Mogen mensen met diabetes kaas eten?
Als je diabetes hebt, is het gebruikelijk om je af te vragen of het wel een goed idee is om bepaalde voedingsmiddelen, zoals kaas, te eten. Een van de terugkerende vragen is of het mogelijk is om kaas te eten als je diabetes hebt.
Zoals bij veel zaken die met voeding te maken hebben, gaat het erom dat je weet hoe je de meest geschikte producten en in de juiste hoeveelheden kunt consumeren. Elke overdaad is schadelijk, of je nu diabetes hebt of niet.
Als ik diabetes heb, mag ik dan kaas eten?
Diabetes is een ziekte die veel mensen over de hele wereld treft. Het belangrijkste kenmerk is hoge bloedglucosewaarden door een geheel of gedeeltelijk gebrek aan insuline of een onvoldoende reactie op insuline. Na verloop van tijd kan vaatschade ontstaan.
Goede leefgewoonten zijn erg belangrijk bij de behandeling van mensen met diabetes. Ze voorkomen of vertragen ook het ontstaan van mogelijke complicaties. Overgewicht en hoge bloeddruk zijn twee van de aandoeningen die men wil vermijden.
Melk en daarvan afgeleide producten, zoals kaas of yoghurt, zijn voedzaam voedsel en iedereen kan ze eten als hij dat wil. Het is echter belangrijk rekening te houden met enkele aspecten van hun samenstelling, omdat het raadzaam is hun aanwezigheid te matigen.
In het geval van diabetes kunnen mensen dus veilig kaas consumeren als onderdeel van een gezonde en evenwichtige voeding.
Vind je dit artikel leuk? We denken dat je het misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
Hoeveel kaas kunnen we per dag eten?
Voedingskenmerken van kaas waarmee rekening moet worden gehouden bij diabetes
Zuivelproducten en daarvan afgeleide producten hebben een plaats in een gezonde voeding. Ze hebben een adequaat voedingsprofiel waarin enkele van hun bestanddelen benadrukt moeten worden.
- Vetten: kaas is een van de voedingsmiddelen die in vergelijking met andere veel vet kunnen bevatten. De totale eindwaarde varieert echter sterk, afhankelijk van de soort. Het varieert van minder dan 10% in verse kazen tot meer dan 30% in sommige gerijpte kazen. Van de totale hoeveelheid lipiden behoort het hoogste percentage tot de verzadigde vetten.
- Eiwitten: samen met vet is dit een van de macronutriënten die aanwezig zijn in kaas, die daarentegen bijna geen koolhydraten levert. In dit geval zijn het eiwitten van hoge biologische waarde, omdat ze alle aminozuren leveren die het lichaam nodig heeft. De aanwezigheid van dit bestanddeel kan verzadigend werken (Engelse link).
- Zout: een van de problemen met de meeste kazen is hun hoge natriumgehalte. Dit komt door het gebruik van zout als ingrediënt bij de bereiding en het rijpingsproces zelf. Het gemiddelde zoutgehalte ligt tussen 0,7 en 6%.
- Vitaminen en mineralen: hoewel die ook per soort kunnen verschillen, wordt kaas over het algemeen beschouwd als een goede bron van calcium, magnesium, fosfor en vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A.
De energie-inname, de hoeveelheid zout, en de aanwezigheid van verzadigde vetten zijn de meest problematische aspecten van kaas als het gaat om diabetes. Deze zijn allemaal gerelateerd aan overgewicht, bloeddruk en bloedcholesterol en vertegenwoordigen cardiovasculaire risicofactoren. En bedenk dat dit bij diabetes al hoger is.
Kan kaas je bloedsuikerspiegel beïnvloeden?
Sommigen geloven dat mensen met diabetes geen kaas kunnen eten, omdat de aanwezigheid van lactose (de belangrijkste suiker in melk) de bloedsuikerspiegel zou kunnen verhogen. De glycemische index (GI) is een indicator die gebruikt wordt om te meten hoe voedsel deze niveaus kan verhogen.
Zoals aangegeven door de Diabetes Foundation UK (Engelse link), hebben melk en andere zuivelproducten een lage glycemische index door de beschermende werking van het melkeiwit, dat de maaglediging vertraagt.
Bovendien tonen sommige wetenschappelijke studies (Engelse link), gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, een verband aan tussen zuivelinname en een lager risico op diabetes type 2. Hoewel dit geen sluitende analyses zijn, bieden ze gegevens om te overwegen.
Mensen met diabetes kunnen deze aanbevolen kazen consumeren
Mensen met diabetes kunnen kaas consumeren in passende porties en kiezen voor kaas met een lager gehalte aan zout en verzadigd vet, en een lagere energie-inname. Een aanbevolen portie is 30 gram voor harde kazen en tussen de 50 en 70 gram voor verse kazen.
Hüttenkäse
Dit is een soort verse kaas met kenmerken die lijken op ricotta en kwark. Hij bevat weinig vet, veel eiwitten en weinig koolhydraten. Hij heeft een milde smaak, omdat hij geen rijpingsproces ondergaat zoals belegen kazen.
De laatste jaren is hij dankzij deze eigenschappen in veel landen in de mode gekomen als gezond product. Het kan met lepels worden gegeten, omdat het een goed alternatief is voor yoghurt, of op sneetjes brood worden gesmeerd. Het combineert goed met fruit, compotes, granen, noten of zaden.
Kwark
Dit is een verse opgeklopte kaas met een romige, gladde textuur en een wat zure smaak. Hij heeft een lage calorische waarde en een laag vetpercentage. Hoewel, er zijn versies gemaakt met volle melk die een hoger gehalte kunnen hebben.
Ricotta-kaas
Deze typische variant uit de Italiaanse keuken wordt gemaakt van wei en is, net als kwark of cottage, een verse kaassoort. Daarom heeft hij lage energie-, natrium- en vetwaarden.
De textuur is korrelig, en hij heeft een frisse smaak met een zoete toets. Hij past goed bij fruit of in hartige recepten, en je kunt hem serveren met een beetje honing, pure chocolade of kaneel.
Neuchâtel-kaas
Mensen met diabetes kunnen deze kaas met herkomstbenaming uit Normandië consumeren. De basis van deze kaas is koemelk, en hij heeft een zachte beschimmelde huid.
Hij heeft een matig natrium- en vetgehalte. Verder heeft hij een smaak die lijkt op roomkaas, maar met minder verzadigd vet.
Emmentaler kaas
Deze kaas, gemaakt met een harde en compacte pasta, is een van de weinige van deze kenmerken met een laag zoutgehalte. Daar staat tegenover dat de hoeveelheid vet tussen de 25 en 40% van de uiteindelijke samenstelling bedraagt.
Het is een goede keuze voor bij pasta, omdat hij goed smelt als je hem in dunne reepjes snijdt. Je kunt het ook toevoegen aan een groentegerecht of salade. De smaak is mild, zoet en nootachtig.
We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Wat is het verband tussen alcohol en diabetes?
Te vermijden soorten kaas
Het is raadzaam af te zien van sommige soorten kaas, zoals die welke zijn bereid om te smelten of speciale mengsels voor salades. Deze kunnen veel ingrediënten bevatten (zetmeel, smeltzouten, plantaardige vetten en kleurstoffen).
Bovendien zijn al die soorten kaas die rijker zijn aan natrium en verzadigd vet het beste wanneer mensen met diabetes ze af en toe eten. Ze kunnen ze eten zolang ze een goede vezel- en groenteconsumptie handhaven.
Een adequaat dieet bij diabetes staat de consumptie van kaas met mate toe
Bij deze ziekte is het essentieel om een evenwichtig dieet te volgen met groenten, peulvruchten, noten, olijfolie en magere eiwitten als hoofdrolspelers. Kaas en andere zuivelproducten hebben ook hun plaats, mits in de juiste hoeveelheden geconsumeerd.
Onder de kazen van keuze moeten de minst calorische zijn en die met minder zout en verzadigde vetten. Je kunt kaas eten in porties van ongeveer 30 gram per dag, geserveerd met lichte voedingsmiddelen die vezels leveren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. (2022). Datos breves sobre la diabetes. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. Recuperado de: https://www.cdc.gov/diabetes/spanish/basics/quick-facts.html
- Clinica Mayo. (2023). Diabetes. Recuperado de: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/diabetes/symptoms-causes/syc-20371444
- Diabetes UK. Dairy and diabetes. Recuperado de: https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/food-groups/dairy-and-diabetes
- Food Data Central. (2019). Cheese, cottage, low fat, 2 % milk fat. U. S. Department of Agriculture. Recuperado de: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/328841/nutrients
- Food Data Central. (2019). Cheese, emmentaler. U. S. Department of Agriculture. Recuperado de: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/965965/nutrients
- Food Data Central. (2019). Cheese, ricotta. U.S. Department of Agriculture. Recuperado de: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098047/nutrients
- Food Data Central. (2019). Quark soft cheese. U. S. Department of Agriculture. Recuperado de: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/498194/nutrients
- Gomes, J., & Villa-Caballero, L. (2007). Introducción a la compra de alimentos: Compras inteligentes para el control de su diabetes. Insulin, 2(4), 199–202. Recuperado de: https://doi.org/10.1016/s1557-0843(07)80066-2
- Harvard T. H. Chan. (2020). The Nutrition Source. Cheese. Harvard School of Public Health. Recuperado de: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/cheese/
- Jerez Tirado, Y., & Porras Ramírez, A. (2021). Relación entre patrones alimentarios, diabetes, hipertensión arterial y obesidad según aspectos sociogeográficos, Colombia 2010. Revista cubana de salud publica, 46(3), e1623. Recuperado de: https://www.scielosp.org/article/rcsp/2020.v46n3/e1623/
- Onvani Sh, Haghighatddost F, et al. (2017). Products, satiety and food intake: a meta analysis of clinical trials. Clinical Nutrition. 36 (2): 389-398. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26923518/
- Servicio Nacional de Salud de Inglaterra. (2021). Dairy and alternatives in your diet. Recuperado de: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/milk-and-dairy-nutrition/
- Sluijs I, et al. (2012). The amount and type of dairy product intake and incident type 2 diabetes: results from the EPIC-InterAct Study. The American Journal of Clinical Nutrition. 96 (2): 382–390. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22760573/