (Engelse link), kunnen we de volgende soorten natuurlijke laxeermiddelen indelen in 3 verschillende groepen. We zullen dit hieronder toelichten. 

Stimulerende middelen

Deze worden ook wel natuurlijke purgatieven genoemd. Ze werken door de musculatuur van de darm te stimuleren, omdat ze bepaalde bestanddelen bevatten die op de zenuwuiteinden van de dikke darm inwerken, waardoor bewegingen ontstaan die de ontlasting bevorderen.

De negatieve effecten van stimulerende laxeermiddelen hebben te maken met hoelang ze in je lichaam blijven werken. Eenmaal ingenomen kunnen ze tot 8 uur doorwerken. Het is raadzaam ze voor het slapen gaan in te nemen, zodat ze gedurende de nacht doorwerken.

Mechanische

Deze laxeermiddelen zijn rijk aan vezels en vergroten het volume van de ontlasting, houden water vast, hydrateren de wanden van de darm en helpen de peristaltische bewegingen op een meer natuurlijke manier, wat de evacuatie bevordert. Ze kunnen rijk zijn aan oplosbare of niet-oplosbare vezels.

Hun werking is lichter dan die van stimulerende middelen en ze worden aanbevolen als eerste maatregel bij constipatie of problemen bij het proberen naar het toilet te gaan. Ze normaliseren de werking van het lichaam, en we raden aan ze in te nemen met voedingsmiddelen met probiotica, zoals yoghurt.

Osmotica

Dit soort laxeermiddel werkt door de hoeveelheid water in de darm te vergroten, waardoor de ontlasting zachter wordt. Hun werking lijkt op die van de mechanische, want ze bevatten veel mineralen en dwingen de darm om vloeistoffen te elimineren. Onder de osmotische vinden we pruimen. Het effect is sterk en vereist het drinken van veel water of isotone dranken om het verloren vocht terug te krijgen.

De beste natuurlijke laxeermiddelen, welke te kiezen?

Vrouw met buikpuin

Van de beste natuurlijke mechanische laxeermiddelen kunnen we de diverse producten uitlichten. We zullen hieronder vertellen welke middelen kunnen helpen om obstipatie te bestrijden.

Pruimen en honing

 • Doe zes pruimen in een pot met anderhalve kop kokend water, dek af en laat een nacht weken.
 • Zeef ‘s morgens, voeg een lepel honing toe, en drink.
 • Gooi de pruimen niet weg, je kunt ze in de loop van de dag opeten.

Aloëvera

 • Neem een stengel aloëvera en snijd hem in stukken.
 • Kook er wat water bij.
 • Wacht dan tot het wat afgekoeld is en giet het in een glazen pot met een goed sluitend deksel.
 • Doe er de stukjes aloëvera in en dek af – laat het in de koelkast staan.

Je kunt het hooguit twee keer per week consumeren. Het is een van de beste natuurlijke laxeermiddelen, maar het is niet aan te bevelen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, en ook niet voor mensen die antistollingsmiddelen nemen.

Druivensap en lijnzaad

 • Maak een sapje van wat druiven (tot je ongeveer een kopje vol hebt) en voeg er een eetlepel lijnzaadpoeder aan toe.
 • Drink op een lege maag, niet langer dan een week achter elkaar.

Castorolie-kompres

Dit zelfgemaakte laxeermiddel is voor uitwendig gebruik.

 • Je moet een washandje of gaasje in castorolie dopen, op een laag vuurtje verwarmen, op je buik gaan liggen en het gaasje op je onderrug leggen.
 • Dek het vervolgens af om het langer warm te houden.
 • Herhaal dit eenmaal per dag.
 • Het is niet aan te bevelen castorolie te consumeren tegen constipatie.

Voedingsmiddelen met laxerend vermogen

A woman needing natural laxatives.

Behalve de al genoemde zijn er nog andere zeer effectieve natuurlijke laxeermiddelen tegen constipatie. Alvorens je erover te vertellen, is het nodig vast te stellen wat deze aandoening is. Constipatie treedt op als iemand minder dan drie keer per week naar het toilet gaat en de ontlasting droog en hard is.

Dit spijsverteringsprobleem is tegenwoordig een van de meestvoorkomende. Daarom kan gezonder leven je helpen je stoelgang te verbeteren. Enkele voedingsmiddelen die je kunnen helpen bespreken we hieronder.

Grote weegbree

Dit uit India afkomstige kruid is zeer rijk aan vezels en is perfect om je te helpen regelmatig naar de wc te gaan. Het is in staat water op te nemen, de omvang van de ontlasting te vergroten en de darmtransit te stimuleren.

Appels

Deze heerlijke vrucht (rood of groen) bevat een stof die pectine heet en die de darmmotiliteit bevordert, de ontlasting zachter maakt (door de hoeveelheid vezels) en het uitdrijven ervan bevordert. We raden je aan een appel per dag te eten. Je kunt dat halverwege de ochtend doen of als toetje na het avondeten. Eet hem, indien mogelijk, rauw of gekookt met pruimen. Het is een van de beste natuurlijke laxeermiddelen.

Bananen

Dit is een andere vrucht die een grote hoeveelheid vezels (plus kalium) levert, en een krachtig laxeermiddel is. Een banaan levert 12% van de vezels die het lichaam per dag nodig heeft. Bovendien bevat het oligosachariden, stoffen die onverteerd de dikke darm bereiken, wat de spijsvertering en de evacuatie bevordert.

Uien

Deze groente mag in geen enkel gerecht ontbreken, vanwege zijn heerlijke smaak, maar ook omdat hij ons helpt bij het voorkomen van veel ziekten, ziektebeelden of aandoeningen. Het is een zeer effectief natuurlijk laxeermiddel.

Bovendien activeert het consumeren van rauwe ui de afscheiding van maagsappen en bevordert de gezondheid van de darmflora. Daarnaast stimuleert een bestanddeel dat kinine heet de stofwisseling.

Hoe begeleid je natuurlijke laxeermiddelen om beter naar het toilet te gaan

Voedingsmiddelen die de darmtransit kunnen reguleren en sommige natuurlijke laxeermiddelen (zoals die in dit artikel) kunnen helpen dit probleem te verbeteren. Maar er zijn nog andere heel nuttige richtlijnen die ook veel zullen helpen.

Een van de eerste tips heeft te maken met de gewoonte om naar het toilet te gaan. Het is heel belangrijk de aandrang niet te onderdrukken en elke dag een tijd te vinden om het te doen.

Het kan ook heel nuttig zijn dagelijks een massage in de buikstreek uit te voeren om de beweging van de dikke darm te stimuleren. Neem elke ochtend de tijd om eenvoudige bewegingen uit te voeren die de baan van de dikke darm naar het rectum volgen.

Bovendien moet het dieet gepaard gaan met andere gewoonten, zoals voldoende vochtinname en lichaamsbeweging. Houd er ook rekening mee langzaam te eten, goed te kauwen, en een gezond dieet in het algemeen aan te nemen.

Houd er tenslotte rekening mee dat natuurlijke laxeermiddelen ook bijwerkingen kunnen hebben. Sommige mensen krijgen last van onder andere een opgeblazen gevoel, misselijkheid of braken (Engelse link).

Daarom is het beter je arts te raadplegen voor je iets neemt, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt. Aarzel ook niet om professionele hulp te zoeken als het probleem aanhoudt of er andere symptomen optreden. This might interest you...

Constipatie door een trage darmtransit
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Constipatie door een trage darmtransit

Een trage darmtransit veroorzaakt een trage spijsvertering en constipatie bij degenen die eraan lijden. Lees hier wat je eraan kunt doen. • Bashir A, Sizar O. Laxatives. [Updated 2021 November 18]. In: StatPearls [Internet].
 • Bharucha, A. E., Pemberton, J. H., & Locke, G. R. (2013). American gastroenterological association technical review on constipation. Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2012.10.028
 • FRIEDMAN, M. (1954). The constipation problem. Medical Times.
 • Murray, K. G., Russell, S., Picone, C. M., Winnett-Murray, K., Sherwood, W., & Kuhlmann, M. L. (1994). Fruit laxatives and seed passage rates in frugivores: Consequences for plant reproductive success. Ecology. https://doi.org/10.2307/1939422
 • Portalatin M, Winstead N. Medical management of constipation. Clinics in Colon and Rectal Surgery. Marzo 2012. 25 (1): 12-19.
 • S., M., C., S., E., M., N., S., A., V., G., R., … R., B. (2008). Stepped treatment of older adults on laxatives. The STOOL trial. Health Technology Assessment.